Ford P1: Από την εικονική πραγματικότητα στην πράξη (pics & vid)

Νίκος Γιαννούλας
Ford P1: Από την εικονική πραγματικότητα στην πράξη (pics & vid)
Το ψηφιακό Ford P1 της online αγωνιστικής ομάδας Team Fordzilla απέκτησε υπόσταση και αποκαλύφθηκε σήμερα, εντυπωσιάζοντας όχι μόνο με την αισθητική του.

Το Ford P1 είναι το πρώτο εικονικό αγωνιστικό αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία μεταξύ των ίδιων των παικτών και μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Μάλιστα η ομάδα της Ford Esports θέλησε να συνεχίσει την πρωτοποριακή αυτή στρατηγική της σύνθεσης ψηφιακού και πραγματικού: αποκάλυψε λοιπόν σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2020, ένα πραγματικό, σε κλίμακα 1:1 μοντέλο του εμβληματικού Team Fordzilla P1.

Team Fordzilla P1

Η Ford με αυτή την μοναδική κίνηση αλλάζει τα δεδομένα των ψηφιακών παιχνιδιών, που δανείζονται υπαρκτά αγωνιστικά ή παραγωγής μοντέλα από τη γκάμα των κατασκευαστών. Είναι η πρώτη φορά που μια αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησε ένα πραγματικό -έστω στατικό πρωτότυπο μοντέλο – από ένα ψηφιακό αυτοκίνητο, που δημιουργήθηκε από τους gamers και την ίδια σε ένα καθαρά εικονικό περιβάλλον.

Team Fordzilla P1

Το ταξίδι του αγωνιστικού αυτοκινήτου Team Fordzilla P1 ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι παίκτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για το πλαίσιο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου στο Twitter. Σχεδόν 250.000 άτομα συμμετείχαν, διαμορφώνοντας αυτό που τελικά απέδωσαν οι ικανότητες των σχεδιαστών της Ford Αρτούρο Άνο για το αμάξωμα και του Ρόμπερτ Ένγκελμαν για το εσωτερικό.

Team Fordzilla P1

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι χτισμένο γύρω από ένα μονοκόκ πλαίσιο που καλύπτεται μερικώς από ένα μεγάλο, διαφανές κάλυμμα αεροπορικού τύπου, προστατεύοντας τον οδηγό και τον συνοδηγό -ναι, υπάρχει και τέτοιος. Ο διαφανής θόλος ωστόσο παίζει ένα διπλό ρόλο, καθώς ταυτόχρονα εξασφαλίζει την αίσθηση οδήγησης αγωνιστικού μονοθέσιου F1. Οι διαστάσεις του είναι 4,731 μέτρα μήκος, 2,000 μέτρα πλάτος και ύψος μόλις 0,895 μέτρα.

Team Fordzilla P1

Στο αμάξωμα το Team Fordzilla P1 συνδυάζει ενός εξαιρετικά χαμηλό και αεροδυναμικό εμπρός μέρος τύπου GT, με γλυπτά πάνελ αμαξώματος. Το πίσω άκρο είναι πλήρως εκτεθειμένο και φέρνει τον κινητήρα στο κέντρο, ως ενεργό μέρος της δομής του αμαξώματος.

Στο πιλοτήριο υπάρχουν οθόνες LED σε στρατηγικά σημείο, ώστε ο οδηγός και ο συνοδηγός να παραμένουν ενημερωμένοι χρησιμοποιώντας μόνο την περιφερειακή τους όραση. Επιπλέον, μια ενσωματωμένη οθόνη στο τιμόνι επιτρέπει ανταλλαγή δεδομένων με την ομάδα στο pit. Ολόκληρο το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τον οδηγό του αγωνιστικού αυτοκινήτου να ελαχιστοποιεί κάθε είδους απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Team Fordzilla P1

Από τη σκέψη στη δημιουργία σε επτά εβδομάδες

Το Team Fordzilla P1 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Ford που κατασκευάστηκε ψηφιακά χωρίς καμία φυσική αλληλεπίδραση όλων των συμμετεχόντων σε όλη τη διαδικασία. Λόγω της πανδημίας, σχεδιάστηκε από μια ομάδα που δεν είχε συναντηθεί ποτέ, εργαζόταν εξ αποστάσεως, προερχόταν από πέντε διαφορετικές χώρες και το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε σε μόλις επτά εβδομάδες - αυτό είναι λιγότερο από το μισό του χρόνου που θα χρειαζόταν κανονικά.

Καθώς αποτελεί μια καθαρόαιμη κατασκευή από gamers, το πραγματικό Team Fordzilla P1 που αποκαλύφθηκε σήμερα διαθέτει κάποια μοναδικά στοιχεία που δείχνουν ότι πλέον δεν αποτελείται από pixels.

Team Fordzilla P1

Για παράδειγμα, στο πάτωμα μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού υπάρχει ένα μήνυμα AFK (Away From Keyboard), μια υπενθύμιση ότι στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει πληκτρολόγιο. Ένα γραφικό #levelup υποδηλώνει ότι οι παίκτες και οι οδηγοί αγώνων στοχεύουν να βελτιώνονται κάθε φορά που παίζουν ή αγωνίζονται, ενώ ένα γραφικό #liftoff αποτελεί μια υπενθύμιση για την ανάδυση αυτού του αγωνιστικού αυτοκινήτου από τον εικονικό κόσμο στον πραγματικό.

Στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου από την κάτω αεροτομή υπάρχει το πιο σημαντικό μήνυμα: μια υπενθύμιση GLHF (Good luck have fun – Καλή τύχη και καλή διασκέδαση) για κάθε εικονικό αλλά και πραγματικό οδηγό αγώνων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!