Έξι τεχνολογίες που λατρεύουμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα (pics & vids)

Έξι τεχνολογίες που λατρεύουμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα (pics & vids)

Έξι τεχνολογίες που λατρεύουμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα (pics & vids)

Ξεχωρίζουμε μερικές από τις πιο χρήσιμες τεχνολογίες που συναντάμε στα καινούργια αυτοκίνητα, που αναβαθμίζουν τόσο την ποιότητα των μετακινήσεών μας όσο και την ασφάλειά τους. 

Όσο περνάει ο καιρός, η τεχνολογία εντάσσεται όλο και περισσότερο στον κόσμο των αυτοκινήτων και τα σύγχρονα μοντέλα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, υπολογιστές με τροχούς. Μπορεί οι «ρομαντικοί» φίλοι της αυτοκίνησης να λένε πως περιορίζεται η συμμετοχή του οδηγού όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως έχουν γίνει άλματα στην ασφάλεια, αλλά και την άνεση, χωρίς αυτά να αφορούν αποκλειστικά τα ακριβά μοντέλα. 

Για αυτό, ξεχωρίζουμε έξι από τις πιο χρήσιμες τεχνολογίες που συναντάμε στα αυτοκίνητα του σήμερα και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά. Οι περισσότερες από αυτές είναι διαθέσιμες σε πολλές προτάσεις της αγοράς και δεν πρέπει να φτάσεις στην πολυτελή κατηγορία για να τις συναντήσεις, με αυτό να είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο για το πόσο ψηλά έχει τοποθετηθεί ο πήχης στα «καθημερινά» μοντέλα. Στο τέλος, υπάρχουν επεξηγηματικά βίντεο που δείχνουν τι κάνει το κάθε σύστημα στην πράξη. 

Προειδοποίηση ύπαρξης αυτοκινήτου στη νεκρή γωνία 

Η προσοχή στη «νεκρή» γωνία είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις μόλις πιάσεις τιμόνι. Ωστόσο το εν λόγω σύστημα ασφαλείας έρχεται για να απλουστεύσει τη διαδικασία και σε ενημερώνει με μια φωτεινή ένδειξη για την ύπαρξη οχήματος στο συγκεκριμένο σημείο. Αν βγάλεις φλας για να μπεις στη λωρίδα, συνήθως αναβοσβήνει και ειδοποιεί ηχητικά. Εννοείται ότι ο οδηγός δεν πρέπει να βασίζεται σε εκείνο για να αλλάζει λωρίδες χωρίς να ελέγχει με λοξό κοίταγμα προς τα πίσω, όμως βοηθά και προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις. 

Android Auto / Apple CarPlay 

Ο περισσότερος κόσμος πλέον χρησιμοποιεί smartphones με λογισμικό Android ή iOS, στις Apple συσκευές. Έτσι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν συμβατά τα συστήματα infotainment των μοντέλων τους με τις δημοφιλείς πλατφόρμες, για καλύτερη εμπειρία χρήσης από την οθόνη του αυτοκινήτου. Κατ' αυτό τον τρόπο μπορείς να χειριστείς τις βασικές λειτουργίες του smartphone (τηλέφωνο, χάρτες, μουσική κλπ) που ενδέχεται να σου χρειαστούν κατά την ώρα που οδηγείς, χωρίς να χρειαστεί να πιάσεις στα χέρια σου τη συσκευή και να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο. 

Προειδοποίηση για την κίνηση κατά την όπισθεν 

Το σύστημα Rear Cross Traffic Alert είναι πολύ χρήσιμο, για όσους βγαίνουν συχνά από πάρκινγκ με όπισθεν και οι συνθήκες δεν δίνουν καλή ορατότητα προς την κυκλοφορία. Συχνά, παρκαρισμένα αυτοκίνητα μας «κόβουν» το οπτικό πεδίο και βγαίνουμε δειλά-δειλά μέχρι να αποκτήσουμε εικόνα. Οπότε εδώ αναλαμβάνουν οι ειδικοί αισθητήρες του αυτοκινήτου που ελέγχουν εκείνοι για εμάς και ενημερώνουν ηχητικά, αν περνάει κάποιο όχημα και σε πολλά, λειτουργεί το αυτόματο φρενάρισμα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει. Τονίζουμε ωστόσο για άλλη μια φορά, ότι όπως με όλα τα συστήματα ασφαλείας έτσι και εδώ, ο οδηγός δεν πρέπει να επαναπαύεται σε αυτό και οφείλει να ελέγχει σωστά όπως θα έκανε αν δεν υπήρχε. 

«Κάτοψη» αυτοκινήτου στο παρκάρισμα 

Οι αισθητήρες και οι κάμερες οπισθοπορείας είναι χρήσιμες προσθήκες στον εξοπλισμό ενός αυτοκινήτου, όμως η κάμερα τύπου "Bird's Eye" είναι εκείνη που κυριολεκτικά «λύνει» τα χέρια, ειδικά σε ογκώδη SUV με χαμηλή γραμμή οροφής που συνήθως προσφέρουν μέτρια ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια. Ουσιαστικά το σύστημα συλλέγει δεδομένα από διάφορα σημεία για τον περιβάλλοντα χώρο και δείχνει την «κάτοψη» του οχήματος, με αποτέλεσμα οι ελιγμοί να γίνονται πανεύκολοι ακόμη και στις οριακές μανούβρες. 

Ενεργό Cruise Control 

Ακόμη και ο μεγαλύτερος φανατικός της οδήγησης θα εκτιμήσει το Cruise Control στις τεράστιες ευθείες των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες είναι για τους περισσότερους βαρετές. Η διαφορά που παρουσιάζει το ενεργό Cruise Control είναι πως το τελευταίο, αν διαπιστώσει ότι το προπορευόμενο όχημα κινείται πιο αργά, προσαρμόζει την ταχύτητα χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι ο οδηγός. Αν βγάλουμε αριστερό φλας, το ACC (Adaptive Cruise Control) αντιλαμβάνεται την πρόθεσή μας να προσπεράσουμε και επιταχύνει στην προεπιλεγμένη ταχύτητα, μόλις αλλάξουμε λωρίδα. 

Ψηφιακός πίνακας οργάνων 

Οι οθόνες ήρθαν για να αντικαταστήσουν και το παραδοσιακό, αναλογικό καντράν. Στις πιο σύγχρονες υλοποιήσεις τους, οι ψηφιακοί πίνακες οργάνων προσφέρουν μέσω κάποιων προεπιλεγμένων τύπων προβολής την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής. Για παράδειγμα, ο χάρτης μπορεί να «ανοίξει» εκεί και να τον βλέπεις με σύντομες ματιές, ενώ το στροφόμετρο και το ταχύμετρο γίνονται μικρότερα. Τα περισσότερα συστήματα διαθέτουν και αναλυτικές πληροφορίες κατανάλωσης καυσίμου, ενδείξεις για το συνδεδεμένο με Bluetooth τηλέφωνο και πολλά ακόμη.

Blind spot detection

What is Apple CarPlay & What Can You Do With CarPlay

Seat Leon 2017 - Android Auto - Waze / Google Maps / Spotify

Mazda i-ACTIVSENSE - Rear Cross Traffic Alert (RCTA)

360’ Bird's Eye View

BMW Active Cruise Control with Stop&Go Function

Audi: Virtual Cockpit

Best of internet