Παγκόσμια πρωταθλήτρια ακρίβειας στο υγραέριο κίνησης η Ελλάδα

Gazzetta team
Παγκόσμια πρωταθλήτρια ακρίβειας στο υγραέριο κίνησης η Ελλάδα
Στην πατρίδα μας κοστίζει το υγραέριο κίνησης ακριβότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ενώ βρισκόμαστε και στην πρώτη εξάδα των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης.

Πας να ξεφύγεις από τις πανάκριβες τιμές της βενζίνης επιλέγοντας το υγραέριο κίνησης και στην έχουν…στημένη και εκεί. Μιλάμε βέβαια για την φορολογική επιβάρυνση των συγκεκριμένων καυσίμων στη χώρα μας, η οποία εκτοξεύει τις μέσες τιμές τους στα ύψη και τις φέρνει σε πλήρη αναντιστοιχία με την οικονομική κρίση και τις τεράστιες μειώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Ακόμη όμως και έτσι, το υγραέριο κίνησης εξακολουθεί να συμφέρει πολύ σε σχέση με τη βενζίνη, αλλά και –σε μικρότερο βαθμό- με το πετρέλαιο.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα, που πραγματοποίησε το εξειδικευμένο site globalpetrolprices μεταξύ 103 χωρών, η Ελλάδα μοιράζεται μαζί με τη Γαλλία την πρώτη θέση στον κόσμο, όσον αφορά στις ακριβότερες τιμές του υγραερίου κίνησης. Συγκεκριμένη η μέση τιμή LGP ήταν στις 23 Ιουλίου στην πατρίδα μας (και στη Γαλλία) 0,83 ευρώ με την Ελβετία να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 0,81 ευρώ και να έπονται το Ισραήλ με 0,76 ευρώ, η Ουγγαρία με 0,70 λεπτά, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία με 0,69 ευρώ, κλπ.

Ακόμη και σε χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα κοστίζει το υγραέριο κίνησης πολύ φτηνότερα, όπως για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο 0,54 ευρώ, στην Αυστραλία και στον Καναδά 0,58 ευρώ και στη Γερμανία 0,60 ευρώ. Τις τέσσερις χαμηλότερες τιμές τις συναντούμε σε χώρες, που παράγουν φυσικό αέριο, δηλαδή στη Ρωσία και στο Κιργιστάν (0,31 ευρώ το λίτρο), στο Αζερμπαϊτζάν με 0,20 ευρώ και στην Αλγερία, όπου πληρώνουν μόλις 7 λεπτά του ευρώ για ένα λίτρο του συγκεκριμένου καυσίμου.

Όμως και στην παγκόσμια λίστα με τις ακριβότερες μέσες τιμές βενζίνης καταλαμβάνει η Ελλάδα τη διόλου τιμητική έκτη θέση με 1,65 ευρώ το λίτρο. Ακριβότερα από εμάς πληρώνουν την αμόλυβδη μόνον οι Ισλανδοί (1,85 ευρώ), οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ (1,79 ευρώ), οι Νορβηγοί (1,73 ευρώ), οι πολίτες των νησιών Μπαρμπάντος (1,69 ευρώ) και οι Ολλανδοί (1,66 ευρώ). Ακριβώς πίσω από εμάς βρίσκονται το Μονακό με 1,64 ευρώ το λίτρο και η Δανία και η Ιταλία με 1,63 ευρώ. Τα «φτωχαδάκια» οι Ελβετοί, οι Γερμανοί και οι Αγγλοι φουλάρουν βενζίνη με τιμές γύρω στα 1,40 με 1,44 ευρώ το λίτρο και οι Κύπριοι με 1,33 ευρώ, ενώ στη Βενεζουέλα προσφέρεται το συγκεκριμένο καύσιμο στη συμβολική τιμή του ενός λεπτού ανά λίτρο, δηλαδή επί της ουσίας δωρεάν.

Στο ντίζελ κίνησης είναι τα πράγματα ελαφρώς καλύτερα, αφού καταλαμβάνουμε τη 14η θέση στη λίστα των 103 χωρών με μέση τιμή 1,42 ευρώ και μάλιστα τη μοιραζόμαστε με την Αλβανία! Οι τρεις ακριβότερες χώρες στο πετρέλαιο κίνησης είναι η Ισλανδία με 1,78 ευρώ το λίτρο, η Νορβηγία με 1,61 ευρώ και το Μονακό με 1,54 ευρώ. Προνομιούχοι πρέπει να νιώθουν οι κάτοικοι ορισμένων χωρών, όπως το Ιράν (0,06 ευρώ το λίτρο), η Σαουδική Αραβία (0,11 ευρώ) και η Αλγερία (0,17 ευρώ), όπου το ντίζελ κοστολογείται πολύ φτηνότερα από το εμφιαλωμένο νερό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!