Nα γιατί δεν πρόκειται να πτωχεύσει η Tesla

Πέτρος Πιτσίνης Πέτρος Πιτσίνης
Nα γιατί δεν πρόκειται να πτωχεύσει η Tesla
Η μάρκα από την Καλιφόρνια, που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά μοντέλα, εμφανίζει εδώ και χρόνια μεγάλες ζημιές, ωστόσο της ανήκει το μέλλον και έχει λαμπρές προοπτικές κερδοφορίας.

Φουντώνουν οι φήμες περί πτώχευσης της Tesla μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 2,24 δις δολαρίων για το 2017. Πρόκειται για τις υψηλότερες ζημιές, που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα η Tesla όχι όμως και για τις μόνες, καθώς η μάρκα από την Καλιφόρνια αντιμετωπίζει σταθερά οικονομικές δυσκολίες από την ίδρυσή της το 2003 και την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της το 2008.

Όσοι όμως πιστεύουν, ότι η Tesla θα κηρύξει πτώχευση, μάλλον θα πέσουν έξω, αφού υπάρχουν πολλές σοβαρές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της επιβίωσής της και της μελλοντικής της ανάπτυξης.

  1. Κύκλος εργασιών

Το 2017 δεν εμφάνισε η εταιρεία μόνον ζημιές 2,24 δις δολαρίων, αλλά ταυτόχρονα και τον υψηλότερο τζίρο στην ιστορία της ξεπερνώντας τα 3,3 δις δολάρια. Αυτό αναμένεται συνεχιστεί απρόσκοπτα και με αυξητικές τάσεις και τα επόμενα χρόνια, καθώς η Tesla επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες δημιουργώντας δίκτυα δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

  1. Νέα μοντέλα

Παρά τις ζημιές, η Tesla διευρύνει τη γκάμα των μοντέλων της με νέα, που γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή. Ετσι ανακοίνωσε την παραγωγή ενός ηλεκτρικού τράκτορα μεταφορών, που θα αποτελέσει το πρώτο επαγγελματικό της μοντέλο, αλλά και ενός διθέσιου σπορ roadster.

  1. Tεχνογνωσία στην ηλεκτροκίνηση

Όλοι συμφωνούν πλέον, ότι οι δρόμοι μας θα κατακλυστούν τα επόμενα χρόνια από ηλεκτροκίνητα μοντέλα και η Tesla θεωρείται πρωτοπόρος και με κορυφαία τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα. Πέρυσι πούλησε 103.000 αυτοκίνητα και ήταν πρώτη σε ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, άρα έχει μεγάλες προοπτικές να δει τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται τα επόμενα χρόνια.

  1. Προσιτά μοντέλα

Μέχρι τώρα περιοριζόταν η παραγωγή της Tesla σε πανάκριβα αυτοκίνητα. Ωστόσο απέκτησε πλέον με το Model 3 ένα φτηνό ηλεκτρικό μοντέλο με «τρελή» ζήτηση και με προβλεπόμενη εβδομαδιαία παραγωγή 5.000 μονάδων, που θα εκτινάξει άμεσα τη ρευστότητα και την κερδοφορία της.

  1. Εξαιρετική φήμη

Ως μία εταιρεία με περίπου 100.000 ετήσιες πωλήσεις οχημάτων, η Tesla αποτελεί έναν πραγματικό νάνο μπροστά σε κολοσσούς της αυτοκίνησης με εκατομμύρια ταξινομήσεις κάθε χρόνο. Η φήμη της Tesla παραμένει όμως εξαιρετική και σαν brand εξακολουθεί και προσελκύει εύκολα επενδυτές, που διαβλέπουν τεράστιες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

  1. Η…Ελλάδα

Η ανακοίνωση ίδρυσης ενός ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα με ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων δείχνει αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους της εταιρείας. Μία επιχείρηση στα πρόθυρα της πτώχευσης θα ακολουθούσε μία πολιτική «συμμαζέματος», όμως οι ενέργειες της Tesla αποκαλύπτουν, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ότι υπηρετείται πιστά.

  1. Αναλυτές της αγοράς

Η πιθανότητα πτώχευσης της Tesla βάσει των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της είναι μόλις 21%. Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι έκαναν τον υπολογισμό χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο σύστημα με ειδικούς αλγόριθμους. Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες πτώχευσης είναι μία προς 5, άρα η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς την πλευρά της επιβίωσης και πολύ λιγότερο προς την πτώχευσή της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πέτρος Πιτσίνης
Πέτρος Πιτσίνης