Toyota Aygo, ο βασιλιάς της πόλης

Gazzetta team
Toyota Aygo, ο βασιλιάς της πόλης
To Αygo ανατρέπει την άποψη, ότι ένα μικρό αυτοκίνητο αρκεί να είναι πρακτικό, καθώς εκπλήσσει με το νεανικό του design, τις προηγμένες τεχνολογίες του και την ξεχωριστή του προσωπικότητα.

Ευέλικτο, σπιρτόζο, αθόρυβο, γοητευτικό και cool! Αυτά, αλλά και πολύ περισσότερα, συμπυκνώνονται στην ταυτότητα του Toyota Aygo, ενός ξεχωριστού mini με mega προσωπικότητα. Το μικρότερο μοντέλο της Toyota ξεφεύγει από τα συνηθισμένα στάνταρ της μικρής κατηγορίας, όπου οι περισσότεροι ανταγωνιστές του αρκούνται στην πρακτικότητα και την ευελιξία, που πηγάζουν από τις περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις τους. Αντίθετα, το Aygo υπηρετεί μία «μικρομέγαλη» λογική με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ιδιαίτερο design με αιχμή του δόρατος την τρισδιάστατη οπτική της μάσκας, τα πίσω φώτα LED, αλλά και τις –σχεδόν απεριόριστες- δυνατότητες εξατομίκευσης. Oι cool μπροστινοί προβολείς LED με τις τριγωνικές επιφάνειες σε σκούρους χρωματισμούς κάτω από αυτούς, συμπληρώνουν το σχεδιαστικό παζλ και βάζουν τις δικές τους πινελιές στο δημοφιλές μοντέλο της Toyota.

Την παράσταση κλέβουν ωστόσο και κάποιες άλλες πινελιές, οι οποίες αφορούν τη μεγάλη γκάμα trendy νεανικών βαφών, μεταξύ των οποίων και δύο πολύ ιδιαίτερες σε βιολετί μεταλλικό και σε έντονο μπλε χρώμα, ενώ τη διαφορά κάνουν οι ζάντες 15 ιντσών με το εκλεπτυσμένο design.

Ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Aygo απέναντι στους πολυάριθμους αντιπάλους του αποτελούν χωρίς αμφιβολία οι προηγμένες τεχνολογίες του, τις οποίες συναντάς συνήθως μόνον σε μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Τα εξαιρετικά επίπεδα συνδεσιμότητας «μεταφέρουν» ουσιαστικά το Smartphone μας στην οθόνη του Aygo και η συμβατότητα με τις πλατφόρμες Apple CarPlay και Android Auto συνδυάζονται κατά περίπτωση με ένα σύγχρονο σύστημα πολυμέσων και με μία οθόνη αφής 7 ιντσών, η οποία δέχεται και φωνητικές εντολές!

Η ιαπωνική μάρκα ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και όσον αφορά στην ασφάλεια των επιβατών του δημοφιλούς της μίνι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξοπλίζει το Aygo στάνταρ με Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης, που προλαμβάνει ή αποφεύγει τη σύγκρουση αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα εμπόδια και με Σύστημα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας, που προειδοποιεί για παρεκκλίσεις εκτός πορείας, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα φλας.

Η προσεγμένη αρμολόγηση, το υποδειγματικό φινίρισμα και η χρήση υλικών με αντοχή στον χρόνο επιβεβαιώνουν την τελειομανία των Ιαπώνων και την έμφαση, που δίνουν στη λεπτομέρεια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητα των μοντέλων της Toyota εξασφαλίζουν υψηλές αξίες μεταπώλησης ως μεταχειρισμένα, κάτι που ισχύει βεβαίως και στην περίπτωση του Aygo.

Οι σχεδιαστές της Toyota κατάφεραν σχεδόν να τετραγωνίσουν τον κύκλο αξιοποιώντας κάθε εκατοστό του αμαξώματος προκειμένου να δημιουργήσουν αξιοπρεπέστατους χώρους για τους επιβάτες. Το Aygo δεν φτιάχτηκε βεβαίως για μεγάλα ταξίδια, ωστόσο το σαλόνι του μπορεί να βολέψει έως τέσσερις επιβάτες με ελάχιστους συμβιβασμούς αν πρόκειται για υψηλόσωμους επιβάτες πίσω, ενώ οδηγός και συνοδηγός απολαμβάνουν άπλετης ευρυχωρίας. Ο χώρος αποσκευών ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες ενός ζευγαριού ή μίας ολιγομελούς οικογένειας, καθώς διαθέτει 168 λίτρα όγκο, πρακτικό σχήμα, μεγάλο άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Το Aygo σε κερδίζει από τα πρώτα χιλιόμετρα συμβίωσης μαζί του με τη σπιρτάδα του και την ασυναγώνιστη ευελιξία του. To τρικύλινδρο μοτοράκι του ενός λίτρου αποδίδει 72 ζωηρότατα άλογα, που φροντίζουν για εξαιρετικές επιταχύνσεις από στάση έως 50 χλμ./ώρα, ενώ για τα 0 – 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 13,3’’ και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 160 χλμ./ώρα. Ακόμη και όταν ανεβάζει στροφές, παραμένει το ιαπωνικό μοντελάκι εξαιρετικά αθόρυβο χάρη στην αναβαθμισμένη ηχομόνωση του θαλάμου επιβατών, ενώ και τα καθίσματα αποδεικνύονται ξεκούραστα ακόμη και μετά από βασανιστικά αργές και χρονοβόρες διαδρομές μέσα στην πόλη.

Ο κάτοχος ενός Toyota Aygo δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τις επισκέψεις στα πρατήρια καυσίμων, οι οποίες είναι έτσι και αλλιώς αραιές, αφού το cool μοντελάκι αρκείται σε μόλις 4,1 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χλμ. διαδρομής. Για τους εραστές της απολύτως χαλαρής οδήγησης προβλέπονται και εκδόσεις με αυτόματο σαζμάν πέντε σχέσεων εκτός του μηχανικού πεντατάχυτου. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, οι οποίοι αναπηδούν σαν αγριοκάτσικα περνώντας πάνω από τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων, το Aygo παραμένει ατάραχο και φιλτράρει αποτελεσματικά τους κραδασμούς, ώστε να μη φτάνουν έντονα έως τα σώματα των επιβατών. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το ευχάριστο σε αίσθηση τιμόνι, που φροντίζει για κορυφαία ευελιξία σε στενά δρομάκια και σε επιτόπιες μανούβρες.

Όπως όλα τα μοντέλα της Toyota, έτσι και το Aygo έχει κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο του Value for Money. Οι τιμές του ξεκινούν κάτω από τις 10.000 ευρώ, συνδυάζονται με πενταετή εγγύηση και πλούσιο εξοπλισμό και βεβαίως γίνεται ανάρπαστο, μόλις βγει στην αγορά μεταχειρισμένου. Χαρακτηριστικά, η προσιτότερη έκδοση X-Cool ξεκινά από μόλις 9.590 ευρώ, η μεσαία Χ-Play Connect από 11.290 ευρώ, ενώ η κορυφαία x-Clusiv κοστίζει από 13.040 ευρώ. Βεβαίως, πρόκειται για μερικές μόνον από τις πολλές επιλογές εκδόσεων για το Toyota Aygo, το οποίο καλύπτει με αυτή τη μεγάλη γκάμα τις απαιτήσεις ακόμη και του πιο δύσκολου πελάτη. Αναμενόμενο βέβαια, για ένα cool μοντέλο με τη σφραγίδα γνησιότητας της Toyota!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!