Τα... φρένα των αυτοκινήτων βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα... φρένα των αυτοκινήτων βλάπτουν σοβαρά την υγεία!
Η σκόνη που παράγεται με το φρενάρισμα του αυτοκινήτου αποδεικνύεται αρκετά βλαβερή για τη δημόσια υγεία και η Volkswagen αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμησή της!

Τα αυτοκίνητα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα μόνο με τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις τους. Το σύστημα πέδησης για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείται παράγει αυτή τη χαρακτηριστική σκουρόχρωμη σκόνη που βλέπουμε στις ζάντες! Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο βλαβερό προς την υγεία όμως όπως αποδεικνύεται, κάνουμε λάθος.

Ο Δήμος του Παρισιού έκανε μια έρευνα και βρήκε ότι τα μικροσωματίδια από τη χρήση των φρένων είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από τα μικροσωματίδια των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το «χειρότερο» είναι ότι οι ρύποι από τα φρένα δεν αφορούν μόνο τα συμβατικά αυτοκίνητα με τους θερμικούς κινητήρες αλλά και τα φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτροκίνητα και υβριδικά, αφού και αυτά χρειάζεται να φρενάρουν!

Η Volkswagen εξελίσσει ήδη ένα φίλτρο αυτών των μικροσωματιδίων, όπως μπορούμε να δούμε και στη φωτογραφία παρακάτω. Πρόκειται για ένα εξάρτημα στο στο κάτω μέρος της δισκόπλακας (μπλε χρώματος στη συγκεκριμένη φωτογραφία) το οποίο δεν αφήνει τη σκόνη να περάσει στο περιβάλλον, σε ποσοστό 80%.

Αργότερα το φίλτρο θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και θα το συναντάμε σε κάθε αυτοκίνητο της Volkswagen από το 2021. Πάντως εκτός των αυτοκινήτων, το «κακό» με τα μικροσωματίδια των φρένων ισχύει και για άλλου είδους οχήματα, Το μετρό ας πούμε, είναι μια τεράστια πηγή ρύπων αυτής της κατηγορίας και διαπιστώθηκε ότι στο Underground του Λονδίνου, οι χρήστες του είναι εκτεθειμένοι σε αυτά τα μικροσωματίδια και μάλιστα υπερβαίνουν το όριο ημερήσιας έκθεσης κατά 10 φορές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!