Sion, το ηλιακό μοντέλο που επαναφέρει στη ζωή τη Saab

Gazzetta team
Sion, το ηλιακό μοντέλο που επαναφέρει στη ζωή τη Saab
Στη σουηδική μονάδα παραγωγής της Saab θα κατασκευάζεται το ηλιακό μοντέλο Sion, που θα κυκλοφορήσει το 2020 και θα κοστίζει περίπου 25.500 ευρώ.

Ξαναζωντανεύει το εργοστάσιο της Saab, καθώς στο εργοστάσιο του Τρολχάταν θα κατασκευάζεται από το 2020 το ηλιακό όχημα Sion της νεοφυούς επιχείρησης Sono Motors. Στο Τρολχάταν της Σουηδίας βρίσκονταν οι γραμμές παραγωγής της Saab, η οποία πτώχευσε και ανήκει πλέον από το 2012 στον κινεζοσουηδικό όμιλο National Electric Vehicle Sweden (NEVS) με μεγαλομέτοχο το κινέζικο γκρουπ Evergrande, που δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate.

Η παραγωγή του Sion θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στη διάρκεια της επόμενης οκταετίας θα κατασκευαστούν 260.000 οχήματα, ενώ υπάρχουν ήδη περίπου 9.800 προπαραγγελίες του αυτοκινήτου με τις ανάλογες προκαταβολές από πλευράς των πελατών.

Το επαναστατικό μοντέλο ανήκει στη μικρομεσαία κατηγορία και εκτιμάται ότι θα κοστίζει 25.500 ευρώ, ενώ πάνω σε αυτό θα βασιστεί μία ολόκληρη οικογένεια οχημάτων με διαφορετικού τύπου αμαξώματα. Σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του θα χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, ενώ σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα προσφέρει το Sion μία αυτονομία 255 χιλιομέτρων, η οποία θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη για ένα ηλιακό μοντέλο παραγωγής.

Το Sion τροφοδοτείται από την ηλεκτρική ενέργεια 330 ηλιακών πάνελ, που καλύπτουν μία επιφάνεια 7,5 τετραγωνικών μέτρων του αμαξώματος και την οποία μπορεί να αποθηκεύσει για άλλες χρήσεις, π.χ. στο νοικοκυριό, για τον εφοδιασμό άλλων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, κλπ. Επίσης, διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, για να φορτίζονται επιπρόσθετα οι μπαταρίες του.

Σε περίπτωση ηλιοφάνειας προσφέρουν τα ηλιακά πάνελ γύρω στα 30 χιλιόμετρα αυτονομία την ημέρα, ενώ με συννεφιασμένο καιρό μειώνεται αυτή περίπου στα 15 χιλιόμετρα. Εννοείται, ότι οι μπαταρίες του Sion φορτίζονται κανονικά και από εξωτερικές πηγές ενέργειας, όπως π.χ. πρίζες και φορτιστές. Με ταχυφορτιστή γεμίζουν οι μπαταρίες του καινοτόμου αυτοκινήτου κατά 80% σε μισή ώρα, ενώ η πλήρης φόρτιση από οικιακή πρίζα διαρκεί περίπου 13 ώρες.

Στον στάνταρ εξοπλισμό του Sion θα περιλαμβάνονται εξάλλου και όλες οι απαιτούμενες εφαρμογές για κοινοχρησία (Car Sharing) από πολλά άτομα, με στόχο τη μείωση του αριθμού των οχημάτων στους δημόσιους δρόμους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!