Φρούρια ασφαλείας από το 2022 τα αυτοκίνητα

Πέτρος Σηφαλάκης
Φρούρια ασφαλείας από το 2022 τα αυτοκίνητα
Τα νέα συστήματα ασφαλείας που υποχρεωτικά θα βρίσκονται στα μοντέλα που πωλούνται στην Ευρώπη θα κάνουν τα αυτοκίνητα ακόμη πιο ασφαλή από ότι είναι σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανά κάποια χρονικά διαστήματα, υποχρεώνει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται εντός της Γηραιάς Ηπείρου να εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με κάποιο στάνταρ εξοπλισμό ασφαλείας. Για παράδειγμα στο παρελθόν, τους είχαν υποχρεώσει να τοποθετήσουν συγκεκριμένους αερόσακους, σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESC ή ESP) και άλλα.

Από το 2022 ο στάνταρ αυτός εξοπλισμός θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Σε κάθε αυτοκίνητο που θα πωλείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντάμε το σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης. Επίσης, ένα σύστημα ενημέρωσης του οδηγού για το όριο ταχύτητας θα κάνει την εμφάνισή του, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα μείωσης της ταχύτητας κίνησης του οχήματος, όπως και το σύστημα προειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Ο νέος στάνταρ εξοπλισμός ασφαλείας ψηφίστηκε με 578 θετικούς ψήφους και 30 αρνητικούς. Εκτός από την υποχρεωτική τοποθέτηση αυτών των συστημάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους κατασκευαστές να εξοπλίσουν τα μοντέλα τους με προεγκατάσταση αλκοολόμετρου και τη χρήση ειδικού μηχανήματος εντοπισμού της υπνηλίας του οδηγού ώστε οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι και να προστατευτούν από τους μεθυσμένους και τους υπερβολικά κουρασμένους.

Το ζήτημα μιας πλατφόρμας καταγραφής δεδομένων σαν μαύρο κουτί είναι κάτι που επίσης θα περάσει στα νέα αυτοκίνητα αργότερα. Από το 2022 λοιπόν όλα τα νέα μοντέλα που παρουσιάζονται θα πρέπει να έχουν όλα τα νέα υποχρεωτικά συστήματα και από το 2024 θα πρέπει να αναβαθμιστούν και αυτά που υπάρχουν στην αγορά από σήμερα.

Η αιτία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που λαμβάνουν όλα αυτά τα μέτρα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η εξέλιξη που περίμεναν, σχετικά με τους τραυματίες και τους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα. Όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και θα κάνουν όσα μπορούν προκειμένου να περιοριστούν. Στον αντίποδα, το κόστος των νέων αυτοκινήτων που θα εφοδιάζονται με τα συστήματα θα παραμείνει το ίδιο, με αμελητέες αυξήσεις τιμής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!