To Mazda3 απαρνείται την οθόνη αφής

Πέτρος Σηφαλάκης
To Mazda3 απαρνείται την οθόνη αφής
Για λόγους ασφαλείας αλλά και απλότητας, η Mazda σκοπεύει να καταργήσει την οθόνη αφής από το Mazda3 και να την αντικαταστήσει από ένα εξελιγμένο σύστημα χειρισμού.

Σήμερα οι αγοραστές δίνουν περισσότερη βάση από ποτέ στις οθόνες αφής και οι κατασκευαστές προσφέρουν όλο και μεγαλύτερα, αλλά και με περισσότερη τεχνολογία συστήματα. Αντιθέτως, η Mazda πιστεύει ότι η οθόνη αφής δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου αφού για το χειρισμό της, απαιτείται η διάσπαση της προσοχής του οδηγού έστω και για μερικά δευτερόλεπτα.

Σήμερα το Mazda3 έχει μια οθόνη αφής η οποία λειτουργεί μόνον όταν το όχημα είναι σταματημένο όμως η Mazda λέει ότι άμεσα, θα τοποθετηθεί ένα νέο σύστημα. Η φίρμα απομάκρυνε την οθόνη από τον οδηγό ώστε όταν τη λειτουργεί να μην χρειάζεται να αλλάξει κατά πολύ την εστίαση των ματιών του από το δρόμο όμως τελικά αυτή η απόσταση οδήγησε στην αδυναμία ελέγχου μέσω της αφής.

Έτσι εξέλιξε ένα σύστημα χειρισμού με διακόπτες που είναι πιο πρακτικό σύμφωνα με τη Mazda και δεν απαιτεί από τον οδηγό να στοχεύσει ένα συγκεκριμένο μικρό σημείο για να επιλέξει κάτι στην οθόνη όπως γίνεται με τα συστήματα αφής. Σίγουρα η κίνηση αυτή είναι αρκετά «τολμηρή» το 2019 και ενδέχεται να απογοητεύσει έναν υποψήφιο αγοραστή του Mazda3, όμως τελικά βλέπουμε ότι και οι ίδιοι οι κατασκευαστές αναγνωρίζουν ότι οι οθόνες αφής στην πραγματικότητα βάζουν ερωτηματικά γύρω από την ασφάλεια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!