10 σημαντικά tips για τη χειμερινή οδήγηση

Gazzetta team
10 σημαντικά tips για τη χειμερινή οδήγηση
Για να έχουμε ευχάριστες, ασφαλείς και... απροβλημάτιστες μετακινήσεις την περίοδο των εορτών, επισημαίνουμε τον δεκάλογο της σωστής χειμερινής οδήγησης, για να αποφύγουμε τις παγίδες!

Η εποχή είναι ιδανική για να γνωρίσουμε τα πανέμορφα βουνά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας. Ωστόσο ο χειμώνας κρύβει πολλές παγίδες για τους οδηγούς.

Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που μας επιτρέψουν να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στις δύσκολες συνθήκες. Απλές κινήσεις πρόληψης κυρίως, που θα κάνουν τις γιορτινές μέρες περισσότερο ευχάριστες και με λιγότερο σασπένς.

Προνοείστε για άριστη συντήρηση του αυτοκινήτου

Προφανές, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού / αερισμού, ψύξης του κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά, τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες, που θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Τα απαραίτητα για τον χειμώνα

Στο χώρο αποσκευών πάντα θα πρέπει να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα τοποθέτησης όταν τις αγοράσετε, για να μην «ψάχνεστε» στους -10, με το χιόνι να σας «σπάει» τα χέρια. Ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, ξηρά τροφή, γάντια, φακός, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, γερά ρούχα και όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρας, φαρμακείο, ανακλαστικό γιλέκο), συμπληρώνουν το «σακίδιο επιβίωσης» για τα δύσκολα!

Μειώστε ταχύτητα

Κρατήστε απόσταση από τα κινούμενα αυτοκίνητα εμπρός. Χρόνος τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων, είναι αρκετός για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μη σταματήσετε στον πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο, ενώ τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, να τις περνάτε πάντα με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Φρένο με τον κινητήρα

Στο χιόνι, τον πάγο και τις συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης γενικότερα, κρατάμε ψηλά τις στροφές του κινητήρα για να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο και να μην πατάμε το μεσαίο πεντάλ συνεχώς. Προβλέπουμε τις κινήσεις μας και τα συμβατικά φρένα τα χρησιμοποιούμε πολύ νωρίτερα, από ότι θα κάναμε συνήθως.

Πώς φεύγει ο πάγος από το παρμπρίζ;

Αν το παρμπρίζ το βρείτε καλυμμένο από χιόνι και πάγο, μην προσπαθήσετε να το καθαρίσετε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει για λίγο και μετά, με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που έχει δημιουργηθεί. Στη συνέχεια φεύγει πανεύκολα ακόμη και χωρίς ξύστρα.

Πάντα στην κατηφόρα

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που ο δρόμος πιάνει πάγο και έχει κλίση, φροντίστε να είναι το εμπρός μέρος πάντα προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από τα άλλα οχήματα.

Γεμίστε το ρεζερβουάρ

Στις δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο και μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορες καταστάσεις, όπως μεγάλες καθυστερήσεις ή αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Με επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ντεπόζιτο, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο.

Ενημερωθείτε για τον καιρό

Ενημερωθείτε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία του ταξιδιού σας, αλλά και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησής σας και την προβλεπόμενη ώρα άφιξης στον προορισμό σας και έχετε πάντοτε φορτισμένο το κινητό σας τηλέφωνο.

Οδήγηση με ηρεμία και προσοχή

Η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες, απαιτεί χαμηλές ταχύτητες. Το χιόνι και ο πάγος διπλασιάζει σε χρόνο τις γνωστές σας διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και ήπιες κινήσεις στο τιμόνι, το φρένο και το γκάζι. Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, χρειάζεται προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμη κι αν ο δρόμος είναι στεγνός άλλού, ο πάγος μπορεί να καραδοκεί!

Μην οδηγήσετε στα πολύ δύσκολα

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄όλα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!