Με τη BMW θα είναι σαν να οδηγείς... αλλά δεν θα οδηγείς!

Πέτρος Σηφαλάκης
Με τη BMW θα είναι σαν να οδηγείς... αλλά δεν θα οδηγείς!
Έναν νέο, υπερσύγχρονο προσομοιωτή οδήγησης ετοιμάζει η BMW που θα δίνει πραγματική αίσθηση οδήγησης, χωρίς ο «οδηγός» να μετακινείται ούτε χιλιοστό από τη θέση που βρίσκεται!

Όπως η ίδια η αυτοκίνηση, έτσι και οι σύγχρονοι προσομοιωτές οδήγησης, έχουν... ξεφύγει σε τεχνολογία, η οποία ωστόσο δεν σταματά να εξελίσσεται. Η BMW για παράδειγμα, ετοιμάζει έναν νέο προσομοιωτή στην περιοχή του Μονάχου, ο οποίος έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τα μέσα Αυγούστου. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενούνται εγκαταστάσεις δοκιμών των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας ενός αυτοκινήτου σε ελεγχόμενο περιβάλλον και η εκμάθηση του οδηγού να κινείται καθημερινά και να «συνεργάζεται» με αυτά, κάνοντας την οδήγηση ακόμη ασφαλέστερη.

Ο νέος προσομοιωτής οδήγησης που θα φέρει επανάσταση στο είδος του έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης κάθε κίνησης ενός αυτοκινήτου και ο χρήστης πραγματικά νομίζει πως οδηγεί ένα κανονικό όχημα. Έτσι, ο «δρόμος» μεταφέρεται στην ασφάλεια του εργαστηρίου και οι δοκιμές μπορούν να γίνουν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που συγχωρεί κάθε λάθος, ανθρώπινο ή συστήματος.

Ωστόσο, ο προσομοιωτής είναι απλά ένα «κερασάκι» σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο εξέλιξης που ετοιμάζει η BMW. Το λογισμικό που θα συλλέγει τις πληροφορίες από αυτό θα είναι εξίσου εξελιγμένο, ενώ για να βγαίνουν ακόμη πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα, οι δοκιμές θα γίνονται τόσο από έμπειρους επαγγελματίες οδηγούς και οδηγούς αγώνων, όσο και από πελάτες που θα επισκέπτονται το μέρος. Υπολογίζεται, ότι η BMW θα δαπανήσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του υπερσύγχρονου κέντρου προσομοίωσης οδήγησης στο Μόναχο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!