To Dacia Duster με βενζινοκινητήρα 130 ίππων από 15.980 ευρώ

Gazzetta team
To Dacia Duster με βενζινοκινητήρα 130 ίππων από 15.980 ευρώ
Η Renault-Nissan εξέλιξε ένα νέο τούρμπο μοτέρ βενζίνης των 1.3 λίτρων σε συνεργασία με τη Daimler και το σύνολο βρίσκει θέση και κάτω από το καπό του νέου Dacia Duster.

Η Dacia είχε ανακοινώσει ότι το Duster σύντομα θα ήταν διαθέσιμο σε νέες εκδόσεις βενζίνης, με τον νέο κινητήρα των 1.3 λίτρων. Θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με 130 και 150 ίππους και ροπή 240 ή 250 Nm, ενώ οι τιμές ξεκινάνε από τις 15.980 ευρώ για τη βασική έκδοση εξοπλισμού, μαζί με κινητήρα 130 ίππων και κίνηση εμπρός. Το ίδιο σύνολο, αλλά με τετρακίνηση πάει στα 17.340 ευρώ, ενώ η ανώτερη έκδοση εξοπλισμού έχει τιμή 16.780 ευρώ και 19.190 ευρώ, στην εμπροσθιοκίνητη και την τετρακίνητη παραλλαγή αντίστοιχα.

Ο κινητήρας των 150 ίππων, στη βασική έκδοση εξοπλισμού στοιχίζει 16.680 ευρώ. Ως τετρακίνητο, στοιχίζει 18.980 ευρώ και οι πλούσιες εκδόσεις εξοπλισμού φτάνουν τα 17.380 ευρώ ή τα 19.990 ευρώ για τη μη τετρακίνητη και την τετρακίνητη έκδοση αντίστοιχα. Ενδεικτικά, ο Energy 1.3 TCe αξιοποιεί την τεχνολογία Bore Spray Coating, όπου οι κύλινδροι επικαλύπτονται με ειδικό υλικό για τον περιορισμό των τριβών και την καλύτερη μεταφορά της θερμότητας, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της απόδοσης.

To καύσιμο ψεκάζεται απευθείας στον κύλινδρο με πίεση αυξημένη στα 250 bar, την ώρα που ο θάλαμος καύσης έχει ειδικό σχεδιασμό που επιτρέπει τη βέλτιστη ανάμειξη του καυσίμου με τον αέρα, βοηθώντας έτσι τον περιορισμό της κατανάλωσης. Επίσης, ο νέος κινητήρας κάνει χρήση του Συστήματος Διπλού Μεταβλητού Χρονισμού (Dual Variable Timing Camshaft).

Η εν λόγω τεχνολογία μεταβάλλει διαρκώς την χρονική στιγμή ανοίγματος των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής ανάλογα με τις στροφές και το φορτίο του κινητήρα. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη ροπή στις χαμηλές στροφές και πιο επίπεδη καμπύλη ροπής έως τις υψηλές με σημαντικά οφέλη για τον οδηγό σε οδηγική απόλαυση και άνεση, ενώ εγγυάται και άριστη ανταπόκριση στις μεσαίες. Παράλληλα, ο κινητήρας Energy 1.3 TCe εξοπλίζεται με φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων (Gasoline Particulate Filter), ένα τεχνικό γνώρισμα κυρίως των κινητήρων πετρελαίου, εξασφαλίζοντας έτσι ιδιαίτερα «καθαρές» εκπομπές ρύπων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!