Χιόνια το καλοκαίρι: Η Ford φτιάχνει τον «δικό της» καιρό (vid)

Gazzetta team
Χιόνια το καλοκαίρι: Η Ford φτιάχνει τον «δικό της» καιρό (vid)
Πάνω από 70 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει η Ford για την κατασκευή μίας αεροδυναμικής σήραγγας, όπου δημιουργούνται οι πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες για να δοκιμαστούν τα νέα μοντέλα της.

Ένα νέο μοντέλο πρέπει να αντέχει στις πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες είτε μιλάμε για πολικές θερμοκρασίες είτε για τον καυτό ήλιο της ερήμου. Για να μπορεί να εξελίξει ανάλογα τα αυτοκίνητά της, η Ford κατασκεύασε στην Κολονία ένα κέντρο δοκιμών, όπου μπορεί να δημιουργήσει κατά βούληση τον «δικό της» καιρό, από χιόνια και πάγους έως καύσωνες και τροπική υγρασία.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Το ‘’Εργοστάσιο Καιρού’’ (Weather Factory) μπορεί να δημιουργήσει με ένα απλό πάτημα του κουμπιού κλιματικές συνθήκες, σαν να βρίσκεσαι για παράδειγμα στην κορυφή των Ιμαλάιων, σαν να φυσούν άνεμοι ταχύτητας έως 250 χλμ./ώρα, σαν να χιονίζει, να καίει ο ήλιος ή να βρέχει καταρρακτωδώς. Για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, που καλύπτουν επιφάνεια 5.500 τ.μ., απαιτήθηκαν 400.000 εργατοώρες, ενώ μόνον για τις τουρμπίνες της σήραγγας χρειάστηκαν 600 τόνοι ατσαλιού.

Στην «τροπική ζώνη» ανεβαίνει το ποσοστό υγρασίας έως 95% και δοκιμάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόδοση του κινητήρα και όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων ενός αυτοκινήτου. Για να δημιουργηθεί κλίμα ερήμου, θερμαίνεται το ‘’Weather Factory’’ έως 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ λειτουργούν ως υποκατάστατο του εκτυφλωτικού ήλιου 28 προβολείς με 4.000 Watt απόδοση ο καθένας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και να μην ήταν αρκούντως ακραίες οι συνθήκες, προβλέπονται τουρμπίνες των 1,2 Megawatt για την προσομείωση θυελλωδών ανέμων ταχύτητας έως 250 χλμ./ώρα.

Η Ford έχει φροντίσει να προσομειώσει ακόμη και κλιματικές συνθήκες παρόμοιες με εκείνες ενός βουνού 5.200 μέτρων. Στο εργαστήριο υψομετρικών παραμετροποιήσεων μπορούν να δημιουργήσουν οι μηχανικοί της Ford ατμοσφαιρικές πιέσεις σε ένα τεράστιο εύρος υψομέτρων, από 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως 5.200 μ. πάνω από αυτήν και με ταχύτητα ανέμου έως 120 χλμ./ώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ελέγχεται μεταξύ άλλων η άψογη λειτουργία όλων των υγρών και των λιπαντικών του αυτοκινήτου, που καλείται να αντέξει σε θερμοκρασίες μεταξύ -40 βαθμών Κελσίου έως +55 βαθμών Κελσίου.

Τελειώνοντας να συμπληρώσουμε, ότι στους κλιματικούς θαλάμους των εγκαταστάσεων της Ford μπορούν να δοκιμαστούν έως δέκα οχήματα ταυτόχρονα και μάλιστα κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Δηλαδή στον ένα θάλαμο μπορείς να λιώνεις από τη ζέστη και στον άλλο να παγώνει η ανάσα σου. Μετά από τέτοια «βασανιστήρια», δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας την αντοχή των μοντέλων της Ford ακόμη και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!