Πολύτιμος «εργάτης» του Holywood η Porsche Cayenne (vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Πολύτιμος «εργάτης» του Holywood η Porsche Cayenne (vid)
Για να γυριστούν οι σκηνές δράσης που απολαμβάνουμε σε μια ταινία χρειάζεται ένα ικανό camera car με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, για αυτό και οι περισσότερες έχουν γυριστεί με μια Cayenne.

Οι περισσότεροι από εμάς, βλέποντας μια ταινία δεν έχουμε αναρωτηθεί με τι εξοπλισμό κατάφεραν να φτάσουν στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προβάλλεται στην οθόνη. Ο σύγχρονος κινηματογράφος χρησιμοποιεί πάρα πολλά εφέ, ατελείωτες ώρες στο μοντάζ και έξυπνα τρικ για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως τα πρωτότυπα πλάνα βγαίνουν με... κόπο και συχνά, πολλές επαναλήψεις.

Τα κυνηγητά με αυτοκίνητα ανήκουν σίγουρα στα highlights των ταινιών δράσης. Ωστόσο, πώς γίνονται τα γυρίσματα; Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται συχνότερα από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής είναι η Porsche Cayenne. Φυσικά η επιλογή δεν γίνεται τυχαία. Οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι πολύ συγκεκριμένες και λίγα μοντέλα μπορούν να τις καλύψουν τόσο καλά όσο το γερμανικό πολυτελές SUV.

Για να γυριστεί ένα πλάνο «κυνηγητού» με αυτοκίνητα θα πρέπει να υπάρχει ένας οδηγός για το camera car, ένας χειριστής του «γερανού» που συγκρατεί την κάμερα και ένας καμεραμάν που φροντίζει για τη σωστή γωνία λήψης, το zoom πάνω στα αυτοκίνητα και πολλά ακόμη. Επίσης, μέσα στο camera car υπάρχει ο πελάτης της εταιρείας παραγωγής που ελέγχει συνεχώς τα πλάνα, αν του κάνουν και δίνει οδηγίες στους υπόλοιπους, ενώ πίσω στο πορτμπαγκάζ σε μια ειδικά διαμορφωμένη θέση υπάρχει ένας ακόμη εργαζόμενος που φροντίζει ώστε η κάμερα να έχει το σωστό focus, δηλαδή να εστιάζει εκεί που πρέπει.

Ο λόγος λοιπόν που διαλέγουν την Porsche Cayenne είναι επειδή το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει τους απαραίτητους χώρους στο εσωτερικό για να βολευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, έχει τη δύναμη για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα, όπως απαιτεί μια σωστή σκηνή καταδίωξης και μπορεί να βγει και εκτός δρόμου ώστε τέτοια γυρίσματα να γίνονται και σε χωματόδρομους, κακοτράχαλο έδαφος και δύσκολες συνθήκες γενικότερα.

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως camera car έχουν πάντοτε μαύρο ματ χρώμα, όχι γιατί έτσι δείχνουν πιο... άγρια αλλά επειδή έτσι πρέπει. Με τον μαύρο ματ χρωματισμό είναι πολύ πιο διακριτική η αντανάκλαση πάνω στα αυτοκίνητα που κυνηγιούνται και στο γύρω περιβάλλον και οι άνθρωποι του μοντάζ θα κάνουν λιγότερη δουλειά για να κρύψουν τις όποιες σκιές προκύψουν. Βάζουν μάλιστα και ειδικά, μαύρα ματ καπάκια πάνω στα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, για τους ίδιους λόγους. Φυσικά αυτά χρησιμοποιούνται μόνο στη φάση των γυρισμάτων και βγαίνουν όταν πρόκειται να κυκλοφορήσει στο δρόμο το αυτοκίνητο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!