ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Arash AF8: «Supercar κατά παραγγελία» (vid)

Arash AF8: «Supercar κατά παραγγελία» (vid)

Arash AF8: «Supercar κατά παραγγελία» (vid)

Η βρετανική βιοτεχνία Arash κατασκευάζει κατά παραγγελία supercars με πραγματικά αγωνιστικές προδιαγραφές, πάντα όμως για χρήση δρόμου. Το πιο πρόσφατα και «γήινο» μοντέλο της είναι το AF8.

Ο δημιουργός της βιοτεχνίας, Arash Fabroud, είναι Βρετανός ιρανικής καταγωγής, με μια τεράστια μάλιστα συλλογή πασίγνωστων supercars. Η αγάπη του για αυτά, τον οδήγησε στην κατασκευή του AF8. Με μήκος μόλις 4,15 μέτρα, το AF8 είναι εξαιρετικά συμπαγές, το πλάτος ωστόσο των 1,9 μέτρων και το ελάχιστο ύψος των 1,1 μέτρων το καθιστούν σχεδόν ένα με την άσφαλτο. Το πλαίσιο στήριξης των μηχανικών μερών είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, ενώ το αμάξωμα από συνθετικά υλικά, ίνες άνθρακα και αλουμίνιο.

Με αυτά τα δεδομένα, το Arash ΑF8, το οποίο προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις, τις Launch Edition, Cassini και Falcon Edition, δεν ξεπερνά τα 1.200 κιλά, όντας ένα από τα πιο ελαφρά supercars σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο V8 κινητήρας των 7,0 λίτρων που διαθέτει, με καταγωγή από την Corvette, αποδίδει 560 ίππους και ροπή 645 Nm. Έτσι, το πανάλαφρο Arash AF8 επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,5 δλ. και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 320 χλμ./ώρα. Το κιβώτιο είναι χειροκίνητο, έξι σχέσεων και η μετάδοση πραγματοποιείται μόνο στους πίσω τροχούς. Χωρίς ηλεκτρονικά παραφερνάλια, η μεγάλη ισχύς περνά στο δρόμο μέσα από τροχούς 20 ιντσών -19’’ οι εμπρός- που στηρίζονται σε διπλά ψαλίδια, μια χαρακτηριστικά αγωνιστική διάταξη.

Από αεροδυναμική άποψη, το αυτοκίνητο διαθέτει και πάλι αγωνιστικό layout, με επίπεδο πάτωμα, διαχύτη και μεγάλη αεροτομή πίσω. Για την ψύξη των τεράστιων δισκόφρενων των 380 χιλ. με τις εξαπίστονες δαγκάνες, υπάρχουν επίσης ειδικοί αεραγωγοί στον εμπρός προφυλακτήρα. Το εσωτερικό του σπάνιου αυτού μοντέλου είναι σπαρτιάτικο οπτικά, με βασικά στοιχεία εξοπλισμού όπως κλιματισμό. Η τιμή του ξεκινά από τις 190.000€ περίπου και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα, ανάλογα με τις στιλιστικές και μηχανολογικές επιλογές του υποψήφιου αγοραστή.