Στα ύψη οι τιμές της αμόλυβδης και του diesel! Τι συμβαίνει με υγραέριο και φυσικό αέριο;

Gazzetta team
Στα ύψη οι τιμές της αμόλυβδης και του diesel! Τι συμβαίνει με υγραέριο και φυσικό αέριο;
Η στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα είναι ο τρόπος για να σταματήσει η οικονομική σας «αιμορραγία».

Οι διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση στις τιμές των καυσίμων και στην Ελλάδα. Οι αυξήσεις αναμένεται, μάλιστα, να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, φθάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η αμόλυβδη και το diesel έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υγραέριο και το φυσικό αέριο αντιστέκονται στην αύξηση, παραμένοντας ακόμη, αισθητά πιο οικονομικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ, ενημέρωση: 10/05/2018), οι τιμές των καυσίμων στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαμορφώνονται ως εξής :

Αττική - Μέση τιμή

  • Αμόλυβδη: 1,60€/lt

  • Diesel:1,40€/lt

  • Υγραέριο:0,77€/lt

Η στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα

Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς έρχονται να δώσουν τα εναλλακτικά καύσιμα, με κυρίαρχη την υγραεριοκίνηση, τόσο λόγω της μικρής επένδυσης που απαιτείται για την μετατροπή του οχήματος, όσο και λόγω της ανάπτυξης του δικτύου διανομής του σε όλη την Ελλάδα.

Το υγραέριο είναι κατά μέσο όρο 50% πιο οικονομικό από την αμόλυβδη και 20% από το diesel. Η κατανάλωση του καυσίμου, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις κινητήρων, μπορεί να είναι και χαμηλότερη από τα υπόλοιπα καύσιμα, ίδια ή υψηλότερη έως και 8%, δεδομένο που εξαρτάται ως επί το πλείστον από την τεχνολογία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται.

Πέρα από τη σκοπιά της οικονομίας όμως, το υγραέριο είναι και ένα πολύ φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, σε αντίθεση με τη βενζίνη και κυρίως το πετρέλαιο κίνησης.

Δε πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι τα diesel αυτοκίνητα αποτελούν πλέον «μαύρο πανί» για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται η απαγόρευσή τους και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τα οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα έχουν πλέον αυξημένη μεταπωλητική αξία, καθώς είναι μακροπρόθεσμα πιο οικονομικά για τον αγοραστή τους.

Η σημασία του εγκαταστάτη

Όπως σε όλες τις εργασίες που αφορούν τα οχήματα, έτσι και η εγκατάσταση ενός συστήματος υγραεριοκίνησης ή φυσικού αερίου, απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση και υψηλή τεχνογνωσία.

Αυτό σημαίνει πως όσοι οδηγοί επιλέξουν τη στροφή σε πιο οικονομικά και οικολογικά καύσιμο, όπως το υγραέριο ή το φυσικό αέριο, θα πρέπει να απευθυνθούν μόνο σε επίσημα και πιστοποιημένα συνεργεία που είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ποιότητα των εργασιών και των επιδόσεων του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!