Ακόμη μία ευρωπαϊκή πρωτιά: Πιο αναιδείς και απείθαρχοι οι Έλληνες οδηγοί!

Gazzetta team
Ακόμη μία ευρωπαϊκή πρωτιά: Πιο αναιδείς και απείθαρχοι οι Έλληνες οδηγοί!
Σύμφωνα με σχετική έρευνα οι μισοί Έλληνες οδηγοί δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας και το 1/3 εξ αυτών οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και πάνω στη ΛΕΑ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos κατά το διάστημα από 19 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2018 μέσω διαδικτύου, σε δείγμα 11.038 ανθρώπων ηλικίας 15 ετών και άνω, από τους οποίους τουλάχιστον 1.000 σε κάθε μία από τις έντεκα χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τους Έλληνες οδηγούς ως τους πιο παρορμητικούς και απείθαρχους στο τιμόνι, ενώ οι Γερμανοί και οι Σουηδοί αποδεικνύονται λάτρεις της ταχύτητας. Τα smartphone κινητά βρίσκονται παντού στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όπως άλλωστε επισημαίνει το πέμπτο ευρωπαϊκό βαρόμετρο του Fondation Vinci Autoroutes για την υπεύθυνη οδήγηση, που δυστυχώς φέρνει στο φως όλες τις κακές συνήθειες των οδηγών στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικό, σύμφωνα με την έρευνα, το 89% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν ομολογούν ότι ξεπερνούν τα νόμιμα όρια. Οι μεγαλύτεροι θιασώτες της ταχύτητας βρίσκονται στη Γερμανία και στη Σουηδία, όπου το 93% των αυτοκινητιστών παραδέχονται ότι τρέχουν γρήγορα. Στη Σουηδία, το 78% παραδέχεται επίσης ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Από την άλλη, οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απείθαρχοι της Ευρώπης: σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι οδηγούν συχνά χωρίς ζώνη ασφαλείας, 28% ότι βρίσκονται στο τιμόνι ακόμη κι όταν έχουν ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, ενώ το 27% παραδέχεται ότι οδηγεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ).

Φαίνεται επίσης να καταλαμβάνουν καλή θέση όσον αφορά Στην αγένεια, ομολογώντας σε μεγάλο βαθμό ότι βρίζουν τους άλλους οδηγούς (71%) ή κολλάνε το αυτοκίνητό τους σκόπιμα σε εκείνο όσων τους εκνευρίζουν (52%). Στην Πολωνία, 29% δηλώνουν ότι δεν διστάζουν να κατέβουν από το αυτοκίνητό τους για να ζητήσουν εξηγήσεις.

Οι αυτοκινητιστές στις μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) θεωρούνται γενικά οι πλέον «αναιδείς» από τους πολίτες άλλων χωρών. Μεταξύ άλλων κακών πρακτικών, οι Γάλλοι είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας (63%) και οι Ισπανοί πατάνε τακτικά την κόρνα (66%) στους οδηγούς που τους εκνευρίζουν. Σε ότι αφορά στους Σουηδούς, θεωρούνται οι πιο ευγενικοί και τους ακολουθούν οι Σλοβάκοι και οι Βρετανοί.

Καθώς πλησιάζει η αναχώρηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Ευρωπαίοι να διασταυρωθούν στους δρόμους έχοντας τα μάτια καρφωμένα σε ένα smartphone ή σε ένα GPS, κάτι που κάνουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής: 41% των αυτοκινητιστών ρυθμίζουν τις παραμέτρους στο GPS ενώ οδηγούν, σχεδόν ένα τρίτο (30%) τηλεφωνούν χωρίς hands-free και ένας στους τέσσερις (24%) γράφουν ή διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS στο τιμόνι (38% για τους κάτω των 35 ετών).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!