Ένα Nissan Navara βγαλμένο από το διάστημα! (pics & vid)

Δημήτρης Γράτσος
Ένα Nissan Navara βγαλμένο από το διάστημα! (pics & vid)
Η Nissan στην Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο παρουσίασε το «διαστημικό» Navara Dark Sky Concept.

Mε την αποκάλυψη του Navara Dark Sky Concept, η Nissan συμμετέχει δυναμικά στην φετινή Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο, η οποία θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Το Nissan Navara Dark Sky Concept, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), αποτελώντας ένα κινητό εργαστήριο αστρονομίας, το οποίο διαθέτει ένα κορυφαίο τηλεσκόπιο, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τρέιλερ για εκτός δρόμου διαδρομές.

Αποτελώντας την πιο πρόσφατη ενσάρκωση του Nissan Intelligent Mobility, το όχημα διαθέτει την τεχνολογία υποστήριξης ProPILOT για τον οδηγό, σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή, καθιστώντας το όχημα κορυφαίο και ασφαλές, σε εκτός δρόμου διαδρομές με ρυμουλκούμενο. Ο ESA, χαρτογραφεί τα αστέρια με πρωτοφανή ακρίβεια χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο Gaia, ο οποίος έχει ήδη καταγράψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αστέρια.

Το πρωτότυπο Dark Sky του Nissan Navara υποστηρίζει αυτό το έργο, βοηθώντας τους αστρονόμους να διεξάγουν συνεχείς παρατηρήσεις του σύμπαντος από περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγίσουν, μακριά από τη φωτορύπανση των αστικών περιοχών, γεγονός που μειώνει την ορατότητα. Το όχημα περιλαμβάνει μια σειρά έξυπνων λειτουργιών, που έχουν αναβαθμιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματιών, όπως:

- Το ProPILOT που ενισχύει τον ρόλο του οδηγού, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες Nissan Intelligent Cruise Control και Assist Steering. Αυτό διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, όπως και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του, ακόμα και σε καμπυλοειδής διαδρομές.

- Το σύστημα Intelligent Around View Monitor που, στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αναβαθμιστεί για να υποστηρίξει τη ρυμούλκηση, δίνοντας στον οδηγό μια πανοραμική ματιά γύρω από το όχημα και καθιστώντας ευκολότερη τη στάθμευση.

- Το βελτιωμένο σύστημα του Blind Spot Warning, που εντοπίζει αντικείμενα σε «τυφλά» σημεία, ακόμα και εντός του εύρους του τρέιλερ.

- Το σύστημα ευθυγράμμισης του τρέιλερ, που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τη διεύθυνση, ώστε να μπορεί να ελιχθεί αυτόματα και να ευθυγραμμιστεί με το τρέιλερ, για μια εύκολη σύνδεση.

- Τα φορητά πακέτα μπαταριών της Nissan που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αμιγώς ηλεκτροκίνητου Nissan Leaf, εξασφαλίζοντας πρόσθετη τροφοδοσία με ενέργεια, ανεξάρτητα από την γεωγραφική θέση του οχήματος.

Στην «καρδιά» του ρυμουλκούμενου, βρίσκεται το πανίσχυρο τηλεσκόπιο PlaneWave. Οι αναβαθμισμένες τεχνολογίες του Nissan Intelligent Mobility επιτρέπουν στο τηλεσκόπιο να μεταφερθεί σε «άγριες», απομακρυσμένες τοποθεσίες με «σκοτεινό» ουρανό. Δεδομένου ότι το κόκκινο φως είναι το τελευταίο μήκος κύματος που απορροφάται από το ανθρώπινο μάτι και προκαλεί τα χαμηλότερα επίπεδα φωτορύπανσης, τόσο το όχημα όσο και το ρυμουλκούμενο, χρησιμοποιούν αποκλειστικά κόκκινο φωτισμό για να αποφευχθεί η οπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων.

Σε στενή συνεργασία με τον ESA, το τρέιλερ ενσωματώνει επίσης ένα ειδικό κλιματιστικό, επιτρέποντας στο τηλεσκόπιο να παραμείνει σταθερό και βαθμονομημένο, στη βέλτιστη θερμοκρασία κατά τη μεταφορά, σε οποιαδήποτε θέση. Μόλις φτάσει στον επιθυμητό και συχνά δυσπρόσιτο προορισμό, η μηχανική οροφή του τρέιλερ μπορεί να ανοίξει για να εστιάσει το τηλεσκόπιο στο νυχτερινό ουρανό. Χρησιμοποιώντας έναν καθρέπτη 40 εκατοστών (πρωτογενή), έχει τη δυνατότητα να δώσει λεπτομερείς απόψεις πέρα από τους δακτυλίους του Κρόνου, σε μακρινούς γαλαξίες, νεφελώματα και υπερκαινοφανείς αστέρες (supernovas).

Το Dark Sky Concept του Nissan Navara, είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε επιχειρησιακές προκλήσεις. Το ασφαλές σύστημα ρυμούλκησης, σε συνδυασμό με ένα ανθεκτικό πλαίσιο τύπου σκάλας, ο κινητήρας twin-turbo 2.3 λίτρων των 190ps και η ροπή των 450 Nm, δίνουν τη δυνατότητα στο Navara να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε δύσβατα εδάφη, καθώς και να χειρίζεται εύκολα το βάρος της μονάδας του τηλεσκοπίου. Τόσο το Navara, όσο και το τρέιλερ, διαθέτουν μπαταρίες xStorage ROAM, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασμένη τεχνολογία μπαταριών των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων της μάρκας. Όταν τοποθετηθούν στη θέση τους, οι μπαταρίες είναι συνεχώς σε φόρτιση και είναι έτοιμες για χρήση, όταν αυτό απαιτηθεί.

Στα επιπλέον έξυπνα χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου περιλαμβάνονται Wi-Fi, σταθμός φορητού υπολογιστή και UHF μετάδοση για να αναμεταδίδει δεδομένα στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο. Οκτώ συνδυασμένες μονάδες ραντάρ, σε κάθε γωνία του οχήματος και του ρυμουλκούμενου, ενημερώνουν τον οδηγό για το τι συμβαίνει περιμετρικά του οχήματος, μέσω της οθόνης αφής Infotainment του NissanConnect στον πίνακα οργάνων. Αυτές οι τεχνολογίες του Nissan Intelligent Mobility συνεργάζονται αρμονικά για να καταστήσουν το Nissan Navara Dark Sky Concept, το πιο «έξυπνο» Pick-Up στην κατηγορία του, για ρυμούλκηση.

Τα συστήματα Intelligent Mobility της Nissan, δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα στο Navara να κάνει εκπληκτικούς ελιγμούς με το τρέιλερ. Οι αισθητήρες ραντάρ και οι κάμερες ανιχνεύουν το έδαφος για να εντοπίσουν τη σωστή θέση, ώστε να σταθμεύσει και να σταθεροποιήσει ο οδηγός με ασφάλεια το ρυμουλκούμενο. Σε σύγκριση με το στάνταρ Navara, το συνολικό ύψος του Nissan Navara Dark Sky Concept έχει αυξηθεί, προσφέροντας επιπλέον απόσταση από το έδαφος, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση του οχήματος και στα πιο δύσβατα σημεία.

Μετά την Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο, η Nissan θα δωρίσει το τηλεσκόπιο, σε μια συμβολική κίνηση για να «μεταβιβάσει» το πνεύμα της εξερεύνησης και της περιπέτειας στις μελλοντικές γενιές.

Δείτε το video:

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!