4 βήματα για τη σωστή λειτουργία του κλιματιστικού στο αυτοκίνητό μας

Gazzetta team
4 βήματα για τη σωστή λειτουργία του κλιματιστικού στο αυτοκίνητό μας
Τα κρύα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα, οπότε δεν θα αργήσει η στιγμή που η χρήση του κλιματιστικού στο αυτοκίνητό μας θα είναι... απαραίτητη!

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο, για μερικούς οδηγούς είναι κάτι απαραίτητο για τους θερινούς μήνες και η αλήθεια είναι, πως πολλές φορές, οι συνθήκες είναι ανυπόφορες χωρίς αυτό. Για να λειτουργεί όμως όπως πρέπει και να αποδίδει τα μέγιστα, χρειάζεται, όπως όλα πάνω στο αυτοκίνητό μας, την ανάλογη συντήρηση!

Το σύστημα κλιματισμού δεν δουλεύει ως δια... μαγείας και πρέπει πριν τη θερινή περίοδο να κοιτάξουμε, αν όλα λειτουργούν σωστά, για να μην μας «προδώσει»! Παρακάτω, θα αναλύσουμε τέσσερα απλά βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα περάσουμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι και θα ευχαριστιόμαστε τις διαδρομές μας, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!

1) Τηρούμε πάντα την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού, πηγαίνοντας το αυτοκίνητο σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για αυτή τη δουλειά. Το κόστος, συνήθως, δεν ξεπερνά τα περίπου 40€ και προβλέπεται έλεγχος σωστής λειτουργίας, συμπλήρωμα φρέον και απολύμανση των αγωγών που οδηγούν τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Εννοείται, ότι αντικαθίσταται και το φίλτρο καμπίνας, που συγκρατεί σκόνη, γύρη και μικροοργανισμούς.

2) Για να μην κρατά υγρασία το σύστημα κλιματισμού μετά από τη χρήση του, προσέχουμε να μην το έχουμε σε λειτουργία μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Λίγα λεπτά πριν, το κλείνουμε, ώστε να προλάβει να «στεγνώσει» το κύκλωμα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η υγρασία θα έχει ως αποτέλεσμα την άσχημη μυρωδιά του αέρα που βγαίνει από τους αγωγούς και φυσικά, με τον καιρό θα αναπτυχθεί και μούχλα. Αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει κλιματισμό αλλά παραδοσιακό χειροκίνητο Air Condition, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το AC και να αφήσουμε μόνο τον ανεμιστήρα να λειτουργεί για λίγο στη μικρή σκάλα.

3) Έχουμε στο νου μας ότι το σύστημα κλιματισμού είναι ένα μηχανικό σύστημα και πρέπει να τηρούμε κάποια πράγματα κατά τη χρήση του. Ένα απλό παράδειγμα, είναι πως θα πρέπει να αποφεύγουμε να θέτουμε σε λειτουργία τον κομπρέσορα του Air Condition ενώ ο κινητήρας μας έχει πολλές στροφές, καθώς ο ιμάντας που συνδέεται το μοτέρ του αυτοκινήτου με τον κομπρέσορα, ενδέχεται είτε να κοπεί, είτε να προκαλέσει κάποιου άλλου είδους πρόβλημα στο σύστημα. Οπότε, το καλύτερο είναι να ενεργοποιούμε τον κλιματισμό όσο ο κινητήρας είναι στο ρελαντί.

4) Τελευταίο αλλά αντίστοιχα σημαντικό με τα παραπάνω βήματα, είναι η ενεργοποίηση του κλιματισμού μερικές φορές κατά το χειμώνα. Το σύστημα θα αποδίδει πολύ καλύτερα το καλοκαίρι, όπου θα το χρειαζόμαστε, αν ανά περίπου 20 με 30 μέρες όλο τον υπόλοιπο χρόνο, το ενεργοποιούμε για λίγα λεπτά με επιλεγμένη την ανακύκλωση αέρα. Αυτός ο τρόπος βοηθά στην καταπολέμηση της υγρασίας που πλήττει το κύκλωμα και προλαμβάνει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!