Στη Σουηδία ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος στον κόσμο (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Στη Σουηδία ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος στον κόσμο (vid)
Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα δρόμου με ηλεκτροφόρα ράγα, που θα φορτίζει εν κινήσει τις μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Σε μία περιοχή έξω από τη Στοκχόλμη εγκαινιάστηκε ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος στον κόσμο. Πρόκειται για ένα τμήμα μήκους δύο χιλιομέτρων με μία ατσάλινη ράγα στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, από την οποία μπορούν να εφοδιαστούν με ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. και φορτηγά.

Η φόρτιση των μπαταριών γίνεται εν κινήσει και η ενέργεια μεταδίδεται μέσω ενός κινούμενου βραχίονα στο κάτω μέρος του οχήματος, ο οποίος συνδέεται με την ηλεκτροφόρα ράγα στο οδόστρωμα. Η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια είναι συνεχής και διακόπτεται αυτόματα, μόλις σταματήσει το όχημα. Εξάλλου, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός στην επιφάνεια του δρόμου, οπότε μπορείς να περπατήσεις πάνω σε αυτόν χωρίς να κινδυνεύσεις να πάθεις ηλεκτροπληξία. Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου ηλεκτροφόρου δρόμου ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ανά χιλιόμετρο και είναι –σύμφωνα με τους ειδικούς- πολύ χαμηλότερο από ό,τι μία αντίστοιχη γραμμή τραμ.

Το συγκεκριμένο τμήμα θα λειτουργήσει πιλοτικά και εφόσον εκπληρώσει τις προσδοκίες των σουηδικών Αρχών, θα δημιουργηθούν αντίστοιχες οδικές αρτηρίες και στην υπόλοιπη χώρα. Να σημειώσουμε, ότι η Σουηδία έχει ανακοινώσει επίσημα ως στόχο, να έχει μετατραπεί έως το 2030 σε ένα κράτος, όπου δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον ορυκτά καύσιμα.

Πάντως, οι Σκανδιναβοί δεν είναι οι μόνοι, που προσπαθούν να μετατρέψουν τους δρόμους τους σε τροφοδότες ηλεκτρικής ενέργειας για οχήματα τέτοιας τεχνολογίας. Το 2013 είχε κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα ένας δρόμος μήκους 12 χιλιομέτρων με ηλεκτροφόρα καλώδια για τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και την ασύρματη φόρτιση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, ενώ στην Κίνα δοκιμάζεται ένας «έξυπνος αυτοκινητόδρομος» με οδόστρωμα από ηλιακά πάνελ ως γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!