Πόσο γρήγορα γίνεται φούρνος ένα Ι.Χ. στον ήλιο

Gazzetta team
Πόσο γρήγορα γίνεται φούρνος ένα Ι.Χ. στον ήλιο
Οι υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες μετατρέπουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα μετά από λίγα λεπτά σε φούρνους, οι οποίοι γίνονται επικίνδυνοι για παιδιά, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, αυξάνει θεαματικά και η εσωτερική θερμοκρασία ενός σταθμευμένου οχήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβαρύνονται ιδιαίτερα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, γενικότερες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει συχνότερα από ό,τι θα περίμενε κάποιος, αφού μόνον στις ΗΠΑ για παράδειγμα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους γύρω στα 40 παιδιά, επειδή τα άφησαν οι γονείς τους «για λίγο» μέσα σε ένα αυτοκίνητο, που έκαιγε το εσωτερικό του.

Αυτό γίνεται, επειδή ο ήλιος μετατρέπει μετά από λίγη ώρα ένα σταθμευμένο όχημα στην κυριολεξία σε φούρνο, κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο για τα μοντέλα με σκούρα χρώματα, αν και η περισσότερη ζέστη και η ηλιακή ακτινοβολία περνά στο σαλόνι ενός αυτοκινήτου κυρίως μέσα τις γυάλινες επιφάνειες του αμαξώματος.

Δείτε τον σχετικό πίνακα, που προέρχεται από έρευνα του καθηγητή Αντριου Γκρουντστάιν του αμερικανικού πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Στην πρώτη στήλη αναγράφεται η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και στις επόμενες τέσσερις στήλες οι θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός γκρι Ι.Χ. μετά από έκθεση στον ήλιο για 5 λεπτά, 10 λεπτά, 30 λεπτά και 60 λεπτά. Οι ροζ αποχρώσεις αντιστοιχούν σε οριακές θερμοκρασίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι κόκκινες είναι -επιστημονικά αποδεδειγμένα- επικίνδυνες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!