Τα 10 μυστικά της σωστής οδήγησης σε χιόνι και πάγο

Τα 10 μυστικά της σωστής οδήγησης σε χιόνι και πάγο

Τα 10 μυστικά της σωστής οδήγησης σε χιόνι και πάγο

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες – και ιδιαίτερα το χιόνι και ο πάγος - απαιτούν προσαρμογή και ειδικές γνώσεις από τους οδηγούς, ώστε να αντεπεξέλθουν χωρίς πρόβλημα.  

Είναι φυσικό σε μία χώρα με εύκρατο κλίμα, όπως η Ελλάδα, να ζορίζονται οι οδηγοί με την εμφάνιση των πρώτων χιονιών και πάγων στους δρόμους. Αυτό ισχύει βεβαίως σε μεγαλύτερο βαθμό στη νότια Ελλάδα, καθώς οι συμπολίτες μας που ζουν σε ορεινές και βόρειες περιοχές, αντιμετωπίζουν τέτοιες δύσκολες καιρικές συνθήκες σχεδόν κάθε χρόνο και γνωρίζουν καλύτερα, πώς να αντεπεξέρχονται σε αυτές όταν οδηγούν. Ωστόσο, υπάρχει ένας σχετικός δεκάλογος με συμβουλές, που βοηθούν κάθε οδηγό, να κινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμη και σε ολισθηρούς χιονισμένους και παγωμένους δρόμους. Ας δούμε λοιπόν, τι πρέπει να προσέχουμε.

1. Οδηγήστε, μόνον αν είναι απαραίτητο

Συνήθως ο παγετός στους ελληνικούς δρόμους δεν είναι μακράς διάρκειας. Προτιμήστε λοιπόν, να μείνετε σπίτι και να αναβάλλετε για μερικές ώρες ή για την επόμενη ημέρα τις δουλειές σας, αν δεν είναι απολύτως επείγουσες, ώστε να αποφύγετε την πιθανή ταλαιπωρία και το κυκλοφοριακό χάος.

2. Απόλυτη ορατότητα

Δεν επιτρέπεται, να ξεκινάμε χωρίς να έχουμε πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει, ότι θα έχουμε απομακρύνει προηγουμένως τα χιόνια και θα έχουμε ξύσει με ειδική ξύστρα τους πάγους από ΟΛΕΣ τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου, αλλά και από τους υαλοκαθαριστήρες, ώστε να σαρώνουν αποτελεσματικά το παρμπρίζ.

3. «Στρατηγικός» σχεδιασμός

Οι πρώτοι δρόμοι που καθαρίζονται από τα χιόνια, είναι πάντα οι κύριες οδικές αρτηρίες. Αρα, η διαδρομή σας πρέπει να περιλαμβάνει βασικά μόνον μεγάλους δρόμους και όχι διάφορες «καβάτζες», που χρησιμοποιείτε συνήθως για να αποφύγετε την κυκλοφορία, αλλά μπορεί να έχουν ακόμη πάγους.

4. Μακριά και…αγαπημένοι

Το ολισθηρό οδόστρωμα απαιτεί πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, μέχρι να ακινητοποιηθεί ένα όχημα. Αυτό σημαίνει για τον οδηγό, ότι πρέπει να κινηθεί με χαμηλότερες ταχύτητες και να διατηρεί περίπου τριπλάσια απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα σε σχέση με μία ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα.

5. Απαλά, σαν να πατάμε αβγό

Πατάτε το γκάζι τόσο απαλά, σαν να βρίσκεται κάτω από αυτό ένα αβγό και προσέχετε, να μη σπάσει. Αποφύγετε απότομες κινήσεις του τιμονιού και επιλέξτε μικρές διορθωτικές κινήσεις, ενώ δεν πατάμε δυνατά τα πεντάλ των φρένων και του γκαζιού. Μάλιστα, προτιμούμε να ξεκινάμε με δευτέρα και όχι με πρώτη ταχύτητα, ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα σπιναρίσματος των τροχών. Γενικότερα κινούμαστε με «μία σχέση πάνω», π.χ. με τέταρτη ταχύτητα αντί της –κανονικής- τρίτης, για να μη γλιστράμε εύκολα στις επιταχύνσεις.

6. Επικίνδυνες κατηφόρες

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους κατηφορικούς δρόμους, όπου μειώνουμε αισθητά την ταχύτητα και επιλέγουμε μία χαμηλή σχέση, ακόμη και πρώτη, αν υπάρχει έντονη κλίση. Φροντίζουμε να διατηρούμε την ίδια σχέση σε όλη τη διάρκεια της κατάβασης, αποφεύγοντας να αλλάξουμε ταχύτητα, γιατί μπορεί να γλιστρήσει το όχημα.

7. Οδηγούμε στρωτά

Η σταθερότητα αυξάνει την ασφάλεια οδήγησης. Στην πράξη, διατηρούμε τις στροφές του κινητήρα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, χωρίς να «σκορτσάρει» το αυτοκίνητο και δεν τις αυξομειώνουμε αισθητά στη διάρκεια της διαδρομής μας.

8. Αλυσίδες και σωστός εξοπλισμός

Μην ξεκινάτε ποτέ από το σπίτι, όταν επικρατεί χιονιάς, χωρίς να έχετε στο πορτ-μπαγκάζ σας κατάλληλες αλυσίδες για τα ελαστικά, έναν φακό με φρέσκες μπαταρίες και μία ή δύο ξύστρες πάγου, ενώ δεν πρέπει να λείπουν και τα γάντια (όχι μάλλινα, γιατί βρέχονται και παγώνουν τα χέρια). Εννοείται, ότι έχετε φροντίσει να μάθετε έγκαιρα, πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες στα λάστιχα και δεν αυτοσχεδιάζετε την ώρα της εφαρμογής.

9. Η νύχτα κρύβει παγίδες

Την ημέρα έχεις καλύτερη ορατότητα και προλαβαίνεις να αντιδράσεις έγκαιρα. Αντίθετα τη νύχτα πέφτουν οι θερμοκρασίες και μπορεί να πιάσει ευκολότερα το οδόστρωμα πάγο, που δεν είναι ορατός στον οδηγό, οπότε απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση με το γκάζι και τις απότομες κινήσεις.

10. Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας

Δεν χρειάζεται μόνον ο οδηγός προσαρμογή στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, αλλά και το αυτοκίνητό μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, να έχουμε ποιοτικό αντιψυκτικό για το ψυγείο και γεμάτο δοχείο νερού και αντιψυκτικού για τα παρμπρίζ. Απόλυτα κρίσιμα για την ασφάλειά μας είναι τα ελαστικά, που πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, όπου σημειώνονται κάθε χρόνο χιονοπτώσεις, συνιστούνται χειμερινά ελαστικά με αναβαθμισμένη πρόσφυση στο παγωμένο οδόστρωμα.