Νέος έλεγχος ανασφάλιστων ΙΧ μετά το καλοκαίρι

Πέτρος Σηφαλάκης
Νέος έλεγχος ανασφάλιστων ΙΧ μετά το καλοκαίρι
Βαριά πρόστιμα, αφαιρέσεις διπλωμάτων οδήγησης, ακόμη και φυλάκιση προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα και το δεύτερο κύμα ελέγχων, έρχεται μετά το καλοκαίρι.

Το 2018, όταν έγινε για πρώτη φορά η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για την εύρεση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους, είδαμε ότι υπήρξαν 385.000 παραβάτες, ένα τρομακτικά μεγάλο ποσοστό! Η νομοθεσία κανονικά προέβλεπε δύο ελέγχους το χρόνο, ωστόσο έκτοτε οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες.

Σήμερα, δεν αποκλείεται το ποσοστό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων να έχει αυξηθεί εκ νέου. Στα μέσα Σεπτέμβρη λοιπόν, το «δεύτερο κύμα» ξεκινάει και στο τέλος του ίδιου μήνα οι παραβάτες θα λάβουν τη «λυπητερή». Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά πίνακας με το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος:

  • Δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά: 100 ευρώ
  • Δίκυκλα από 300 κυβικά εκατοστά και άνω: 150 ευρώ
  • Αυτοκίνητα ΙΧ έως 1.000 κυβικά εκατοστά: 200 ευρώ
  • Αυτοκίνητα ΙΧ άνω των 1.001 κυβικών εκατοστών: 250 ευρώ

Ο παραβάτης θα λάβει μια ειδοποίηση ότι έχει οκτώ ημέρες περιθώριο, για να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του και να πληρώσει και το πρόστιμο φυσικά. Αν εκείνη τη στιγμή ο ιδιοκτήτης του οχήματος αρνηθεί να το ασφαλίσει, τότε οι επιπτώσεις θα είναι και πολύ μεγαλύτερες. Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης, μαζί με την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων του οχήματος για έξι μήνες, είναι μόνον η αρχή.

Αν το όχημα εμπλακεί και σε ατύχημα η αφαίρεση πινακίδων και άδειας γίνεται για 2 χρόνια και επί υποτροπής, 3 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση επίσης, το πρόστιμο φτάνει τα 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Φ.Δ.Χ.. Τέλος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος που εμπλέκεται σε ατύχημα, απειλείται ακόμη και με ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα χρόνο και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!