Το μέλλον είναι εδώ με το Pop.Up Next (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Το μέλλον είναι εδώ με το Pop.Up Next (vid)
Η Audi, η Airbus και η Italdesign, οι τρεις κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχαμίας, της αεροναυπηγικής και του βιομηχανικού σχεδίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτροκίνητο ταξί, το οποίο δεν γνωρίζει όρια.

Το πρωτότυπο, που ονομάζεται 'Pop.Up Next' είναι προς το παρόν ένα καινοτόμο όχημα, που συνδυάζει αυτόνομα κινούμενο ηλεκτρικό αεροσκάφος και αυτοκίνητο. Το σύστημα αποτελείται από δύο διακριτές μονάδες, ένα drone για την πτήση και ένα πλαίσιο με τροχούς και ηλεκτρικό κινητήρα για την κίνηση στο έδαφος. Το κοινό στοιχείο είναι μια «κάψουλα», ένας χώρος επιβατών δηλαδή, που ταιριάζει επακριβώς και στις δύο μονάδες. Η μονάδα πτήσης τοποθετεί με ακρίβεια της «κάψουλα» για τους επιβάτες στη μονάδα εδάφους, η οποία στη συνέχεια κινείται αυτόνομα και το αντίθετο, δηλαδή η μονάδα πτήσης επανακτά την «κάψουλα» όταν η πτήση είναι η ενδεδειγμένη λύση μετακίνησης. Όλα γίνονται αυτόματα και οι επιβάτες δεν αλλάζουν μέσο μετακίνησης. Ήδη οι τρεις εταιρείες έχουν έτοιμο ένα μερικώς λειτουργικό πρωτότυπο κλίμακας 1: 4.
Το Pop.Up Next είναι αυτόνομα κινούμενο τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος. Πέρα όμως από την ρομποτική του λειτουργία σε κάθε κατάσταση κίνησης, είναι και αυτό που αποφασίζει το πότε είναι καλύτερο να συνεχιστεί ένα ταξίδι εν πτήσει ή στο έδαφος.


Η Audi υποστηρίζει ότι το Pop.Up Next αποτελεί μια βολική και αποτελεσματική υπηρεσία ιπτάμενου ταξί στις μεγάλες πόλεις. Ο γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων φιλοδοξεί ότι το αυτόνομα κινούμενο και ιπτάμενο ταξί θα επιτρέψει στους επιβάτες να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να χαλαρώσουν ή να εργαστούν χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν οχήματα. Ταυτόχρονα όμως, η ιδέα ένα αυτόνομα κινούμενου οχήματος στον αέρα και στο έδαφος, μπορεί να αλλάξει και τα δεδομένα των πόλεων, δηλαδή τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα οι πόλεις είναι οργανωμένες κυρίως γύρω από επίγεια μέσα μεταφοράς, ωστόσο αυτό θα πρέπει να αλλάξει αν πρέπει να υποστηριχτούν και μικρές πτητικές μηχανές. Το σχέδιο ωστόσο φαντάζει εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο.

Η Airbus και η Audi ποντάρουν πολλά στη νέα τους κοινή προσπάθεια και υποστηρίζουν ότι την επόμενη δεκαετία το Pop.Up Next θα αποτελεί και εμπορικά ένα βιώσιμο concept. "Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται σε πόλεις. Και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε κίνηση χάρη στην αυτοματοποίηση. Στο μέλλον οι ηλικιωμένοι πολίτες, τα παιδιά και τα άτομα χωρίς άδεια οδήγησης θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόνομα ταξί ρομπότ. Αν κατορθώσουμε να συνδυάσουμε ιδανικά την κυκλοφορία μεταξύ των οδών και του εναέριου χώρου, οι άνθρωποι και οι πόλεις μπορούν να επωφεληθούν εξίσου" υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!