Το Tesla Model S ξεπερνά σε πωλήσεις την Mercedes και την BMW στις ΗΠΑ!

Γιώργος Βαρίνος
Το Tesla Model S ξεπερνά σε πωλήσεις την Mercedes και την BMW στις ΗΠΑ!
H Tesla, o πρωτοπόρος ηλεκτρικών πολυτελών αυτοκινήτων των ΗΠΑ χτυπά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ πουλώντας περισσότερα μοντέλα Tesla S από ότι αντίστοιχα μοντέλα των Γερμανών ανταγωνιστών της.

Η Mercedes S Class είναι σαφώς ένα από τα καλύτερα και πολυτελέστερα μοντέλα παραγωγής και ταυτόχρονα η ναυαρχίδα της Daimler. Στην Κίνα τόσο το μοντέλο Mercedes S Class όσο και το αντίστοιχο μοντέλο της BMW η σειρά 7, πουλά σε απίστευτους αριθμούς βοηθώντας την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα στον κόσμο στον τομέα των πολυτελών αυτοκινήτων παραγωγής. Στην Ευρώπη η Tesla είναι σημαντικά ασθενέστερη από τον γερμανικό ανταγωνισμό και ειδικά φυσικά στην αγορά της Γερμανίας.

Ωστόσο, στην αμερικανική αγορά, η Tesla είναι κυρίαρχη καθώς το μοντέλο S βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων με 28.800 πωλήσεις το 2017, δύο φορές περισσότερες από την Mercedes S Class!

Ελπίζοντας να καλύψουν τη απόσταση που τους χωρίζει στην αγορά των ΗΠΑ, οι γερμανοί κατασκευαστές αγοράζουν μοντέλα Tesla, προσπαθώντας να τα δυαλύσουν και να κάνουν reverse engineering. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους για να υπερασπιστούν τον θρόνο τους στην κατηγορία πολυτελείας. Η ανάλυση του ανταγωνισμού είναι μια σχετικά φθηνή λύση. Για παράδειγμα ένας ανώνυμος γερμανός κατασκευαστής (με έδρα την Στουτγάρδη... ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε...) πλήρωσε 200.000 ευρώ ($ 247.000) για να αποκτήσει ένα μοντέλο Tesla 3 να να το μεταφέρει αεροπορικώς στην Στουτγάρδη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Βεβαίως δεν είναι ασυνήθιστο για τους κατασκευαστές να αγοράζουν ανταγωνιστικά μοντέλα. Το 2016, η Audi αγόρασε ένα μοντέλο Χ στις ΗΠΑ -προτού να πωληθεί στην Ευρώπη- για να το δοκιμάσει στην Γερμανία. Σε μια παρόμοια πράξη προέβη και η Mercedes, αλλά μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη δημοσίων σχέσεων όταν έγινε διεθνώς γνωστό, πως ενοικίασε ένα μοντέλο X από τη Sixt, το αποσυναρμολόγησε, το επανασυναρμολόγησε και το έστειλε στην Ισπανία σε ένα κέντρο δοκιμών της Mercedes. Όταν το αυτοκίνητο επέστρεψε στην Sixt, είχε τρομερές ζημιές και έτσι όλο το θέμα πήρε δημοσιότητα. Μετά από αυτό το φιάσκο, δίχως τυμπανοκρουσίες πλέον οι γερμανικές εταιρίες, τα αγοράζουν και τα στέλνουν αεροπορικώς στα κέντρα ερευνών τους.

Περίπου μια δωδεκάδα μοντέλων 3 λέγεται ότι είναι στα χέρια των Γερμανών κατασκευαστών, με τους μηχανικούς τους να επιθεωρούν, να αναλύουν και να δοκιμάζουν τα αυτοκίνητα στην προσπάθειά τους να «φτάσουν» την Tesla.

Αυτό που συνέβη σίγουρα, είναι πως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργώντας με
αλαζονεία, υποτίμησαν την Tesla και τώρα τρέχουν! Η Audi θα παρουσιάσει ένα νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον επόμενο μήνα και η Porsche ανακοίνωσε σχέδια για να ξεκινήσει το υπερπολυτελές μοντέλο Mission E - ένας νέος ανταγωνιστής του μοντέλου S.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!