H Toyota ετοιμάζεται για βόλτα στο φεγγάρι (pics & vid)

Gazzetta team
H Toyota ετοιμάζεται για βόλτα στο φεγγάρι (pics & vid)
Η ιαπωνική εταιρεία θα εξελίξει ένα επανδρωμένο σεληνιακό όχημα για την επόμενη αποστολή στο φεγγάρι, που έχει προγραμματιστεί να γίνει σε περίπου δέκα χρόνια!

Ο Λιούις Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε πριν 50 χρόνια στο φεγγάρι, ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε διαστημικές αποστολές με προορισμό τον πιο κοντινό δορυφόρο του πλανήτη μας. Η τελευταία έγινε το 1972 με το Apollo 17 και από τότε δεν στάλθηκε άλλος αστροναύτης στη σελήνη.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει σε περίπου δέκα χρόνια, καθώς στην Ιαπωνία έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για μία διεθνή, επανδρωμένη αποστολή στη σελήνη, στην οποία θα συμμετέχει και η Toyota. Η εταιρεία, που έχει συνδέσει το όνομά της με την υβριδική τεχνολογία, ανέλαβε την κατασκευή του σεληνιακού οχήματος για το συγκεκριμένο εγχείρημα και έλαβε ήδη το πράσινο φως από την ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος, Jaxa. Την επόμενη τριετία θα εξελίξει η Toyota ένα πρωτότυπο και θα ξεκινήσει τις δοκιμές του, ενώ θα προσλάβει έως τα τέλη της χρονιάς 30 συνεργάτες στο πλαίσιο του προγράμματος «Lunar Exploration Mobility Works».

Ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει διαμορφώσει μία συγκεκριμένη εικόνα για τις προδιαγραφές του σεληνιακού του οχήματος. Η καμπίνα του θα μπορεί να φιλοξενεί έως τέσσερις αστροναύτες, που δεν θα χρειάζεται να φορούν στολές, καθώς θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό γήινη ατμόσφαιρα. Για την κίνηση του οχήματος θα χρησιμοποιηθούν ενεργές κυψέλες υδρογόνου με διάρκεια ζωής έως και 10.000 χιλιομέτρων, ενώ θα πρόκειται για ένα 100% ρομποτικό αυτοκίνητο με προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Το 2020 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός πρώτου τέτοιου πειραματικού οχήματος με βάση κάποιο από τα μοντέλα παραγωγής της Toyota, πιθανότατα το HiLux λόγω της στιβαρής κατασκευής του και της ευκολότερης προσαρμογής στα δεδομένα ενός Lunar Vehicle. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι δοκιμές, με στόχο την εξέλιξη των τελικών μοντέλων έως το 2029, δηλαδή περίπου ένα χρόνο πριν την αποστολή. Εδώ να πούμε, ότι επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι ετοιμάζουν εκτός της Ιαπωνίας, οι ΗΠΑ και η Κίνα, ενώ αντίθετα δεν υπάρχουν ανάλογες πληροφορίες για τη Ρωσία.

Η Τοyota δεν είναι πάντως ο πρώτος αυτοκινητοκατασκευαστής, που στέλνει ένα δικό του όχημα στο διάστημα. Το σεληνιακό όχημα των αμερικανικών αποστολών του προγράμματος Apollo είχε εξελίξει η General Motors για λογαριασμό της Nasa. Επίσης, η Tesla έχει στείλει στο διάστημα ένα Roadster με έναν πύραυλο της εταιρείας Space X, του ιδρυτή της Έλον Μασκ. Ο πύραυλος είχε αρχικό προορισμό τον Άρη, ωστόσο δεν προβλέπεται να πλησιάσει κοντύτερα από 6,9 εκατ. χιλιόμετρα στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!