Πέντε αυτοκίνητα super mini και super ασφαλή! (pics & vids)

Gazzetta team
Πέντε αυτοκίνητα super mini και super ασφαλή! (pics & vids)
Στιβαρό πλαίσιο, πλούσιος εξοπλισμός ασφαλείας, συστήματα αποφυγής σύγκρουσης και σωστή απορρόφηση της ενέργειας, έδωσαν σε αυτά τα μοντέλα τις κορυφαίες βαθμολογίες της supermini κατηγορίας!

Όσο η τεχνολογία προχωράει, ο Euro NCAP, ο ανεξάρτητος οργανισμός οδικής ασφάλειας της Ευρώπης, ανεβάζει τα στάνταρ του και κάνει τη διαδικασία δυσκολότερη προς τους κατασκευαστές. Έτσι σήμερα, υπάρχουν στην αγορά ασφαλέστατα αυτοκίνητα από όλες τις κατηγορίες, ακόμη και τις μικρότερες όπως είναι τα γνωστά και δημοφιλή supermini.

Τα crash tests έχουν γίνει πλέον τόσο απαιτητικά, που μοντέλα με καλές βαθμολογίες περασμένων ετών δεν θα είχαν καμία τύχη με τα σημερινά δεδομένα! Ενδεικτικά, ο οργανισμός δοκίμασε εκ νέου το Fiat Punto που συνεχίζει να πωλείται απαράλλακτο από το 2005 και ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία του Euro NCAP που αξιολογήθηκε με μηδέν αστέρια!

Οπότε, ένα «πεντάστερο» του 2007 δεν έχει καμία σχέση με ένα «πεντάστερο» του 2017, σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στα σημερινά, υπάρχει ένας διαχωρισμός με μερικά μοντέλα να έχουν δύο βαθμολογίες, για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Euro NCAP αξιολογεί τόσο τη βασική έκδοση, με τα βασικά στοιχεία εξοπλισμού όσο και εκείνη που προσφέρει τα προαιρετικά συστήματα ασφαλείας, που αναβαθμίζουν το συνολικό επίπεδο του αυτοκινήτου. Παρακάτω, ακολουθούν τα πέντε ασφαλέστερα supermini της αγοράς, με αναλυτικά στοιχεία. Επιλέξαμε αποκλειστικά μοντέλα που δοκιμάστηκαν το 2017.

Volkswagen Polo

Αστέρια: Πέντε

«Βασιλιάς» στο κομμάτι της ασφάλειας για την κατηγορία, είναι το Volkswagen Polo. Το μοντέλο αξιολογήθηκε με 96% στην προστασία ενηλίκων, 85% στην προστασία παιδιών και 76% στην προστασία παιδιών ενώ κατάφερε να αποσπάσει 59% για τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που διαθέτει.

SEAT Ibiza

Αστέρια: Πέντε

Το «αδερφάκι» του Volkswagen Polo, το SEAT Ibiza, βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα (MQB A0) και πέτυχε σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με το γερμανικό μοντέλο. 95%, 77% και 76% για την προστασία ενηλίκων, παιδιών και πεζών αντίστοιχα και 60% για τα συστήματα ασφαλείας που το συνοδεύουν.

Nissan Micra

Αστέρια: Τέσσερα έως πέντε

Το Nissan Micra έχει δύο βαθμολογίες από τον Euro NCAP, με τη βασική να αξιολογείται με τέσσερα αστέρια και την πιο πλούσια, με πέντε. Οι διαφορές είναι στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και όχι στην προστασία των επιβατών, που παραμένει η ίδια. 91% για τους ενήλικές και 79% για τα παιδιά, όμως τα συστήματα υποβοήθησης αξιολογήθηκαν με 72% στην ακριβή και 49% στη φθηνότερη έκδοση.

Ford Fiesta

Αστέρια: Πέντε

Με 87% για την προστασία των ενηλίκων, 84% για την αντίστοιχη των παιδιών και 64% για εκείνη των πεζών, το Ford Fiesta είναι ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα της κατηγορίας του. Σημειώστε και ότι πέτυχε 60% στα συστήματα υποβοήθησης, τιμή κορυφαία μαζί με το Ibiza.

Citroen C3

Αστέρια: Τέσσερα

Το Citroen C3 με την ξεχωριστή εμφάνιση κατάφερε να αξιολογηθεί με 88% στην κατηγορία των ενηλίκων, με 83% στην κατηγορία των παιδιών και με 59% στην κατηγορία των παιδιών, την ώρα που τα συστήματα υποβοήθησης που το συνοδεύουν αξιολογήθηκαν με 58%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!