Mitsubishi i-MiEV: 10 χρόνια επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα!

Δημήτρης Γράτσος
Mitsubishi i-MiEV: 10 χρόνια επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα!
Η ιαπωνική φίρμα γιορτάζει μία δεκαετία παρέα με τα πρωτοποριακά ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής i-MiEV.

Η Mitsubishi Motors Corporation (MMC) γιορτάζει φέτος την επέτειο των 10 χρόνων από την παρουσίαση του i-MiEV, του αυτοκινήτου πόλης μηδενικών ρύπων, το οποίο προετοίμασε το δρόμο για την επαναστατική στροφή της βιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής (EV).

Το i-MiEV εξαρχής αποδείχτηκε ένα οικονομικό, αθόρυβο και οικολογικό όχημα, με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Η χρήση του από δημόσιες υπηρεσίες σε πολλές χώρες, καθώς και από εταιρείες ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, εδραίωσαν το i-MiEV στη συνείδηση του κοινού, ενώ έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περιόδους καταστροφών, όταν η έλλειψη βενζίνης εμποδίζει τη χρήση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η μπαταρία 16 kilowatt του i-MiEV και ο συμπαγής ηλεκτροκινητήρας με τον οποίο εφοδιάζεται, έδωσαν στο αυτοκίνητο μία αυτονομία 160 χιλιομέτρων και εξαιρετικές επιδόσεις. Οι μικρές διαστάσεις του αυτοκινήτου είναι ιδανικές για συνθήκες πόλης, ωστόσο η έξυπνη διάταξη του εσωτερικού προσφέρει αρκετό χώρο για τέσσερα άτομα.

Παράλληλα, το σύστημα κίνησης του i-MiEV χρησιμοποιήθηκε και σε ένα επαγγελματικό όχημα με την ονομασία Minicab MiEV, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011. Η ιαπωνική φίρμα θα προμηθεύσει με 1.200 μονάδες την Ταχυδρομική Υπηρεσία της Ιαπωνίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς παρά τις συμπαγείς του διαστάσεις, το Minicab MiEV είναι αρκετά ευρύχωρο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες εταιρειών διανομών σε αστικές περιοχές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι συνδυασμένες πωλήσεις i-MiEV και Minicab MiEV σε όλο τον κόσμο, ανήλθαν στις 31.000 μονάδες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κυκλοφορεί στην αγορά (έως τα τέλη Απριλίου 2019).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!