Οκτώ μικρά οικογενειακά που πάνε... με χίλια! (pics)

Gazzetta team
Οκτώ μικρά οικογενειακά που πάνε... με χίλια! (pics)
Με κινητήρα του ενός λίτρου αλλά με ικανή ισχύ που ανταγωνίζεται ή ξεπερνά τα 1.600άρια δεκαετίας, αυτά τα μικρομεσαία μοντέλα ζητάνε λίγα και δίνουν πολλά!

Όταν αγοράζεις ένα μικρό οικογενειακό σήμερα, δεν χρειάζεται να επιλέξεις κάποιο με κινητήρα μεγαλύτερο από 1.000 κυβικά εκατοστά, καθώς το τούρμπο κάνει... μαγικά και μπορείς να βρεις στην αγορά πολλές προτάσεις για να διαλέξεις. Τα σύγχρονα... χιλιάρια, αποδίδουν 100-125 ίππους κατά μέσο όρο και η ισχύς είναι απολύτως επαρκής για τη χρήση του αυτοκινήτου, ακόμη και σε συνθήκες ταξιδιού και με πλήρες φορτίο.

Όποιος νομίζει ότι το μοτέρ θα «λαχανιάζει» στις υψηλές ταχύτητες και με κλιματισμό ανοικτό, καλά θα κάνει να πάει για ένα test drive και σίγουρα, θα αλλάξει γνώμη! Αν δε έχει στην κατοχή του και ένα μικρομεσαίο μοντέλο περίπου δεκαετίας με ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.600 κυβικών και αντίστοιχη ιπποδύναμη, θα εκτιμήσει την ευχάριστη ώθηση του τούρμπο στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις που δεν έχει το δικό του όχημα και την χαμηλότερη κατανάλωση που εξασφαλίζουν τα 1.000 κυβικά. Δείτε ποιες είναι οι επιλογές σε αυτή την κατηγορία, στην ελληνική αγορά!

Ford Focus

O βραβευμένος κινητήρας 1.0 EcoBoost της Ford έχει τοποθετηθεί και στο Focus, με την ισχύ των 100 ή 125 ίππων. Η ροπή στρέψης στην ισχυρότερη έκδοση ορίζεται στα 170 Nm, συνδυάζεται με χειροκίνητο εξάρι ή αυτόματο σασμάν ισάριθμων σχέσεων και σύμφωνα με τις μετρήσεις της μάρκας, «καίει» μόλις 4,7 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χιλιόμετρα, με τους ρύπους να είναι στα 108 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε 11 δευτερόλεπτα και η τελική φτάνει τα 193 χλμ./ώρα. Όσο για τους χώρους, επαρκούν για την άνετη μετακίνηση τεσσάρων ενηλίκων και το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα από 277, 316 ή 363 λίτρα αν υπάρχει κανονική ρεζέρβα, ρεζέρβα ανάγκης ή κιτ επισκευής ελαστικού αντίστοιχα. Οι τιμές ξεκινούν από τις 14.652€ για το 1.0 EcoBoost των 100 ίππων και από 15.973€ για την περισσότερο ολοκληρωμένη έκδοση με τα 125 άλογα.

Υπέρ: Οδική συμπεριφορά, ελαστικότητα κινητήρα, τιμή
Κατά: Πορτμπαγκάζ

Honda Civic

Η νέα γενιά του Honda Civic μπήκε στην... τούρμπο εποχή και εκτός από τον 1.5 VTEC των 182 ίππων, υπάρχει στην γκάμα και ένας νέος του 1.0 λίτρου, με απόδοση στα 129 άλογα. Είναι ο ισχυρότερος της κατηγορίας του και η πλούσια ροπή στρέψης των 200 Nm τον κάνει ελαστικό από χαμηλά, ενώ συνδυάζεται με ένα πολύ καλά κλιμακωμένο κιβώτιο των έξι σχέσεων, με πολύ καλό σε αίσθηση επιλογέα ή προαιρετικά, ένα αυτόματο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT).

Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,8 δευτερόλεπτα για το μηχανικό, με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 203 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση είναι στα 4,8 λίτρα ανά 100 χλμ και οι εκπομπές ρύπων στα 110 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Πολύ καλοί είναι και οι χώροι που δίνουν αρκετό αέρα για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών, ενώ το πορτμπαγκάζ με την χωρητικότητα των 478 λίτρων είναι επίσης ένα από τα κορυφαία στην κλάση. Οι τιμές ξεκινούν από τις 20.650€.

Υπέρ: Ισχύς κινητήρα, χώροι, οδική συμπεριφορά
Κατά: Τιμή πάνω από το ψυχολογικό όριο των 20.000€

Hyundai i30

Με τον 1.0 T-GDi, το νέο Hyundai i30 γίνεται ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό μοντέλο με πλήρη εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Ο τούρμπο τρικύλινδρος κινητήρας του έχει απόδοση 120 ίππων και 171 Nm ροπής και πάει πακέτο με ένα χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο. Επιταχύνει με άνεση το αμάξωμα του μικρομεσαίου Hyundai και μιλώντας με αριθμούς, χρειάζεται 11,1 δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση.

Συνεχίζει μέχρι τα 190 χλμ./ώρα της τελικής ταχύτητας ενώ η κατανάλωση είναι μόλις 4,9 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του κατασκευαστή. Στο κομμάτι των χώρων, οι πίσω κάθονται με άνεση ακόμη κι αν είναι ψηλοί και ο χώρος αποσκευών είναι 395 λίτρων, μια πολύ ικανοποιητική τιμή για την κατηγορία. Οι τιμές του με τον 1.000άρη τούρμπο ξεκινούν από τις 16.190€.

Υπέρ: Εξοπλισμός ασφαλείας, ποιότητα κατασκευής, άνεση
Κατά: «Τυποποιημένη» οδική συμπεριφορά

Kia Cee'd

H Kia προσφέρει κι εκείνη το μικρομεσαίο μοντέλο της, το Cee'd, με κινητήρα τούρμπο ενός λίτρου. Πρόκειται για το ίδιο σύνολο που εξοπλίζει και το Hyundai i30, δηλαδή μιλάμε για 120 ίππους, 171 Nm ροπής και αποκλειστική διάθεση με το χειροκίνητο σασμάν των έξι σχέσεων. Τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται επίσης σε 11,1 δευτερόλεπτα, η τελική ταχύτητα φτάνει τα 190 χλμ./ώρα και η μέση κατανάλωση είναι 4,9 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χιλιόμετρα.

Εκπέμπει 115 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Οι χώροι του επαρκούν για τις ανάγκες μιας οικογένειας και συγκριτικά με το Hyundai, έχει ελαφρώς μικρότερο χώρο αποσκευών στα 380 λίτρα. Μεγάλο δέλεαρ όμως, είναι η εργοστασιακή εγγύηση των επτά ετών που συνοδεύει κάθε καινούργιο Kia! Οι τιμές του ξεκινούν από τις 17.290€, όμως αυτή την περίοδο «τρέχει» προσφορά που ρίχνει το ποσό και το διαμορφώνει στις 15.490€.

Υπέρ: Εργοστασιακή εγγύηση επτά ετών, τιμή με προσφορά, ηχομόνωση
Κατά: Σχετικά ασαφής επιλογέας ταχυτήτων

Opel Astra

Ο βασικός κινητήρας του Opel Astra είναι ο 1.0 Turbo με τους 105 ίππους που καταφέρνει να φτιάξει ένα πολύ καλό πακέτο για τον οικογενειάρχη που ψάχνει νέο αυτοκίνητο. Οι επιδόσεις που προσφέρει στο γερμανικό μικρομεσαίο είναι ικανοποιητικές και θέλει 11,2 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα με τελική 195 χλμ./ώρα.

Αρκείται σε 4,4 λίτρα απλής αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα κίνησης και εκπέμπει 102 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Η καμπίνα είναι ευρύχωρη, κατασκευασμένη από ποιοτικά υλικά και με πολλές εύχρηστες θήκες. Το πορτμπαγκάζ έχει όγκο 370 λίτρα και οι τιμές του ξεκινούν από τις 17.300€, για τη βασική έκδοση εξοπλισμού.

Υπέρ: Ποιότητα κατασκευής, εργονομία, εξοπλισμός
Κατά: Αίσθηση τιμονιού

SEAT Leon

Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB του ομίλου Volkswagen, το SEAT Leon είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις στην κατηγορία του. Η ισπανική μάρκα το διαθέτει και με τον 1.0 TSI, τον μικρότερο βενζινοκινητήρα του γκρουπ, με 115 ίππους και 200 Nm ροπής. Συνδυάζεται είτε με ένα χειροκίνητο σασμάν των έξι ταχυτήτων είτε με ένα αυτόματο τύπου διπλού συμπλέκτη DSG με επτά ταχύτητες, ενώ προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις για την κατηγορία.

Για την ακρίβεια είναι το γρηγορότερο στη διαδικασία μέτρησης 0-100 χλμ./ώρα, με 9,6 δευτερόλεπτα, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις του κατασκευαστή. Η τελική του είναι 202 χλμ./ώρα, η κατανάλωση 4,4 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων 102 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Οι χώροι των επιβατών είναι πολύ καλοί και το πορτμπαγκάζ έχει όγκο 380 λίτρων, τιμή όχι κορυφαία αλλά επαρκής. Οι τιμές του ξεκινούν από τις 15.445€.

Υπέρ: Οδική συμπεριφορά, επιδόσεις, τιμή
Κατά: Άτολμη σχεδίαση εσωτερικού

Skoda Octavia

Οι μεγαλύτεροι χώροι της κατηγορίας ανήκουν στην Octavia, που μπορεί να μοιάζει με παραδοσιακό σεντάν όμως στην πραγματικότητα, είναι ένα πεντάθυρο liftback. Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση ακόμη και πέντε επιβάτες, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει ασυναγώνιστη χωρητικότητα 590 λίτρων, με την πέμπτη πόρτα να έχει πολύ μεγάλο άνοιγμα για εύκολη φόρτωση αντικειμένων με μεγάλο όγκο.

Στο κομμάτι του κινητήρα, έχουμε να κάνουμε με τον 1.0 TSI των 116 ίππων που στέκεται στο ύψος του και με την Octavia και δεν δείχνει σε καμία περίπτωση λίγος. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 203 χλμ./ώρα, ενώ η κατανάλωση είναι περιορισμένη στα 4,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Προαιρετικά, το στάνταρ μηχανικό κιβώτιο με τις έξι ταχύτητες μπορεί να αντικατασταθεί από ένα αυτόματο τύπου διπλού συμπλέκτη DSG με επτά σχέσεις. Οι τιμές της Octavia με τον 1.0 TSI έχουν σημείο εκκίνησης τις 17.400€.

Υπέρ: Χώροι, πορτμπαγκάζ, τιμή συγκριτικά
Κατά: Ορατότητα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Volkswagen Golf

Το «τρίο» των αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί τον 1.0 TSI στα μικρομεσαία οικογενειακά συμπληρώνεται από το Volkswagen Golf. Το γερμανικό μικρομεσαίο ανανεώθηκε πρόσφατα και απέκτησε ακόμη καλύτερο εξοπλισμό, περισσότερη τεχνολογία και ελαφρώς φρεσκαρισμένη εμφάνιση. Ο μικρότερος κινητήρας του είναι ο 1.0 TSI και διατίθεται με 85 ή 110 ίππους ισχύ. Η ισχυρότερη εκδοχή του ολοκληρώνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δευτερόλεπτα, «πιάνει» έως 196 χλμ./ώρα και «καίει» μόλις 4,8 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, εκπέμπει 109 γραμμάρια CO2 ανά χλμ. Η έκδοση των 110 ίππων και των 200 Nm ροπής μπορεί εκτός από το χειροκίνητο εξάρι σασμάν, να χρησιμοποιήσει ένα αυτόματο τύπου διπλού συμπλέκτη DSG με επτά σχέσεις, ενώ εκείνο με τους 85 ίππους αρκείται σε ένα μηχανικό πεντάρι. Οι χώροι είναι όπως και στο Leon, επαρκέστατοι για την άνετη μετακίνηση τεσσάρων ενηλίκων και το πορτμπαγκάζ έχει όγκο 380 λίτρων. Από 16.450€ ο 1.0 TSI 85 PS και από 19.450€ ο 1.0 TSI 110 PS.

Υπέρ: Ποιότητα κατασκευής, τεχνολογία, αίσθηση premium
Κατά: Τιμή

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!