ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Ένα αυτόνομο ρομπότ λύνει τα χέρια των εργαζομένων της Ford! (pics & vid)

Ένα αυτόνομο ρομπότ λύνει τα χέρια των εργαζομένων της Ford! (pics & vid)

Ένα αυτόνομο ρομπότ λύνει τα χέρια των εργαζομένων της Ford! (pics & vid)

Το «Survival» εξοικονομεί καθημερινά έως και 40 εργατοώρες από το προσωπικό του εργοστασίου της Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Με την εποχή των αυτόνομων οχημάτων να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, η Ford πρωτοπορεί για πολλοστή φορά κατασκευάζοντας ένα ρομπότ, το οποίο βοηθάει το προσωπικό της στο εργοστάσιο παραγωγής της Βαλένθια. Το όνομα του είναι «Survival» (ουδεμία σχέση με ριάλιτι επιβίωσης αυθεντικά ή μη) λόγω της δυνατότητας να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και να παραδίδει ανταλλακτικά σε ένα από τα εργοστάσια παραγωγής της Ford, έχοντας την ικανότητα όχι μόνο να αποφεύγει εμπόδια και να αλλάζει διαδρομή αν κάτι διακόπτει την πορεία του, καθώς και να ακινητοποιείται κάθε φορά που είναι απαραίτητο.

Έχοντας εξελιχθεί εξολοκλήρου από τους μηχανικούς της Ford, το συγκεκριμένο ρομπότ είναι το πρώτο του είδους του που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό εργοστάσιο της εταιρείας.Η παράδοση ανταλλακτικών και υλικών συγκόλλησης σε διαφορετικούς σταθμούς εργασίας του εργοστασίου, αποτελεί μία εργασία πρωταρχικής σημασίας για την αδιάλειπτη παραγωγή των Kuga, Mondeo και S-MAX.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους της Ford, η εργασία αυτή είναι χρονοβόρα και σχετικά ανιαρή. Το ρομπότ δεν υποκαθιστά το έμψυχο δυναμικό του εργοστασίου, ωστόσο μπορεί να απελευθερώσει μέχρι και 40 ώρες δημιουργικής απασχόλησης σε καθημερινή βάση, αναλαμβάνοντας τα παραπάνω καθήκοντα και επιτρέποντας στους εργαζομένους να αξιοποιούν το χρόνο τους σε πιο περίπλοκες εργασίες. 

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με ένα ράφι που διαθέτει 17 θυρίδες για τη συγκράτηση υλικών διαφορετικών διαστάσεων και βάρους. Για την αποφυγή σφαλμάτων, το σύστημα ανοίγματος/κλεισίματος των θυρίδων λειτουργεί αυτόματα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι χειριστές σε κάθε σταθμό εργασίας έχουν πρόσβαση μόνο στα υλικά που προορίζονται γι’ αυτούς.

Να σημειωθεί ότι ο «Survival» είναι ένα από τα πολλά έξυπνα ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια της Ford, συμπεριλαμβανομένων του «Robutt» και των co-bots στην Κολωνία. Το αυτόνομο ρομπότ υιοθετεί την τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging) για απεικόνιση του περιβάλλοντος χώρου, τεχνολογία που χρησιμοποιείται και σε πρωτότυπα, αυτόνομα οχήματα της Ford.

Δείτε τον «Survival» σε δράση: