Οδεύει προς Χρηματιστήριο η Uber με αξία 120 δισ. δολάρια

Gazzetta team
Οδεύει προς Χρηματιστήριο η Uber με αξία 120 δισ. δολάρια
Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά μέχρι σήμερα έχει γίνει το 2014 από την Alibaba Group, η οποία έφθασε τα 25 δισ. δολάρια.

Με κεφαλαιοποίηση 120 δισ. δολάρια μπορεί να μπει στο Χρηματιστήριο εντός του 2019 η Uber σύμφωνα με τις Morgan Stanley και Goldman Sachs, όπως ανέφεραν στο Bloomberg δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια δημόσια προσφορά των μετοχών της εταιρεία μπορεί να γίνει ενδεχομένως κατά το δεύτερο μισό του 2019. Ωστόσο, η εταιρεία πλέον η εταιρεία σκέφτεται να επιταχύνει τις διαδικασίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Αυτοί που θα αποφασίσουν την τελική αξία της Uber είναι οι επενδυτές. Η αξία των 120 δισ. που δίνουν στην Uber οι επενδυτικές τράπεζες είναι κατά 58% υψηλότερη από την τιμή βάσει της οποίας η Toyota Motors επένδυσε 500 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο και 122% από την τιμή που πλήρωσε η SoftBank για να επενδύσει. Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά μέχρι σήμερα έχει γίνει το 2014 από την Alibaba Group, η οποία έφθασε τα 25 δισ. δολάρια. Η εισαγωγή της ιαπωνικής μονάδας κινητών της SoftBank αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η τράπεζα σκέφτεται να διαθέσει μέσω Χρηματιστηρίου περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της μονάδας η οποία εκτιμάται στα 80 δισ. δολάρια.

Εκπρόσωποι των Uber, Morgan Stanley και Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε και η Wall Street Journal. Η Uber έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ιδρύθηκε και δεν προβλέπει ότι θα γυρίσει στην κερδοφορία σύντομα. Αντίθετα η εταιρεία προχωρά την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που θα συνεχίζουν να οδηγούν την αύξηση των εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου καθώς η Lyft που είναι μια από τις βασικές ανταγωνίστριες σχεδιάζει το δικό της IPO τον Απρίλιο ή τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δημιουργούν σενάρια Δημόσιων Προσφορών εταιρειών για να προσελκύσουν πελάτες. Μια εταιρεία του μεγέθους της Uber θα ζητήσει εκτιμήσεις από πολλές τράπεζες το επόμενο διάστημα καθώς πλησιάζει η ώρα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Οι αποτιμήσεις των μεγάλων ιδιωτικών τεχνολογικών εταιρειών μπορούν να αλλάξουν δραστικά όσο πλησιάζει η εισαγωγή. Πηγές τοποθετούσαν την αποτίμηση της Snap στα 40 δισ. δολάρια πέντε μήνες πριν αυτή μπει στο Χρηματιστήριο πέρσι. Τελικά η εταιρεία αποτιμήθηκε από την αγορά στα 20 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!