10 λόγοι, που κάνουν το νέο Nissan Leaf τόσο ξεχωριστό

Gazzetta team
10 λόγοι, που κάνουν το νέο Nissan Leaf τόσο ξεχωριστό
Eντελώς νέος σχεδιασμός, δυνατότερος ηλεκτροκινητήρας, μεγαλύτερη αυτονομία, ημιαυτόνομα συστήματα οδήγησης και εξαιρετική τιμή! Αυτό είναι το νέο Nissan Leaf.

Το Nissan Leaf αποτελεί το παγκόσμιο best seller των ηλεκτροκίνητων οχημάτων με πάνω από 283.000 πωλήσεις από το 2010 και μετά, οπότε λανσαρίστηκε στην αγορά. Τώρα παρουσιάστηκε το μοντέλο δεύτερης γενιάς με εντελώς αναβαθμισμένο χαρακτήρα και όλα τα φόντα, να τα πάει ακόμη καλύτερα. Το πρωτοείδαμε τον Νοέμβριο του 2017 στην έκθεση Αυτοκίνηση της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιήσει την πανευρωπαϊκή του πρεμιέρα (!) και τώρα μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες γι αυτό το καινοτόμο μοντέλο κατά την πανελλαδική του παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε τα δέκα στοιχεία του Nissan Leaf δεύτερης γενιάς, που μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.

1. Τιμή

Το αυτοκίνητο κοστίζει 32.990 ευρώ, που θεωρούνται πραγματική ευκαιρία για ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο με πλούσιο εξοπλισμό και στάνταρ αυτόματο σαζμάν. Το νέο Nissan Leaf αναμένεται το φθινόπωρο στην Ελλάδα και θα διατίθεται αρχικά μόνον από την έκθεση της κεντρικής αντιπροσωπείας της Νικ. Ι. Θεοχαράκης στη Λεωφόρο Αθηνών.

2. Σχεδιασμός

Οι γραμμές του πεντάθυρου αμαξώματος έγιναν λίγο πιο κοφτές, στη μάσκα κυριαρχούν οι προβολείς LED και το μεγάλο V στις γρίλιες, ενώ στο πίσω μέρος παραπέμπουν τα φωτιστικά στο Juke. Το μήκος αυξήθηκε λίγο και φτάνει πλέον τα 4,49 μ. με το μεταξόνιο να παραμένει στα 2,70 μ. και να προσφέρει επαρκείς χώρους.

3. Επιδόσεις

Ποιος είπε ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι «ξενέρωτα» οδηγικά; Το νέο Leaf επιταχύνει σαν σίφουνας (0-100 χλμ./ώρα σε 7,9’’) χάρη στους 150 ίππους του ηλεκτροκινητήρα του. Φοβερή και η αίσθηση της ροπής (320 Νm μέγιστη ροπή στρέψης) με το παραμικρό άγγιγμα του πεντάλ του γκαζιού.

4. Αυτονομία

285 χλμ. αυτονομία σύμφωνα με τις νέες - και σαφώς ρεαλιστικότερες- τυποποιημένες μετρήσεις WLTP μόνον λίγα δεν τα λες. Ενας μέσος οδηγός θα χρειάζεται να φορτίζει το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Nissan περίπου κάθε 4 με 5 πέντε ημέρες, καθώς η πυκνότητα της μπαταρίας του έχει αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με το προηγούμενο Leaf.

5. Οικονομία

Με βάση τις συγκεκριμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, το ενεργειακό κόστος του Leaf για μία διαδρομή 100 χλμ. ανέρχεται σε περίπου 2 ευρώ, δηλαδή πραγματοποιείς τη διαδρομή Αθήνα – Πάτρα με μόλις 4 ευρώ για «καύσιμα». Προσθέστε επίσης την απαλλαγή από τα Τέλη Κυκλοφορίας και το χαμηλότερο κόστος σέρβις, όπως επίσης την μικρή πιθανότητα μελλοντικών βλαβών, καθώς οι ηλεκτροκινητήρες δεν αναπτύσσουν τριβές, υψηλές θερμοκρασίες και φθορές στο εσωτερικό τους.

6. Φόρτιση

Η πλήρης φόρτιση από οικιακή πρίζα απαιτεί 16 ώρες, από Wallbox (κοστίζει μεταξύ 800 και 1.300 ευρώ) περιορίζεται σε λιγότερο από 8 ώρες και με ταχυφορτιστή «γεμίζει» η μπαταρία των 40 kWh κατά 80% σε 40 λεπτά. Το 2019 θα λανσάρει η Nissan μία μπαταρία 60 kWh, που θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, πιθανότατα άνω των 500 χιλιομέτρων.

7. Τεχνολογίες

Με το ηλεκτρονικό e-Pedal οδηγείς ουσιαστικά με ένα πεντάλ, καθώς το πατάς και επιταχύνει, ενώ αφήνοντάς το, φρενάρει το Leaf αυτόματα και ανατροφοδοτεί με ενέργεια τη μπαταρία. Το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Propilot διατηρεί μόνο του την επιθυμητή ταχύτητα και απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, κρατάει το όχημα στη λωρίδα του, φρενάρει αυτομάτως για να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουση και αποτελεί ιδανικό μέσον χαλάρωσης στην κυκλοφοριακή συμφόρηση.

8. Υποδομές

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ένα δίκτυο 31 σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Εχει ψηφιστεί ήδη από την ελληνική Βουλή η ανάπτυξη ενός δικτύου 2.500 τέτοιων σημείων μέσα στην επόμενη πενταετία και εφόσον υλοποιηθεί θα πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας.

9. Εκπαίδευση

Αστυνομία και Πυροσβεστική θα εκπαιδευτούν κατάλληλα από τη Nissan, ώστε να γνωρίζουν πώς πρέπει να χειριστούν ένα ατύχημα με εμπλοκή ενός ηλεκτροκίνητου Leaf. Επίσης η ελληνική αντιπροσωπεία έχει συνάψει για λόγους ασφαλείας ειδική συμφωνία με μεγάλη εταιρεία οδικής βοήθειας.

10. Αγοραστές

Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για το νέο Nissan Leaf από ιδιώτες, αλλά και από εταιρείες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 10 τέτοια μοντέλα και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προστεθούν σε αυτά άλλα 20 νέα Nissan Leaf, δηλαδή σύνολο 30. Μόλις εξαντληθεί το συγκεκριμένο απόθεμα, θα προκύψουν για τις επόμενες παραγγελίες αυτομάτως χρόνοι αναμονής όπως και στο εξωτερικό, όπου κυμαίνονται γύρω στους 3 με 4 μήνες.

Δείτε, πώς λειτουργεί το e-pedal.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!