Η επόμενη ημέρα σε Fiat και Ferrari χωρίς τον Μαρκιόνε

Gazzetta team
Η επόμενη ημέρα σε Fiat και Ferrari χωρίς τον Μαρκιόνε
Σοβαρές επιπλοκές μετά μία χειρουργική επέμβαση προκάλεσαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Προέδρου της Ferrari, τον οποίο ευχαρίστησε με συγκίνηση ο διάδοχός του, Τζόνι Ελκαν.

Απρόβλεπτες επιπλοκές μετά από μία εγχείρηση προκάλεσαν δραματική επιδείνωση της υγείας του Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο οποίος νοσηλεύεται το τελευταίο διάστημα σε κλινική της Ελβετίας. Αυτό αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ferrari για τον 66χρονο Ιταλοκαναδό, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει την εργασία του». Νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Fiat Chrysler Automobiles είναι πλέον ο 54χρονος Βρετανός Μάικ Μάνλεϊ, που κατείχε μέχρι τώρα την αντίστοιχη θέση στη Jeep και στη RAM. Ο Μάνλεϊ θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος, καθώς εκτόξευσε τις πωλήσεις της Jeep στα ύψη, από μόλις 337.000 μονάδες το 2009 σε περίπου 1,4 εκατ. το 2017. Ο Βρετανός ήταν ένα από τα φαβορί, για να διαδεχθεί την άνοιξη του 2019 τον Μαρκιόνε ως Νούμερο Ένα στον όμιλο FCA, με τον Ιταλοκαναδό να παραμένει Πρόεδρος της Ferrari, όμως η κατάσταση της υγείας του ανέτρεψε αυτή την προοπτική.

500+ κορυφαία παιχνίδια καζίνο για ατέλειωτη διασκέδαση. (21+)

Νέος διευθύνων σύμβουλος στη Ferrari ανέλαβε ο Ελβετός μαλτέζικης καταγωγής Λουίς Κάρεϊ Καμιλέρι, ενώ τη θέση του Προέδρου κατέχει πλέον ο Τζον Ελκαν. Ο 41χρονος εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της FCA, που είναι ο έβδομος σε μέγεθος αυτοκινητιστικός όμιλος στον κόσμο. Επίσης Πρόεδρος του κλάδου των επαγγελματικών οχημάτων CNH Industrial στη θέση του Μαρκιόνε ορίστηκε η μάνατζερ Σούζαν Χέιγουντ, ενώ παρέμεινε Διευθύνων Σύμβουλος ο Ντέρεκ Νέιλσον.

Ο Ελκαν διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με τον Μαρκιόνε, που θεωρείται μέντορας και καθοδηγητής του μετά από μία πολυκύμαντη φάση της ζωής του, στη διάρκεια της οποίας είχε μπλέξει και με ναρκωτικά.

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε ανέλαβε το πηδάλιο της Fiat το 2004 και όχι μόνον διέσωσε τη βαριά λαβωμένη εταιρεία, αλλά την επανέφερε και στην κερδοφορία, ενώ ήταν ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της συγχώνευσής της με την Chrysler το 2014. Στις αρχές Ιουνίου είχε παρουσιάσει μάλιστα το νέο σχέδιο ανάπτυξης της FCA έως το 2022, στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων επενδύσεις ύψους 45 δις ευρώ. Από τότε δεν είχαμε πάντως καμία άλλη δημόσια εμφάνιση του Μαρκιόνε, κάτι που έδωσε τροφή για διάφορες φήμες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Διαβάστε εδώ τη συγκινητική δήλωση του Τζον Ελκαν για τον Σέρτζιο Μαρκιόνε:

Eπιδείνωση της κατάστασης του Μαρκιόνε

«Είμαι βαθιά στεναχωρημένος για τις συνθήκες υγείας του Sergio. Πρόκειται για μία κατάσταση που ούτε καν σκεφτόμασταν μέχρι πριν λίγες ώρες, και αφήνει σε όλους μια αίσθηση αδικίας. Η πρώτη μου σκέψη πηγαίνει στον Sergio και την οικογένεια του. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση απο την πρώτη στιγμή στον Sergio, όταν συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την ενδεχόμενη άφιξη του στο Gruppo, περισσότερο ακόμα και απο τις διευθυντικές του ικανότητες και την εξαιρετική ευφυΐα του, ήταν η ανθρώπινες αρετές του, η γενναιοδωρία του και η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους.

Τα τελευταία 14 χρόνια, ζήσαμε μαζί επιτυχίες και δυσκολίες, κρίσεις εσωτερικές και εξωτερικές, αλλά και μοναδικές και αναπανάληπτες στιγμές, απο προσωπικής και επαγγελματικής άποψης. Για πολλούς ο Sergio υπήρξε ένας φωτισμένος ηγέτης, ένα απαράμιλλο σημείο αναφοράς. Για εμένα ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο να δοκιμαστείς αλλά και να εμπιστευτείς, ένας μέντορας αλλά κυρίως ένας φίλος. Μας δίδαξε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να έχουμε το θάρρος της αλλαγής, συχνά και με αντισυμβατικό τρόπο, πράττοντας πάντα με αίσθηση ευθύνης έναντι των εταιρειών αλλά και των εργαζομένων σε αυτές. Μας δίδαξε ότι το μοναδικό ερώτημα που πραγματικά αξίζει να θέτουμε στον εαυτό μας στο τέλος της ημέρας, είναι αν ήμασταν σε θέση να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο, αν ήμασταν ικανοί να κάνουμε τη διαφορά. Και ο Sergio πάντα έκανε τη διαφορά, οπουδήποτε εργάστηκε και στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων.

Σήμερα, αυτή τη διαφορά συνεχίζει να την κάνει η κουλτούρα που εισήγαγε στις εταιρείες που διοίκησε και των οπίων έγινε αναπόσπαστο μέρος. Οι μεταβάσεις που μόλις ανακοινώσαμε, αν και απο προσωπικής άποψης δεν είναι ανώδυνες, μας επιτρέπουν να εγγυηθούμε στις εταιρείες μας την μέγιστη συνέχεια και να προφυλάξουμε την κουλτουρα τους. Για εμένα ήταν προνόμιο να μπορώ να έχω τον Sergio στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια. Ζητώ απο όλους να κατανοήσουν τη σημερινή κατάσταση, και να σεβαστούν την ιδιωτικότητα του Sergio και των κοντινών του ανθρώπων.»

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!