Vision Urbanetic: Το όραμα της Mercedes-Benz για τις πόλεις του μέλλοντος! (pics)

Δημήτρης Γράτσος
Vision Urbanetic: Το όραμα της Mercedes-Benz για τις πόλεις του μέλλοντος! (pics)
Στο αυτόνομα οδηγούμενο πλαίσιο μπορεί να προσαρμόζεται μία μονάδα μεταφοράς φορτίου ή μία μονάδα μεταφοράς επιβατών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η Mercedes-Benz Vans παρουσιάζει το Vision Urbanetic, μία επαναστατική ιδέα κινητικότητας, η οποία δείχνει το πως φαντάζεται τις πόλεις του μέλλοντος. Το Vision Urbanetic καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στη μετακίνηση επιβατών και τη μεταφορά αγαθών. Επιτρέπει τη βιώσιμη, αποδοτική και on demand μεταφορά επιβατών και αγαθών, και υιοθετεί μία πρωτοποριακή προσέγγιση, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πόλεων, των επιχειρήσεων από διαφόρους κλάδους, καθώς και των κατοίκων πόλεων και ταξιδιωτών. Η ιδέα μειώνει τις κυκλοφοριακές ροές, αποσυμφορεί τα αστικά κέντρα και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στο πλαίσιο μίας ολιστικής λύσης, το Vision Urbanetic αντιμετωπίζει τις μελλοντικές αστικές προκλήσεις και προσφέρει καινοτόμες λύσεις. Η οραματική ιδέα βασίζεται σε αυτό-οδηγούμενα, ηλεκτροκίνητα πλαίσια οχημάτων στα οποία μπορούν να τοποθετούνται εναλλάξιμα αμαξώματα για τη μεταφορά είτε επιβατών είτε αγαθών. Ως όχημα διαμοιρασμού διαδρομής, το Vision Urbanetic μπορεί να φιλοξενεί έως δώδεκα επιβάτες, ενώ η μονάδα μεταφοράς φορτίου χωράει έως δέκα παλλέτες EPAL. Στο όχημα συνολικού μήκους 5,14 μέτρων μπορεί να προσαρμόζεται ένας χώρος φόρτωσης 3,70 μέτρων.

Επιπλέον, το concept όχημα ενσωματώνει και μία ηλεκτρονική υποδομή που αναλύει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και τη ζήτηση σε δεδομένη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένας στόλος αυτό-οδηγούμενων οχημάτων με δρομολόγια που προγραμματίζονται ευέλικτα και αποδοτικά βάσει των εκάστοτε μεταφορικών αναγκών. Όλα αυτά καθιστούν το Vision Urbanetic μια επαναστατική ιδέα για την κινητικότητα στις πόλεις. Χάρη στην πλήρη δικτύωση, την αξιολόγηση τοπικών πληροφοριών, όπως συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, και τον ευφυή έλεγχο, το σύστημα δεν αναλύει απλώς τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και μαθαίνει από αυτές.

Είναι λοιπόν σε θέση να προβλέπει και να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βελτιστοποιούνται οι διαδικασίες και να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και παράδοσης, καθώς και να αποφεύγονται οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις. Για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα που λαμβάνονται από το κέντρο ελέγχου οχημάτων, το οποίο συλλέγει και αναλύει ανάγκες, για να εντοπίσει ένα πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει οχήματα γρήγορα εκεί και να ικανοποιήσει αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση. Συνεπώς, το σύστημα μπορεί να ανταποκρίνεται ευέλικτα και δεν βασίζεται σε άτεγκτα δρομολόγια ή σταθερά ωρολόγια προγράμματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!