Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «ισοφαρίζουν» σε ασφάλεια τα συμβατικά (vids) 

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «ισοφαρίζουν» σε ασφάλεια τα συμβατικά (vids) 
"Χ" σημειώνουν σε επίπεδα ασφαλείας ένα ηλεκτροκίνητο και ένα συμβατικό μοντέλο, με το συμπέρασμα να προκύπτει από τις δοκιμές που έκανε ο γερμανικός οργανισμός DEKRA.

Τρία Nissan Leaf πρώτης γενιάς και ένα Renault Zoe θυσιάστηκαν στο βωμό της έρευνας, αφού μας έδωσαν πολύτιμα δεδομένα για την ασφάλεια που προσφέρουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ο ανεξάρτητος οργανισμός DEKRA πήρε τα ηλεκτρικά μοντέλα και τα υπέβαλλε σε δοκιμασίες, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι αντίστοιχα ασφαλή με τα συμβατικά ή αν υπολείπονται. Τα crash tests που έκαναν, ήταν πολύ πιο σκληρά, συγκριτικά με αυτά που βλέπουμε από άλλους οργανισμούς ασφαλείας όπως ο Euro NCAP, για να δουν πως συμπεριφέρεται η δομή του αμαξώματος και οι ζώνες παραμόρφωσης σε ακραίες συνθήκες.

Βλέπουμε στο βίντεο ότι το πρώτο Leaf προσκρούει σε στύλο με 75 χλμ./ώρα, στη μεσαία του κολόνα. Φυσικά το αμάξωμα καταστράφηκε ολοσχερώς, ο στόχος όμως των ερευνητών ήταν να το συγκρίνουν με μοντέλο αντίστοιχης κατηγορίας που κινείται από μοτέρ εσωτερικής καύσης. Στη συνέχεια, στο άλλο βίντεο, βλέπουμε πάλι ένα Leaf να προσκρούει στον ίδιο στύλο με 84 χλμ./ώρα, αυτή τη φορά όμως με το εμπρόσθιο τμήμα του. Και σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα.

Σημειώνουμε ότι τόσο το Nissan Leaf, όσο και το Renault Zoe, είχαν βαθμολογηθεί με πέντε αστέρια από τον ανεξάρτητο οργανισμό ασφαλείας Euro NCAP, όταν είχαν αξιολογηθεί. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα δύο βίντεο που έφτιαξε ο οργανισμός DEKRA είναι ότι ένα ηλεκτρικό μοντέλο, δεν «χάνει» σε ασφάλεια από ένα συμβατικό. Αυτή η «απορία» έχει δημιουργηθεί από πολλούς λόγω της εντελώς διαφορετικής δομής που υπάρχει σε ένα ηλεκτρικό, με τις μπαταρίες στο πάτωμα του αυτοκινήτου και τα διαφορετικά μηχανικά μέρη που συναντάμε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!