Τα αυτοκίνητα ακρίβυναν κατά 29% τα τελευταία δέκα χρόνια

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα αυτοκίνητα ακρίβυναν κατά 29% τα τελευταία δέκα χρόνια
Οι νέες τεχνολογίες, οι πιο καθαροί κινητήρες και ο πλούσιος εξοπλισμός που χαρακτηρίζουν τα νέα μοντέλα, έχουν και το τίμημά τους.

Ο κόσμος της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, τα τελευταία χρόνια όμως γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές και σύντομα θα περάσουμε σε μια εντελώς νέα εποχή, με τα αυτόνομα και τα ηλεκτρικά μοντέλα να πρωταγωνιστούν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως δεν είναι και φθηνή. Σήμερα είμαστε σε μια κομβική περίοδο που ξεκινά να γίνεται η «μεταστροφή» στις νέες τάσεις της αυτοκίνησης. Υβριδικά, ηλεκτρικά και πολύ «φορτωμένα» τεχνολογικά μοντέλα πωλούνται στην παγκόσμια αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μέσο αυτοκίνητο έχει ακριβύνει κατά 29% σε σχέση με το 2009, δέκα χρόνια πριν, όπως αποκαλύπτει το Edmunds. Στις ΗΠΑ η μέση τιμή των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019, ήταν περίπου 36.000 δολάρια, τιμή μεγαλύτερη κατά 29% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2009.

Εκτός από την τιμή του ίδιου του αυτοκινήτου, ένα δάνειο για να το αγοράσεις θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος, από ότι θα γινόταν το 2009. Ο λόγος είναι απλός και βρίσκεται στην εξέλιξη των μοντέλων. Σήμερα, όλα τα αυτοκίνητα έχουν πολύ πλούσιο εξοπλισμό, με συστήματα πολυμέσων, συστήματα ασφαλείας, κάμερες, ραντάρ και άλλες πολλές τεχνολογίες. Φυσικά τα πλαίσια των αυτοκινήτων έχουν γίνει και πολύ πιο ανθεκτικά και αντέχουν πολύ περισσότερο για να προστατεύουν από συγκρούσεις.

Έτσι η ασφάλεια και η «διασκέδαση» που προσφέρουν τα νέα μοντέλα, ανεβάζουν το κοστολόγιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπερσύγχρονους κινητήρες. Ακόμη και για απλούς βενζινοκινητήρες ή πετρελαιοκινητήρες, οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν πάρα πολλά χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη προκειμένου να είναι όσο καθαροί προβλέπουν οι νόρμες ρύπων αλλά και αποδοτικοί για να είναι ανταγωνιστικοί. Όλα αυτά, προφανώς στοιχίζουν λεφτά και οι εταιρείες αναγκαστικά θα πρέπει να επιβαρύνουν τις τιμές τους, για να μας προσφέρουν ασφαλέστερα, ταχύτερα, πιο οικονομικά και πιο τεχνολογικά μοντέλα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!