Τι σημαίνουν αυτά τα φωτάκια στο ταμπλό του αυτοκινήτου σου

Gazzetta team
Τι σημαίνουν αυτά τα φωτάκια στο ταμπλό του αυτοκινήτου σου
Ένας expert του insurancemarket.gr λύνει κάθε απορία σου.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που βασανίζει την πλειονότητα των Ελλήνων οδηγών. Με ένα θέμα που αν και συντηρείται στην αφάνεια της κοινωνίας μας, απασχολεί μεγάλη μερίδα πολιτών αυτής της χώρας. Άλλοι τις αποκαλούν προειδοποιητικές λυχνίες, άλλοι φωτεινές ενδείξεις ενώ κάποιοι άλλοι ενοχλητικά λαμπάκια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ενδείξεις τους δεν είναι για καλό ενώ δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που βλέπουν εφιάλτες με αυτά τα λαμπάκια καθώς αρνούνται να πάνε το αμάξι τους για service.

Πού χρησιμεύουν όμως; Πόσο σημαντικά είναι και τι σημαίνει το κάθε ένα από αυτά;

Προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία τους επικοινωνήσαμε με έναν expert του insurancemarket.gr - την μεγαλύτερη ιστοσελίδα σύγκρισης ασφαλειών - και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τη λειτουργία τους, όπως επίσης και τη σημασία τους από το πιο βασικό μέχρι το λιγότερο σημαντικό.

Φρένα

Εδώ παίζει θέμα με τα φρένα σου και πρέπει να το κοιτάξεις το συντομότερο δυνατό. Το πρόβλημα μπορεί να είναι απλό μέχρι και πολύ σοβαρό οπότε καλά θα κάνεις να μην το αμελήσεις. Ο πιο γνωστός λόγος για τη συγκεκριμένη ένδειξη είναι τα φθαρμένα τακάκια που πρέπει να αντικατασταθούν. Άλλος γνωστός λόγος είναι το υγρό των φρένων. Στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να συμπληρώσεις υγρό ενώ στη χειρότερη υπάρχει διαρροή και πρέπει να ελεγχθεί όλο το σύστημα.

Λάδια

Για να έχεις τη μηχανή του αυτοκινήτου σου χαρούμενη και σε καλή κατάσταση θα πρέπει να προσέχεις δυο πράγματα. Τα λάδια και το σύστημα ψύξης. Αν η συγκεκριμένη ένδειξη ανάψει, αυτό σημαίνει ότι το αμάξι σου είτε χάνει λάδια είτε η πίεση είναι χαμηλή. Σβήσε αμέσως τη μηχανή και κάλεσε τη φροντίδα ατυχήματος ή την οδική βοήθεια.

Πρόβλημα στο σύστημα ψύξης της μηχανής

Η μηχανή αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται δροσερή έτσι ώστε να μην υπερθερμανθεί. Αν συνεχίζεις και οδηγείς με την συγκεκριμένη ένδειξη αναμμένη, είναι πολύ πιθανό να κάνεις σοβαρή ζημιά στον κινητήρα σου! Σβήσε τη μηχανή, συμπλήρωσε νερό αν χρειαστεί και επισκέψου τον κοντινότερο μηχανικό για να κοιτάξει το πρόβλημα.

Μηχανή

Αν δεν είσαι τυπικός με τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να σου ανάψει η συγκεκριμένη ένδειξη. Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν καθώς πρόβλημα στη μηχανή ισούται με πρόβλημα στην τσέπη σου. Όχι πάντα αλλά καλό είναι να μην ανάβει το συγκεκριμένο λαμπάκι. Το ότι ανάβει η συγκεκριμένη ένδειξη δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακινητοποιήσεις το όχημά σου όπως στις παραπάνω ενδείξεις αλλά πρέπει να επισκεφτείς το μηχανικό σου το συντομότερο δυνατό για να ελέγξει το πρόβλημα.

ABS

Η συγκεκριμένη ένδειξη σημαίνει ότι το βοηθητικό σύστημα φρεναρίσματος (Anti-Locking-Braking-System) έχει θέμα. Ένα πολύ σημαντικό σύστημα ασφαλείας καθώς δεν αφήνει τα φρένα να μπλοκάρουν τους τροχούς που είναι πολύ χρήσιμο για να μη χάσεις τον έλεγχο του οχήματος ειδικά σε δυνατά φρεναρίσματα. Και πάλι δεν υπάρχει λόγος να ακινητοποιήσεις το όχημα αλλά πρέπει να το ελέγξεις γιατί πολύ πιθανό να μη λειτουργεί το σύστημα.

Μπαταρία

Έχει συμβεί σε όλους μας να μείνουμε από μπαταρία. Είτε επειδή ξεχάσαμε τα alarm ανοιχτά είτε επειδή δεν δώσαμε ποτέ σημασία σε αυτή την ένδειξη. Αν δεν θέλεις να μείνεις από μπαταρία όταν δεις τη συγκεκριμένη ένδειξη, αντικατάστησε την μπαταρία του αυτοκινήτου σου ή επισκέψου έναν μηχανικό προκειμένου να εξετάσει το σύστημα τροφοδοσίας. (pro tip: αν έχεις οδική βοήθεια στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου μπορούν να σου αντικαταστήσουν την παλιά σου μπαταρία επί τόπου με την ανάλογη χρέωση. Στο insurancemarket.gr μπορείς να βρεις πλήρη οδική βοήθεια με 11€ το εξάμηνο!)

Ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης

Η συγκεκριμένη ένδειξη ανάβει ώστε να βοηθήσει τον οδηγό να μη χάσει τον έλεγχο του οχήματος κυρίως όταν ο δρόμος είναι ολισθηρός. Αν η ένδειξη παραμένει αναμένει τότε χρειάζεται να ελεγχθεί από ειδικό.

Αερόσακοι

Οι αερόσακοι έχουν μια υποχρέωση. Αν η συγκεκριμένη ένδειξη είναι αναμμένη σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στο σύστημα οπότε και οι αερόσακοι δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Πίεση ελαστικών

Κάθε φορά που βλέπεις αυτό το λαμπάκι αναμμένο σημαίνει ότι κάποιο από τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου χάνει πίεση ή είναι τελείως ξεφούσκωτο. Οι επιλογές που έχεις είναι είτε να σταματήσεις σε ένα βενζινάδικο και να συμπληρώσεις αέρα είτε να επισκεφτείς ένα βουλκανιζατέρ.

Service

Όταν εμφανίζεται αυτό το σήμα, το αμάξι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Είναι προγραμματισμένο ανάλογα τα χιλιόμετρα που γράφεις να σε ειδοποιεί για τα service που πρέπει να κάνεις προκειμένου να μην εμφανίσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα.

Να είσαι τυπικός με τα service σου και ας κοστίζουν! Εναλλακτικά θα πληρώνεις κάθε φορά που κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις εμφανίζονται στο καντράν σου!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!