Πέντε αυτοκίνητα με μικρούς κινητήρες αλλά εκατοντάδες άλογα! (pics)

Gazzetta team
Πέντε αυτοκίνητα με μικρούς κινητήρες αλλά εκατοντάδες άλογα! (pics)
Παρουσιάζουμε έξι μοντέλα με κινητήρες-διαμάντια που αποδίδουν πολλούς ίππους χωρίς να ξεφεύγουν σε κυβισμό, θέτοντας ως «ταβάνι» τα 2.000 κυβικά εκατοστά.

Στη σύγχρονη εποχή, πολλά άλογα δεν σημαίνει και μεγάλος σε κυβισμό κινητήρας. Πλέον όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν δυνατά μοτέρ με μικρή χωρητικότητα που κάποτε δεν φανταζόμασταν, θεωρώντας πως αυτά τα νούμερα είναι... επιστημονική φαντασία!

Επιλέξαμε αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής και κατά κύριο λόγο, καινούργια, όμως κάναμε μια εξαίρεση για ένα συγκεκριμένο μοντέλο που άφησε ιστορία σε αυτό το κομμάτι και εξηγούμε και τον λόγο. Τα περισσότερα μοτέρ που ακολουθούν έχουν κοινό παρονομαστή το τούρμπο, όμως το κάθε ένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Δείτε τα!

Honda S2000

Για το Honda S2000 κάναμε μια εξαίρεση και βάλαμε ένα αυτοκίνητο που δεν παράγεται πια, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα, προσφέρει 240 άλογα από έναν κινητήρα 2.0 λίτρων, χωρίς υπερτροφοδότηση! Είναι λοιπόν ατμοσφαιρικό και η αναλογία ίππων/λίτρο φτάνει τα 120, αριθμός ρεκόρ για την εποχή. Κανείς δεν το έφτασε για πολλά χρόνια (χωρίς τούρμπο, πάντα) και έπρεπε να έρθει η Ferrari με την 458 Italia το 2010 για να το ξεπεράσει.

Ford 1.0 EcoBoost

Η Ford χτύπησε «φλέβα» με τους EcoBoost κινητήρες και κατάφερε να αποσπάσει πάρα πολλά βραβεία χάρη σε αυτόν. Διατίθεται σε αρκετές παραλλαγές ιπποδύναμης και στην κορυφαία, έρχεται με 140 ίππους! Τοποθετήθηκε στο Fiesta Red & Black προηγούμενης γενιάς, το SUV EcoSport και το σημερινό Fiesta ST-Line. Αν κάποιος μας έλεγε πριν από κάποια χρόνια, ότι το 2014 (όπου παρουσιάστηκε) θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα 1.000άρι τούρμπο με 140 άλογα, σίγουρα θα τον περνάγαμε για τρελό.

Mercedes-AMG A45

381 ίπποι από έναν δίλιτρο κινητήρα. 190 και μισός ίππος στο λίτρο! Από όποια σκοπιά κι αν το κοιτάξεις είναι εντυπωσιακό. Είναι το πιο ισχυρό μοτέρ 2.0 λίτρων αυτή τη στιγμή στην αγορά και μόνο μια ειδική έκδοση του Mitsubishi Lancer Evolution με 440 ίππους το ξεπερνά. Ωστόσο η Mercedes-AMG A45 διατίθεται κανονικά στην αγορά και όχι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Η επόμενη γενιά της αναμένεται να έρθει ακόμη πιο δυνατή, από το ίδιο μοτέρ.

Volvo T6

Η Volvo κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στα αυτοκίνητά της και εμφανίζεται περισσότερο δυναμική από ποτέ. Μπορεί να μη δίνει τόσο μεγάλη βάση στις σπορ κατασκευές, όμως έχει καινοτομήσει και εφοδιάζει τα πολυτελή μοντέλα της Σειράς 90 (XC90, S90, V90) αποκλειστικά με δίλιτρα μοτέρ αλλά και τη μικρότερη Σειρά 60. Ο 2.0 τούρμπο των 320 ίππων είναι ο δυνατότερος στην γκάμα, με εξαίρεση το Hybrid που με το ίδιο μοτέρ, αλλά και ηλεκτροκινητήρα, έχει 407 ίππους, ενώ το S60 Polestar ανέβαζε το σύνολο στα 367 άλογα.

Peugeot 308 GTi

Το εκρηκτικό μικρομεσαίο μοντέλο επιδόσεων της Peugeot είναι διαθέσιμο με έναν κινητήρα που από μόλις 1.6 λίτρα, αποδίδει 272 ίππους! Η συγκεκριμένη τιμή επιτυγχάνεται από δίλιτρα σύνολα στον άμεσο ανταγωνισμό του και ας μη ξεχνάμε ότι τοποθετείται σε ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός του θα το πιέζει συχνά! Για την ιστορία, είναι ο ισχυρότερος 1.600άρης παραγωγής και έχει σφυρήλατα πιστόνια από το εργοστάσιο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!