To πρώτο ηλεκτρικό Ι.Χ. με αυτονομία 800 χιλιομέτρων!

Gazzetta team
To πρώτο ηλεκτρικό Ι.Χ. με αυτονομία 800 χιλιομέτρων!
Η ολλανδική λιμουζίνα Lightyear One φιλοδοξεί να γίνει από το 2020 το πρώτο ηλεκτρικό όχημα, που θα μπορεί να διανύει έως 800 χιλιόμετρα, πριν αδειάσουν οι μπαταρίες του!

Η ολλανδική εταιρεία Lightyear υποστηρίζει, ότι έλυσε το πρόβλημα της χαμηλής αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το μοντέλο One, μία λιμουζίνα πολυτελείας που θα προσφέρει αυτονομία έως 800 χιλιομέτρων. Το μυστικό των Ολλανδών είναι η ενσωμάτωση ηλιακών πάνελ στην οροφή του αυτοκινήτου, που προσθέτουν άλλα 200 χιλιόμετρα αυτονομία στα περίπου 600 των μπαταριών του αυτοκινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βεβαίως για την αυτοφόρτιση του οχήματος η ύπαρξη ηλιοφάνειας και το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σε εξωτερικό χώρο και όχι σε κάποιο κλειστό γκαράζ.

Τον Ιούνιο θα παρουσιάσει η Lightyear ένα πρωτότυπο του μοντέλου παραγωγής, ενώ έδωσε ήδη στη δημοσιότητα μερικές εικόνες με το σχήμα του One. Όπως βλέπουμε σε αυτές, πρόκειται για ένα μοντέλο με χυτές γραμμές, που θα εφοδιαστεί με πεντάθυρο αμάξωμα και σύστημα τετρακίνησης. Επίσης, θα εφοδιάζεται με ένα καινοτόμο σύστημα κλιματισμού, το οποίο θα ψύχει το εσωτερικό, ακόμη και όταν έχει παρκάρει στον ήλιο, καθώς θα εφοδιάζεται με ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ της οροφής.

Για να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας, θα περιοριστεί η ισχύς των ηλεκτρικών μοτέρ του One στους 136 ίππους, ενώ θα επιταχύνει από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε οκτώ δευτερόλεπτα και θα πιάνει τα 150 χλμ./ώρα τελική. Ετσι πετυχαίνουν οι Ολλανδοί μία μέση κατανάλωση 10,3 κιλοβατώρων ανά 100 χλμ., η οποία θεωρείται πολύ χαμηλή για μία ηλεκτρική λιμουζίνα μεγάλων διαστάσεων. Στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας συμβάλλει και το αεροδυναμικό σχήμα του αμαξώματος, από το οποίο απουσιάζουν οι κλασικοί εξωτερικοί καθρέπτες, ενώ θα διαθέτει χαμηλό βάρος χάρη στην εκτεταμένη χρήση ελαφρών υλικών.

Για την εξέλιξη του μοντέλου παραγωγής εργάζονται 100 ειδικοί στη μονάδα παραγωγής στο Χέλμοντ της Ολλανδίας, ενώ υπάρχουν πολλοί συνεργάτες και σύμβουλοι από εταιρείες με εμπειρία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι παραδόσεις των πρώτων αυτοκινήτων θα ξεκινήσουν το 2020, ωστόσο η Lightyear δέχεται ήδη από τώρα παραγγελίες του αυτοκινήτου της, που δεν είναι διόλου φτηνό. Συγκεκριμένα, το One θα κοστίζει προ φόρων 119.000 ευρώ και με το ΦΠΑ θα ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα εισαγωγής του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!