26 Σεπτέμβρη: Ημέρα χωρίς νεκρό στην άσφαλτο! 

Πέτρος Σηφαλάκης
26 Σεπτέμβρη: Ημέρα χωρίς νεκρό στην άσφαλτο! 
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς νεκρούς από τροχαία ατυχήματα αναλαμβάνει να μας ευαισθητοποιήσει κατά μιας «μάστιγας» της σύγχρονης εποχής.

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτων για τους νέους και μια από τις κυριότερες γενικότερα. Η 26η του Σεπτέμβρη είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς νεκρό από τροχαίο ατύχημα. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να μας βάλει στο υποσυνείδητο, ότι για μια έστω ημέρα, θα πρέπει να οδηγούμε με σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα.

Ο σεβασμός προς τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου όμως θα πρέπει να μας γίνει μόνιμος. Ο στόχος του Project EDWARD είναι να περάσει το ανάλογο κοινωνικό μήνυμα και να σώσει όσες ζωές γίνεται, όχι μέσα σε μια ημέρα μόνο αλλά και στις υπόλοιπες ημέρες ενός έτους. Το όνομά του προέρχεται από το European Day Without A Road Death και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση, με ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Για παράδειγμα, το βλέπουμε στις ηλεκτρονικές πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και στο διαδίκτυο. Ωστόσο η οδική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για ακόμη αυστηρότερα μέτρα στους δρόμους, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP κάνει τα crash tests ολοένα και δυσκολότερα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να εξελίσσουν συνεχώς νέα συστήματα ασφαλείας, ώστε να διαπρέψουν σε αυτά. Υπάρχουν φυσικά και εταιρείες που πάνε πολύ παρακάτω, όπως η Volvo, η οποία είναι γνωστή για την προτεραιότητα που δίνει στην ασφάλεια των μοντέλων της. Μάλιστα η σουηδική φίρμα έχει πει ότι δουλεύει τόσο πολύ πάνω στην εξέλιξη των οχημάτων της, που από το 2020 και μετά, ο στόχος της θα είναι να μην υπάρξει κανένας νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος άνθρωπος, μέσα σε ένα σύγχρονο Volvo.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!