Hλεκτρικό και με αυτονομία 500 χλμ. το πρώτο τούρκικο αυτοκίνητο

Gazzetta team
Hλεκτρικό και με αυτονομία 500 χλμ. το πρώτο τούρκικο αυτοκίνητο
Στα τέλη της χρονιάς θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο του εθνικού αυτοκινήτου της Τουρκίας, που θα εξελιχθεί και θα παράγεται στη γειτονική χώρα, ενώ θα κυκλοφορήσει το 2022.

Οι Τούρκοι δείχνουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν το εγχείρημα της δημιουργίας ενός εθνικού αυτοκινήτου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Μουσταφά Βαράνκ, δήλωσε στην εφημερίδα ‘’Σαμπάχ’’, ότι το πρωτότυπο του μοντέλου παραγωγής θα παρουσιαστεί πιθανότατα στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Σύμφωνα με τον Βαράνκ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, πού θα παράγεται το πρώτο τούρκικο αυτοκίνητο, ωστόσο το εργοστάσιο θα βρίσκεται σίγουρα κοντά στους εγχώριους προμηθευτές εξαρτημάτων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε παρουσιάσει το 2017 μία λίστα εγχώριων εταιρειών, οι οποίες θα λάβουν μέρος στην εξέλιξη του πρώτου εθνικού αυτοκινήτου στην ιστορία της γειτονικής χώρας. Τον Οκτώβριο του 2018 παρουσιάστηκε το αρχικό πρωτότυπο του νέου μοντέλου, το οποίο θα είναι αρκετά προσιτό και θα απευθύνεται στη μικρομεσαία τάξη της Τουρκίας.

Το πρώτο τούρκικο αυτοκίνητο θα είναι πιθανότατα μία μεγαλομεσαία λιμουζίνα, η οποία θα εφοδιάζεται αποκλειστικά με ηλεκτροκινητήρες και θα προσφέρει έως 500 χιλιόμετρα αυτονομία. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η παραγωγή του εθνικού Ι.Χ. της Τουρκίας θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο σε εργοστάσιο της Προύσας. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά, που επιχειρεί η Τουρκία να δημιουργήσει ένα εθνικό μοντέλο, χωρίς τη συνδρομή ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Τη δεκαετία του 60 είχαν εξελίξει τούρκικες εταιρείες το πρωτότυπο μοντέλο ‘’Devrim’’ (σημαίνει ‘’Επανάσταση’’), το οποίο όμως δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει σε μαζική παραγωγή.

Να σημειώσουμε, ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις 15 μεγαλύτερες αυτοκινητοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!