Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio (pics+vid)

Gazzetta team
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio (pics+vid)
Η Alfa Romeo μας χαρίζει το «ταχύτερο SUV σε πίστα» με την σφραγίδα του ρεκόρ στο Νίρμπουργκρινγκ και ορισμένα κορυφαία τεχνολογικά χαρακτηριστικά να συνδυάζονται με το φλογερό DNA της φίρμας.

Με την Alfa Romeo Stelvio, η ιταλική φίρμα έχει καταφέρει να αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια ανά τον πλανήτη. Οδηγικά, τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για τους φίλους της εταιρείας και κατά συνέπεια και για τους υπευθύνους αυτής, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας οι διθύραμβοι έρχονται ο ένας μετά τον άλλον.

Τώρα με την Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio φαντάζεστε τι έχει να γίνει! Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε και οι Ιταλοί φιλοδοξούν να γίνει εξ αρχής σημείο αναφοράς για τα σπορτίφ SUV, υψηλών επιδόσεων καθώς το έχουν εφοδιάσει με τεχνολογία αιχμής σε ασφάλεια, άνεση και ποιότητα και φυσικά το έχουν «ποτίσει» με το DNA της Alfa Romeo, το οποίο υπόσχεται οδηγική απόλαυση.

Η Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio εφοδιάζεται με τον εξακύλινδρο σε διάταξη V, Bi-Turbo κινητήρα 2,9 λίτρων, κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ο οποίος εφοδιάζει επίσης και την Giulia Quadrifoglio. Στην Stelvio χαρίζει επιδόσεις που… ζαλίζουν, ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για ένα SUV. Η τελική ταχύτητα των 283χλμ./ώρα και η επιτάχυνση για το 0-100χλμ./.ωρα η οποία γίνεται σε 3,8 δευτερόλεπτα είναι οι αριθμοί που συνοδεύουν αυτό που στην Alfa Romeo ονομάζουν οδηγική απόλαυση.

Αυτή έρχεται χάρη στο μειωμένο βάρος (1.830 κιλά), το οποίο επιτυγχάνεται με τη χρήση αλουμινίου σε αναρτήσεις, φρένα, πόρτες και άλλα, εκτός του κινητήρα αλλά και ανθρακονημάτων στον άξονα μετάδοσης. Επιπλέον η κατανομή του βάρους επετεύχθη με τους μηχανικούς της εταιρείας να καταφέρνουν να τοποθετήσουν όλα τα βαρύτερα τμήματα προς το κέντρο του οχήματος.

Πέραν ωστόσο των επιδόσεων και της οδηγικής απόλαυσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Alfa Romeo Stelvio είναι και ένα πρακτικό SUV. Στην έκδοση Quadrifoglio αυτό το στοιχείο δεν θα μπορούσε να εξαλειφθεί, έστω και αν περιορίζεται αφού το επίκεντρο της προσοχής μεταφέρεται αλλού. Κατά συνέπεια η Stelvio Quadrifoglio εξακολουθεί, παρά τα όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα να… προσέχει την κατανάλωσή της αλλά και τις εκπομπές ρύπων, χάρη στο σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων.

Τέλος, ενώ όλα τα παραπάνω τεχνολογικά χαρίσματα, είναι λίγο πολύ γνωστά στους Alfisti καθώς έχουν ήδη λατρέψει την Giulia Quadrifoglio, εκείνο που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Stelvio είναι ο συνδυασμός του συγκεκριμένου βενζινοκινήτηρα με το σύστημα Q4. Το σύστημα τετρακίνησης της Alfa Romeo μεταφέρει το 100% της ροπής στον πίσω άξονα, σε κανονικές συνθήκες και όταν τα όρια πλησιάζονται, η ανακατανομή της ροπής φέρνει μέχρι και το 50% στον εμπρόσθιο άξονα. Η ροπή αυτή διαχειρίζεται από το κιβώτιο 8 σχέσεων το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να ολοκληρώνει τις αλλαγές σε μιλισεκόντ όταν το απαιτούν οι συνθήκες και η επιλογή είναι η αντίστοιχη λειτουργία.

Συνολικά η Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio κάνει τους Alfisti υπερήφανους για πολλές πρωτιές σε μια κατηγορία με υψηλό ανταγωνισμό, τόσο σε πρακτικότητα όσο και σε premium χαρακτηριστικά. Συν τοις άλλοις συνεχίζει το θρύλο του τετράφυλλου τριφυλλιού το οποίο από τη δεκαετία του 20 χαρίζει έντονες συγκινήσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!