Τέλος τα ντίζελ αυτοκίνητα από το κέντρο της Ρώμης 

Πέτρος Σηφαλάκης
Τέλος τα ντίζελ αυτοκίνητα από το κέντρο της Ρώμης 
Η Ρώμη, ανακοίνωσε ότι όλα τα ντίζελ αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπεται να κινούνται στο κέντρο της Ρώμης, σε ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα οδών, όπως ο δακτύλιος της Αθήνας.

Τα μέτρα κατά των ντίζελ στην Ευρώπη, αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Πριν από μερικά χρόνια τα «βλέπαμε να έρχονται» και πλέον, ολοένα και περισσότερες πόλεις, κάνουν τις δικές τους κινήσεις. Για παράδειγμα η Ρώμη, μια από τις μεγαλύτερες, πιο γνωστές και ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, απαγορεύει την κίνηση όλων των ντίζελ, ακόμη και των πιο σύγχρονων, από το κέντρο της.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα οδών με το όνομα ZTL (Zona Traffico Limitato) που θυμίζει τον δακτύλιο της Αθήνας. Αφορά τις ώρες αιχμής, δηλαδή 07:30 το πρωί έως 10:30 και 16:30 με 20:30 και μαζί με τα ντίζελ, το... άκυρο πέφτει και σε παλιές μοτοσικλέτες Euro 0 και Euro 1, αλλά και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 2 και πίσω.

Η απόφαση πάρθηκε καθώς η ποιότητα του αέρα στη Ρώμη, παρατηρήθηκε ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα μεγάλο τους πρόβλημα και τα αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας που εκπέμπουν ρύπους... με το κιλό, επιβαρύνουν σημαντικά. Σύμφωνα με τις αρχές, θα επηρεαστούν περίπου 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα, ενώ οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση πιο πολλά προβλήματα θα φέρει, παρά πλεονεκτήματα.

Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να έχουν προκύψει αξιόλογα αποτελέσματα. Το μέτρο δεν αφορά λεωφορεία, ταξί και άλλα δημόσια οχήματα μεταφορών. Επίσης, ο δήμος της Ρώμης τονίζει ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκύπτει και από τα συστήματα θέρμανσης των μεγάλων κτιρίων. Συστήνει, οι υπεύθυνοι να μη τα ρυθμίζουν σε θερμοκρασίες άνω των 18 βαθμών εντός των δωματίων, προκειμένου να μην δουλεύουν στο φουλ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!