Το πρώτο όχημα, που περπατάει με τα «πόδια» (pics & vid)

Gazzetta team
Το πρώτο όχημα, που περπατάει με τα «πόδια» (pics & vid)
Το πειραματικό Hyundai Elevate σκαρφαλώνει και περνά από παντού βγάζοντας ειδικά «πόδια», ενώ προορίζεται για εξαιρετικά δύσκολες αποστολές διάσωσης.

Τα περίπτερα των εταιρειών αυτοκινήτου στην έκθεση ηλεκτρονικών CES του Λας Βέγκας μοιάζουν πολλές φορές σαν να είναι βγαλμένα από την επόμενη ταινία της σειράς Transformers. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση και για το εφετινό περίπτερο της Hyundai, η οποία παρουσιάζει στην αμερικανική έκθεση ένα φουτουριστικό πρωτότυπο με προδιαγραφές, που σε αφήνουν άφωνο.

Οι Κορεάτες υποστηρίζουν μάλιστα, ότι το πειραματικό Εlevate ιδρύει μία νέα κατηγορία οχημάτων, εκείνη των Ultimate Mobility Vehicles (UMV), δηλαδή των «Οχημάτων Απόλυτης Κινητικότητας». Το Elevate είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο και η ιδιαιτερότητά του εντοπίζεται στα τέσσερα αρθρωτά ρομποτικά πόδια με τροχούς στις άκρες τους.

Όπου δεν είναι εφικτό, να προχωρήσει το όχημα με τους τροχούς, μπορεί να συνεχίσει το Elevate την πορεία του «περπατώντας» ή σκαρφαλώνοντας μόνον με τα πόδια του. Χάρη σε αυτή την επαναστατική ικανότητα, είναι ιδανικό ως σωστικό μέσο μετά από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα για τη διάσωση ανθρώπων μέσα από γκρεμισμένα σπίτια εξαιτίας σεισμού ή τυφώνα!

Οι Κορεάτες το συνιστούν ακόμη και για τη μεταφορά ατόμων Α.Μ.Ε.Α., αφού το πειραματικό τους όχημα ανεβαίνει και…σκαλιά. Μάλιστα, πάνω στο σασσί του Elevate μπορούν να κουμπώσουν διαφορετικού τύπου αμαξώματα ανάλογα με τη φύση της αποστολής και τη χρήση του, ενώ τα αρθρωτά πόδια επιτρέπουν την αυξομείωση της απόστασης του οχήματος από το έδαφος, ώστε να μην το σταματά τίποτα.

Η Hyundai εφαρμόζει στην περίπτωση του Elevate τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και στα αυτόνομα οχήματα. Τα τέσσερα πόδια λειτουργούν αυτόνομα και προς όλες τις κατευθύνσεις, άρα μιλάμε για ένα όχημα πραγματικό θαύματα ευελιξίας, που μπορεί να περάσει από εμπόδια ύψους έως 1,53 μέτρων και αντίστοιχου πλάτους. Μόλις δεν χρειάζεται το Elevate αναρριχητικές ικανότητες, τότε επαναχρησιμοποιεί τους τροχούς του και λειτουργεί σαν έναν συμβατικό τροχοφόρο, αναπτύσσοντας μάλιστα ταχύτητες επιπέδου αυτοκινητοδρόμων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!