H Γαλλία θα απαγορεύσει τα ηλεκτρικά πατίνια στα πεζοδρόμια

Gazzetta team
H Γαλλία θα απαγορεύσει τα ηλεκτρικά πατίνια στα πεζοδρόμια
Στοπ στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στα πεζοδρόμια θα βάλει η Γαλλία, καθώς θεωρεί ότι είναι επικίνδυνα για τους πεζούς και ότι τους αναγκάζουν να στριμώχνονται πάνω στους τοίχους.

Η Γαλλίδα υπουργός Συγκοινωνιών, Ελιζαμπέθ Μπορν, ανακοίνωσε σε συνέντευξή της, ότι από τον Σεπτέμβριο θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους οδηγούν πάνω στα πεζοδρόμια ηλεκτρικά πατίνια, σκούτερ και άλλα παρόμοια οχήματα. Η Μπορν διευκρίνισε στην εφημερίδα Le Parisien, ότι τα e-scooter, όπως ονομάζονται διεθνώς, θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μελλοντικά μόνον σε δρόμους για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και σε ποδηλατοδρόμους, αλλιώς θα προβλέπεται πρόστιμο 135 ευρώ για τους παραβάτες. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ληφθεί, «ώστε να μην πιέζονται πλέον πάνω στους τοίχους οι πεζοί», εξήγησε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός. Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται όσοι σπρώχνουν απλά τα ηλεκτρικά πατίνια με σβησμένο κινητήρα πάνω στα πεζοδρόμια, ενώ η απαγόρευση θα ισχύσει και για παρόμοια οχήματα, όπως τα ηλεκτρικά Seagways και εκείνα ενός τροχού.

Σύμφωνα με την Μπορν, τα ηλεκτρικά πατίνια - σκούτερ εξαπλώνονται με τρομακτική ταχύτητα. Όπως εξήγησε η Γαλλίδα πολιτικός, «αυτό είναι μία καλή είδηση, επειδή τα πατίνια και τα σκούτερ ανταποκρίνονται στην ανάγκη των πολιτών για κινητικότητα», ενώ επαίνεσε τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον. «Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε ωστόσο και κανόνες για τη συμβίωση των διαφόρων συμμετεχόντων στην κυκλοφορία. Μέχρι τώρα επικρατεί στα πεζοδρόμια ο νόμος της ζούγκλας», υποστήριξε η Μπορν.

Την εκρηκτική αύξηση των ηλεκτρικών πατινιών στη Γαλλία τη νιώθουν κυρίως οι κάτοικοι του Παρισιού. Μέσα στον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησαν στη γαλλική πρωτεύουσα 15.000 τέτοια οχήματα διαφορετικών τύπων και εταιρειών, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει αγγίξει ο αριθμός τους τις 40.000.

Τι να πούμε κι εμείς στην Ελλάδα, όπου τα πεζοδρόμια είτε είναι ανύπαρκτα, είτε καταλαμβάνονται από τα πιο απίθανα αντικείμενα είτε χρησιμοποιούνται από τις μοτοσικλέτες, προκειμένου να ξεφύγουν από τα κυκλοφοριακά μποτιλιαρίσματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!