Σοκαριστικά επικίνδυνα τα αυτοκίνητα πριν το 2002 (vids)

Σοκαριστικά επικίνδυνα τα αυτοκίνητα πριν το 2002 (vids)

Σοκαριστικά επικίνδυνα τα αυτοκίνητα πριν το 2002 (vids)

Πόσο πιο ασφαλή είναι τα σημερινά αυτοκίνητα, συγκριτικά με τα παλαιότερα; Τρομακτικά περισσότερο, είναι η απάντηση, που επιβεβαιώνεται τόσο από τα βίντεο που βλέπουμε, όσο και από μια έρευνα του NCAP Αυστραλίας. 

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει επηρεάσει και τα αυτοκίνητα και εκτός από τη συνδεσιμότητα αλλά και τα gadget γύρω από αυτά, έχει συμβάλλει και στην ενίσχυση της ασφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χαοτική διαφορά με τα μοντέλα που κυκλοφορούν στους δρόμους και έχουν κατασκευαστεί πριν από δεκαπέντε ή περισσότερα χρόνια. 

Σύμφωνα με μια έρευνα του αντίστοιχου Euro NCAP της Αυστραλίας, ANCAP, ο αριθμός των θανάτων σε οχήματα ηλικίας 15 ετών και άνω είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ότι για τους επιβαίνοντες σε οχήματα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα μοντέλα ηλικίας πέντε ετών και κάτω αντιπροσωπεύουν το 31% των κυκλοφορούντων επιβατικών οχημάτων, αλλά συμμετείχαν σε μόλις 12% των θανάτων. Αντίθετα, τα παλαιότερα οχήματα, που αντιπροσώπευαν το 20% του στόλου, αντιπροσώπευαν το 36% όλων των θανάτων!

Αυτό που ο οργανισμός ANCAP θεωρεί απαραίτητο αν θέλουμε να μειωθούν άμεσα τα τροχαία ατυχήματα, είναι κίνητρα για την άμεση αντικατάσταση των παλαιών επιβατικών αυτοκινήτων και όλα αυτά σε μια χώρα με μέσο όρο ηλικίας στόλου τα 9,8 χρόνια, σημαντικά μικρότερο από τα 13,5 χρόνια της Ελλάδας, δηλαδή. 

Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπουμε διάφορα crash tests από δημοφιλή μοντέλα για τη χώρα μας, κατασκευής πριν του 2002 και στο αμέσως επόμενο, τα αποτελέσματα της ίδιας διαδικασίας για το αντίστοιχο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε και μια άμεση σύγκριση, με μια Corolla του 1998 να τρακάρει μετωπικά με ένα Auris του 2015. Σημεία-κλειδιά που αποδεικνύουν τη δουλειά που έχει γίνει στην κατασκευή ανθεκτικότερων αμαξωμάτων, οι εμπρός κολόνες, που στα παλαιότερα μοντέλα τσάκιζαν σαν τσιγαρόχαρτα ενώ στα σημερινά παραμένουν ακλόνητες. 

 

ANCAP CAR-TO-CAR CRASH TEST: 1998 Toyota Corolla vs. 2015 Toyota Corolla

Euro NCAP | Toyota Yaris | 2000 | Crash test

Euro NCAP Crash Test of Toyota Yaris

Opel Corsa B Crash Test 1997

Euro NCAP Crash Test of Opel Vauxhall Corsa 2014

Euro NCAP | Nissan Almera | 2001 | Crash test

Nissan Pulsar - Euro NCAP Crash test - AEB Test

Euro NCAP | Renault Megane | 1999 | Crash test

Renault Mégane 4 (2016) CRASH TEST

Opel Vectra Star Euro NCAP crash test

Euro NCAP Crash Test of Opel Vauxhall Insignia

Best of internet