ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Το πάρκινγκ στην Ελλάδα γίνεται... ψηφιακό!

Το πάρκινγκ στην Ελλάδα γίνεται... ψηφιακό!

Το πάρκινγκ στην Ελλάδα γίνεται... ψηφιακό!

Ένα νέο σύστημα παρκαρίσματος με ηλεκτρονική πλατφόρμα και ειδική εφαρμογή για smartphones θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας. 

Η θέση πάρκινγκ που θα βρούμε σε όποιο μέρος πάμε είναι ένα ζήτημα που «βασανίζει» αρκετούς Έλληνες, ειδικά αν μένουν σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Μια νέα ιδέα όμως, για ψηφιακή «έξυπνη» στάθμευση θα αλλάξει τα δεδομένα. Είκοσι χιλιάδες θέσεις θα έχουν ηλεκτρονική διαχείριση και θα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο αν είναι διαθέσιμες ή όχι, μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphones. 

Η συμφωνία θα υπογραφεί με έναν ανάδοχο και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής. Οι Δήμοι που θα θέλουν να συνεργαστούν στο νέο αυτό πρόγραμμα θα πρέπει να υπογράψουν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Α' Βαθμού. Το νέο σύστημα παρκαρίσματος θα είναι σε θέση να «προστατεύει» θέσεις μονίμων κατοίκων, ατόμων μειωμένης κινητικότητας και άλλων ευαίσθητων χρηστών των δρόμων. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης θα δίνει τη δυνατότητα χρήσης σε τέτοιου είδους άτομα, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παράλληλα η επιτήρηση αυτών των θέσεων θα είναι ευκολότερη για τις αρχές. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά των «ψηφιακών» θέσεων πάρκινγκ είναι: 

  • Οπτικοί αισθητήρες στάθμευσης. Θα μπορούν να ελέγχουν από δέκα έως και εκατό θέσεις, ανάλογα με το ύψος και τον τρόπο τοποθέτησής τους 
  • Τεχνολογία εντοπισμού θέσης Geo-Location. Θα μπορεί να καθοδηγεί τον οδηγό του αυτοκινήτου στην κενή θέση στάθμευσης και να τον ενημερώνει για τον καιρό, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ακόμη και δραστηριότητες του Δήμου 
  • Θα υπάρχουν διάφοροι τρόποι πληρωμής, όπως προπληρωμένο εισιτήριο, πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω της εφαρμογής, πληρωμής μέσω SMS κλπ
  • Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου η λειτουργία των ψηφιακών θέσεων πάρκινγκ να είναι σωστή και απροβλημάτιστη 

Πολύ σημαντικό είναι και το πρότζεκτ γύρω από τις ψηφιακές θέσεις πάρκινγκ. Η εφαρμογή για τα smartphones θα έχει διάφορες «πλευρικές» πληροφορίες, όπως προσφορές στα εμπορικά καταστήματα κοντά στη θέση στάθμευσης, πολιτιστικές δραστηριότητες στον εκάστοτε Δήμο και άλλα. 

Επίσης τα κέρδη για όποιο Δήμο ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα δεν περιορίζονται στη στάθμευση. Η πλατφόρμα της έξυπνης πόλης συμπεριλαμβάνεται στο έργο και έτσι άλλες εφαρμογές θα επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο του ηλεκτροφωτισμού, τη συλλογή και διαχείριση περιβαλλοντικών δεδομένων που θα λαμβάνονται από αισθητήρες και θα υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την καθαριότητα στους δρόμους μέσω αισθητήρων σε κάδους και απορριμματοφόρα. Η δημόσια ασφάλεια θα αναβαθμιστεί, υπηρεσίες όπως η έξυπνη διαχείριση της ύδρευσης θα βοηθηθούν και γενικότερα, θα υπάρξει μια σημαντική ανανέωση σε κάθε τομέα.