5 oνειρεμένα μεταχειρισμένα σε τιμές ευκαιρίας (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
5 oνειρεμένα μεταχειρισμένα σε τιμές ευκαιρίας (pics)
Τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων και πολυτελείας αποτελούν ειδικές προτάσεις για λίγους, όταν βγαίνουν από το εργοστάσιο. Σήμερα όμως πωλούνται τα περισσότερα από αυτά ως μεταχειρισμένα στην τιμή ενός αυτοκινήτου πόλης ή και ακόμη χαμηλότερα.

Ένα όμορφο και ικανό αυτοκίνητο δεν είναι όνειρο αποκλειστικά ενός φανατικού λάτρη της αυτοκίνησης. Ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να μετακινείται με κάτι στιλάτο και ελκυστικό, κάτι που σήμερα, είναι πολύ πιο εφικτό από το παρελθόν λόγω της αγοράς μεταχειρισμένου που κρύβει και ευκαιρίες, μεταξύ αρκετής «σαβούρας». Παρακάτω ξεχωρίζουμε κάποια αυτοκίνητα που ενώ στο παρελθόν ήταν «απαγορευμένος καρπός» λόγω της πανάκριβης τιμής τους, σήμερα είναι εφικτός στόχος με τιμές που αγγίζουν τα μοντέλα πόλης.

Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα ακριβό αυτοκίνητο, έχει και ακριβότερη συντήρηση, ασχέτως της τιμής που το αποκτήσαμε. Για αυτό το λόγο στη λίστα που φτιάξαμε συμπεριλάβαμε μοντέλα με «συγκρατημένη» χωρητικότητα κινητήρα και αποφύγαμε ειδικές μάρκες πολύ υψηλού κύρους (πχ Porsche), που η... καλημέρα με τον αρχιμηχανικό του συνεργείου χρεώνεται 25 ευρώ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγοραστών που δελεάζονται από μια Cayenne ή Boxster δεκαπενταετίας επειδή τη βρήκαν «δέκα χιλιάρικα» και αργότερα τραβάνε τα μαλλιά τους, όχι μόνο λόγω της κατανάλωσης καυσίμου, αλλά λόγω του ότι οι τιμές των ανταλλακτικών και της εργασίας αντιστοιχούν σε ένα αυτοκίνητο που κάποτε στοίχιζε κάποιες 130.000 ευρώ... Οπότε, αυτά που διαλέγουμε, έχουν πιο «γήινες» απαιτήσεις σε κόστη, δεν κάνουν εκπτώσεις σε απόλαυση και στυλ, ενώ κοιτάξαμε να μην συμπεριλάβουμε αρκετά παλιά μοντέλα!

Alfa Romeo Brera

Ένα κουπέ με σχεδίαση «άλλου πλανήτη», ειδικά για την εποχή της. Η Alfa Romeo Brera μπορεί να κατακρίθηκε από κάποιους λόγω του μεγάλου βάρους της και της μέτριας για μοντέλο της φίρμας οδικής συμπεριφοράς, ειδικά στις εμπροσθιοκίνητες εκδόσεις, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το ιταλικό στυλ της και η ομορφιά ξεχειλίζει από όποια γωνία την κοιτάμε. Στην έκδοση των 2.2 λίτρων θεωρητικά ξεπερνά το όριο των 2.0 λίτρων που θέτουμε, όμως φορολογικά εντάσσεται στην ίδια κλίμακα με τα «δίλιτρα» και τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα ίδια. Επίσης, λόγω του ότι έχει κλείσει δεκαετία, δεν επιβαρύνεται με φόρο πολυτελείας. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας της αποδίδει 185 ίππους και στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένου, μια τιμή της τάξεως των 12.000€ για μια καλοσυντηρημένη με «φυσιολογικά» χιλιόμετρα, είναι ρεαλιστική. Διατίθεται επίσης και ως κάμπριο με την επωνυμία Spider αλλά είναι κάπως πιο σπάνια από τη Brera.

Mazda RX-8

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα αυτοκίνητα των τελευταίων ετών είναι το Mazda RX-8. Πρόκειται για ένα μοντέλο με εξαιρετική οδική συμπεριφορά χάρη στο εξαιρετικό του ζύγισμα, το πλαίσιο-διαμάντι και την πίσω κίνηση με μπλοκέ διαφορικό, που χαρίζει πλατιά χαμόγελα! Σίγουρα, η κατανάλωση καυσίμου και οι ειδικές απαιτήσεις του Wankel (ποτέ σβήσιμο κρύο, συχνό ξεκάπνισμα κ.ά.) το καθιστούν ακατάλληλο για καθημερινό όχημα, όμως τα μόλις 1.308 κυβικά εκατοστά του κινητήρα το κρατάνε εκτός του φορολογικού στοχάστρου και ο ιδιοκτήτης «καθαρίζει» με 135 ευρώ το χρόνο τέλη. Με σωστή συντήρηση και χωρίς τσιγκουνιές στα ανταλλακτικά του (επιλογή φθηνών ιμιτασιόν κλπ), ο Renesis δεν θα απογοητεύσει. Η παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτόν είναι πολύ πιο τραγική από την αλήθεια. Ενδεικτικά, κατηγορείται για υπερβολική κατανάλωση λαδιού από τους «ειδικούς», ενώ υπάρχουν μπεκ που ψεκάζουν λάδι στο θάλαμο καύσης καθώς έτσι λειτουργεί ο Wanel... Διατίθεται σε εκδόσεις 192 ή 231 ίππων, με χειροκίνητο σασμάν πέντε ή έξι σχέσεων αντίστοιχα. Πάντως, αποφύγετε τα RX-8 των 4-5 χιλιάδων ευρώ που πωλούνται. Καλύτερα, να επιλέξετε ένα προσεγμένο και με σωστή συμπίεση, μερικές χιλιάδες παραπάνω. 7 με 8 χιλιάδες, είναι μια τιμή για ένα καλό, καθαρό RX-8.

Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor

Mercedes-Benz, hard top κάμπριο, 1.800 κυβικά... τι άλλο να ζητήσει κανείς; To SLK είναι μια πρόταση που δεν απευθύνεται στους σκληροπυρηνικούς οδηγούς αλλά όσους θέλουν ένα ποιοτικό κάμπριο με ευχάριστη οδική συμπεριφορά και λογικό κόστος συντήρησης για να χρησιμοποιείται ακόμη και κάθε μέρα. Η R171 είναι η δεύτερη γενιά του γερμανικού κάμπριο και ο 1.800άρης κομπρεσοράτος κινητήρας της αποδίδει 163 ίππους, όσοι χρειάζονται για να κινείται αξιοπρεπώς, έχοντας παράλληλα λογικές απαιτήσεις σε καύσιμα. Ανέσεις όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα ή το Airscarf, που ρίχνει ζεστό αέρα στον αυχένα των επιβατών για να την ανοίγετε και με χιόνι, είναι καλοδεχούμενες αν υπάρχουν. Οι τιμές των μεταχειρισμένων ξεκινούν από τις περίπου 12.000€ για την προ facelift, ενώ για τη facelift των 184 ίππων υπολογίστε περίπου 3.000€ περισσότερα. Στις facelift, υπάρχουν και κάποιες με το προαιρετικό πακέτο Sport Packet που αναβαθμίζει σημαντικά την οδική συμπεριφορά. Πάντως, το πεντάρι αυτόματο σασμάν της δεν είναι το δυνατό της σημείο. Υπάρχουν και χειροκίνητες όμως η πλειονότητα των αγοραστών του μοντέλου, θα προτιμούσε την άνεση που προσφέρουν τα δύο πεντάλ.

Subaru Impreza WRX STi

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ διαφορετική πρόταση που απευθύνεται αποκλειστικά σε «αμαξόφιλους», που μεγάλωσαν έχοντάς το όνειρο και μια αφίσα του στον τοίχο τους. Το Subaru Impreza ανήκει στην εξαφανισμένη κατηγορία των rally replicas και μαζί με το Mitsubishi Lancer Evolution έχουν χτίσει το δικό τους μύθο στο χώρο της αυτοκίνησης. Κάποτε κόστιζε περίπου 50.000€ αλλά σήμερα, ένα blobeye του 2004 περίπου, μπορείτε να το βρείτε με 13.000-14.000€. Μιλάμε πάντα για γνήσιο STi και για το blobeye συγκεκριμένα, γιατί το επόμενο hawkeye μπορεί να μην έχει μεγάλη διαφορά στις τιμές αγοράς όμως έχει μοτέρ 2.5 λίτρων, αντί για 2.0 λίτρων που έχουν τα μοντέλα του 2004-2005. Από εκεί και πέρα, τη συνταγή την ξέρετε... τετρακίνηση, τετρακύλινδρος τούρμπο μπόξερ, χαρακτηριστικός εθιστικός ήχος και στα χέρια ενός έμπειρου οδηγού που δεν φοβάται τον ανόθευτο χαρακτήρα του στρίβει ισάξια με αυτοκίνητα πολύ ακριβότερά του. Το μόνο «πρόβλημα» είναι ότι δύσκολα θα βρεις κάποιο εργοστασιακό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν μιλάμε για γνήσια STi αλλά για μετατροπές που φυσικά δεν τις προτείνουμε. Σε σχέση με τα άλλα αυτοκίνητα της λίστας μας υπολείπεται λίγο στη σχεδίαση του εσωτερικού του. Πιστεύουμε όμως ότι η σκέψη αυτή θα είναι παρελθόν ύστερα από τα πρώτα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του! Το Mitsubishi Evo δεν το αναφέρουμε γιατί οι τιμές του ξεφεύγουν αρκετά από του Subaru. Τέλος, ξεκαθαρίζουμε ότι το Impreza υπάρχει στη λίστα καθαρά ως ένα μοντέλο που πολλοί έχουν ονειρευτεί, είχε ακριβή τιμή αγοράς και πλέον έχει «πέσει». Είναι προφανές ότι ο χαρακτήρας του απέχει έτη φωτός μακριά από τα άλλα τέσσερα αυτοκίνητα που επιλέγουμε.

Volkswagen Golf GTI

Από τα αυτοκίνητα που επιλέξαμε, το Golf είναι αυτό με τη χαμηλότερη τιμή ως καινούργιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ένα λόγο που κάποιος δεν θα ήθελε ένα Golf GTI, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση, να μη το συμπεριλάβουμε! Μιλάμε για την πέμπτη γενιά του Volkswagen Golf που ως GTI κινούταν από τον 2.0 TFSI των 200 ίππων. Είναι αυτοκίνητο που μπορεί να το έχει από 60άρης συνταξιούχος, μέχρι... 20άρης «κοντράκιας» και ο πολύπλευρος χαρακτήρας του είναι ίσως το πιο γοητευτικό του στοιχείο. Πλέον το βρίσκουμε με περίπου 8.000-9.000 ευρώ ως μεταχειρισμένο, μια τιμή που στα δικά μας μάτια το καθιστούν ευκαιρία αναλογικά με όσα προσφέρει. Διατίθεται με χειροκίνητο σασμάν έξι σχέσεων ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG ισάριθμων ταχυτήτων και μπορείτε να το βρείτε τόσο ως πιο σπορ τρίθυρο όσο και ως πιο πρακτικό πεντάθυρο. Αν ψάξετε, θα βρείτε και τα πιο σπάνια Edition 30 (επετειακά για τα 30 χρόνια Golf GTI) με περίπου 3.000€ περισσότερα από τα απλά GTI, με βασικές διαφορές τα πίσω φανάρια (αλά R32) και τους 230 ίππους του μοτέρ. Αν σας ενδιαφέρει η βελτίωση θα εκτιμήσετε και την ύπαρξη της μεγαλύτερης K04 τουρμπίνας στο Edition 30, αντί της K03s που φοράει ο 2.0 TFSI στην εκδοχή των 200 ίππων. Ο συγκεκριμένος δίλιτρος κινητήρας του Golf GTI είναι γνωστό ότι βελτιώνεται «για πλάκα» οπότε τα αυτοκίνητα που είναι εντελώς εργοστασιακά είναι λίγα. Αυτό θα σας απασχολήσει αν δεν θέλετε βελτιωμένο το αυτοκίνητό σας από άλλα χέρια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!