Αγορά αυτοκινήτου: Πτώση προβλέπεται το 2020 

Πέτρος Σηφαλάκης
Αγορά αυτοκινήτου: Πτώση προβλέπεται το 2020 
Στην Ευρώπη, το 2020 περιμένουμε ότι ο όγκος των νέων αυτοκινήτων που θα πουληθούν θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 2%.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι μέσα στο 2020, η αγορά αυτοκινήτου θα πέσει ελαφρώς. Σύμφωνα με τον ACEA, την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, το 2019 είχε σημειώσει μια ελαφρά αύξηση στο +1,2%, όμως ο νέος χρόνος εκτιμούν ότι θα πέσει περίπου στο -2%. Ο Δεκέμβρης του έτους που μας πέρασε ήταν ανέλπιστα καλός, έδωσε μεγάλη ώθηση στους συνολικούς αριθμούς και μεγάλο μέρος του θετικού απολογισμού για ολόκληρο το έτος, αποδίδεται σε αυτόν τον μήνα.

Ο λόγος που το 2020 θα πέσουν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, είναι, μεταξύ άλλων, οι νέοι αυστηροί κανονισμοί που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το πλήγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας όμως δεν θα έρθει αποκλειστικά από την Ευρώπη. Για παράδειγμα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, στην Κίνα, είχαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πτώση πωλήσεων και εκτιμάται ότι ούτε το 2020 θα αλλάξει αυτό.

Τα ηλεκτρικά θα «σώσουν» την παρτίδα

Η καθοδική πορεία μειώνει σημαντικά τα έσοδα των κατασκευαστών από την Κίνα και ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει ανάκαμψη, προβληματίζοντας τις μάρκες που δίνουν μεγάλη βάση σε αυτή την αγορά. Μόνη ελπίδα που έχει απομείνει, είναι η έκρηξη πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Προβλέπεται ότι φέτος θα αυξηθούν πάνω από 30% οι πωλήσεις ηλεκτρικών, συνεπώς οι μάρκες ποντάρουν εκεί για να δουν έσοδα στα ταμεία τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!