Πέντε μεγάλες μάρκες αυτοκινήτων που «έσβησαν»

Gazzetta team
Πέντε μεγάλες μάρκες αυτοκινήτων που «έσβησαν»
Κάποτε, έβγαζαν ξεχωριστά και γνωστά αυτοκίνητα όμως σήμερα, οι πέντε παρακάτω φίρμες έχουν σβήσει από τον χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι μάρκες δεν υπάρχουν πια, τις πάτησε το τρένο θα μπορούσε να πει κανείς για τις πέντε παρακάτω, οι οποίες αν και έδειχναν «δυνατές» πριν από κάποια χρόνια, σήμερα έχουν κλείσει.

Εννοείται, ότι οι εταιρείες που έσβησαν στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πάρα πολλές, όμως διαλέγουμε πέντε πολύ γνωστές που μερικοί μπορεί και να νόμιζαν ότι δραστηριοποιούνται κανονικά μέχρι και σήμερα!

Σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω, με αλφαβητική σειρά και βέβαια ευχόμαστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να επιστρέψουν στο προσκήνιο της αυτοκίνησης, όσο δύσκολο ή υπερβολικά αισιόδοξο κι αν ακούγεται. Δείτε τες!

Hummer

Η μάρκα που έφερε στην παραγωγή τα τερατώδη Humvee του αμερικανικού στρατού δεν κατάφερε να επιβιώσει σε μια εποχή που επιβάλλει συνεχώς χαμηλότερους ρύπους και μια αγορά που «διψά» για αυτοκίνητα με χαμηλή κατανάλωση. Τα Hummer πέρασαν από το 2010 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (ήταν στον όμιλο της General Motors) και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν εκεί για πάντα.

Maybach

Η Maybach, που ήταν στην ιδιοκτησία της Mercedes-Benz έχει κλείσει σαν αυτόνομη μάρκα με τα τελευταία μοντέλα της να ήταν οι μεγάλες λιμουζίνες 57 και 62 με S παραλλαγές. Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες φίρμες της λίστας, παραμένει «ζωντανή» μέσα από την S-Class και την κορυφαία έκδοσή της που ονομάζεται Mercedes-Maybach.

Pontiac

Η Pontiac δραστηριοποιούταν κυρίως στην αμερικανική αγορά όμως είναι μια πολύ γνωστή μάρκα αυτοκινήτων, ακόμη και στις ευρωπαϊκές χώρες. Ιδρύθηκε το 1926 και μετά από 91 χρόνια ιστορίας, το 2010, έκλεισε, ενώ ήταν ιδιοκτησία της General Motors. Τα περισσότερα μοντέλα που κατασκεύαζε ήταν εντυπωσιακά σε εμφάνιση και με μεγάλους κινητήρες.

Oldsmobile

Άλλη μια μάρκα που δραστηριοποιούταν κυρίως στην αμερικανική αγορά και ήταν ιδιοκτησία της General Motors όταν έκλεισε, είναι η Oldsmobile. Σύμφωνα με ισχυρισμούς της ίδιας της μάρκας, ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να παράγει μαζικά αυτοκίνητα και αργότερα, ήταν η πρώτη που λάνσαρε ένα μοντέλο με πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Saab

H γνωστή σε όλους μας Saab έκλεισε οριστικά το 2012, ύστερα από δύο χρόνια αδράνειας. Από το 2000 έως και το 2010 ήταν στον όμιλο της General Motors και μετά, πέρασε σε διαφορετικά χέρια (Spyker) που τελικά δεν κατάφεραν να τη σώσουν. Μια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ονόματι NEVS ήθελε να αναβιώσει το όνομα της Saab όμως τελικά δεν πήρε την άδεια και λανσάρει παλαιότερα μοντέλα της σουηδικής μάρκας (9-3) με τα δικά της σήματα. Να σημειώσουμε ότι η Saab ιδρύθηκε το 1945 και έκτοτε, πολλά από τα αυτοκίνητά της έγιναν εμπορικές επιτυχίες στην Ευρώπη και φυσικά, στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!